Північна та Південна Кореї домовились про ядерне роззброєння (аудіо)

Північна та Південна Кореї домовились про ядерне роззброєння (аудіо)

Лідери Північної та Південної Кореї домовились працювати над ядерним роззброєнням Корейського півострова.

Відповідне оголошення зробили керівники КНДР Кім Чен Ин та Південної Кореї Мун Чже Ін після перемовин на кордоні. Також було домовлено прискорити перетворення післявоєнного перемир"я на повноцінну мирну угоду до кінця цього року.

Тему продовжить Олена Богданьок:

"Зустріч між лідером КНДР та Президентом Південної Кореї відбувалась у демілітаризованій зоні у прикордонному Пханмунджомі. Кім Чен Ин став першим північнокорейським лідером, який перетнув військово-демаркаційну лінію і потрапив на територію Південної Кореї після війни 1953-року. Сторони підписали Декларацію Пханмунджома за мир, процвітання та об’єднання на Корейському півострові. У декларації, зокрема, йдеться, що наприкінці року сторони планують підписати мирний дОговір, який покладе край війні між двома країнами. Зазначено, що Південна та Північна Корея припиняють будь-які ворожі дії стосовно одна одної.

Військові двох країн домовилися підтримувати постійний контакт, у тому числі, на рівні глав оборонних відомств. Окрім того, Південна і Північна Корея домовилися докласти зусиль для забезпечення підтримки і співпраці міжнародного співтовариства у справі ядерного роззброєння Корейського півострова, - йдеться в заяві за підсумками зустрічі. Йшла мова і про об’єднання залізниць двох країн. Під час звернення до міжнародних засобів масової інформації Кім Чен Ин сказав,  дві Кореї - це єдиний народ, який повинен працювати разом задля воз’єднання.

За словами політолога Тараса Березовеця, за спиною сьогоднішньої угоди між КНДР та Південною Кореєю стоїть Білий дім. Такий перебіг подій не є несподіваним, каже Тарас Березовець.

Публіцист Віталій Портников називає нинішню зустріч лідерів Північної та Південної Кореї історичною подією.

Нагадаємо, впродовж останніх 65-ти років це третя зустріч лідерів Північної і Південної Кореї. Попередні два самміти відбувались у північнокорейському Пхеньяні".

Олена Богданьок, Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!