У міжнародному розшуку у справі Революції Гідності перебувають 102 особи

У міжнародному розшуку у справі Революції Гідності перебувають 102 особи

Генпрокуратура оголосила в міжнародний розшук 102 особи у справі Революції гідності.

Про це під час брифінгу сказав начальник департаменту спецрозслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк.

"Насамперед ті особи, які розшукувані, їх на сьогоднішній день 102 особи - оголошені у розшук. Заходи вживалися наступні - це внутрішній державний розшук. У наступному було звернення до Інтерполу з тим, щоб оголосити у міжнародний розшук", - розповів він. За словами Горбатюка, Інтерпол у багатьох випадках не оголошував у міжнародний розшук чиновників та правоохоронців, причетних до розстрілів під час революції, тому що вбачав у цьому політичне переслідування.

"Водночас Інтерпол зайняв позицію, що стосується обвинувачень у причетності до подій на Майдані саме державних чиновників, правоохоронців, керівництва держави, вони висловили свою категоричну позицію, ми робили декілька спроб їх переконати. Позиція: вони вбачають тут ознаки політичних переслідувань начебто, тому що ці події відбувалися на фоні зміни влади. Тому не дивлячись на додаткові спроби переконати в тому, що розслідування ґрунтується на зібраних доказах, а не на будь-яких політичних складових, ця позиція не була змінена", - наголосив начальник департаменту спецрозслідувань.

За даними чиновника, більшість із утікачів зараз перебувають на території Росії, й в усіх випадках Російська Федерація відмовляла екстрадувати українців чи передавати їм підозри.

"Водночас більшість цих правоохоронців, керівництво держави, які втекли без Інтерполу, є отримана інформація про те, що вони знаходяться в РФ. Відповідно це дозволяє направляти туди клопотання про екстрадицію, що й було зроблено. Щодо кожного з випадків була відмова ГП РФ. Частина – це низові ланки "беркутівців", вони відмовляють, бо дали їм громадянство, і кажуть, що громадян видавати не будуть, хоча ці особи не зверталися за позбавленням українського громадянства і їх не позбавляли його. Навіть допитувати, вручати повідомлення про підозру ГП РФ відмовляється, посилаючись на загрозу національній безпеці", - зазначив Горбатюк.

Стосовно високопосадовців, за його словами, офіційна відмова Росії ґрунтується на політичному мотиві судових справ проти них.

"За таких обставин залишається один спосіб спроби притягнення цих осіб до відповідальності – це заочна процедура. Вживаються заходи за цією процедурою", - зазначив начальник департаменту спецрозслідувань Генпрокуратури.

Нагадаємо: наприкінці минулого року генеральний прокурор України Юрій Луценко поінформував, що повідомлено про підозру у "справах Майдану" 380 особам. На його думку, 2017 рік був найрезультативнішим з усіх років розслідування.

Раніше ГПУ оголосила про нові підозри Януковичу, Захарченку, Якименку і низці інших екс-чиновників у "справах Майдану" 2014 року. Їх підозрюють у незаконному перешкоджанні організації і проведенню мітингів, походів і демонстрацій, організації перевищення співробітниками правоохоронних органів влади та своїх службових повноважень, умисного вбивства двох і більше осіб, закінченого замаху на умисне вбивство двох і більше осіб, заподіянні умисного тяжкого тілесного ушкодження, а також в організації терористичного акту.

У березні 2017 року Військова прокуратура передала до суду обвинувальний акт щодо Януковича. Його підозрюють у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 ("Державна зрада"), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 ("Пособництво в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України") і ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 437 ("Пособництво у веденні агресивної війни") КК України.

Останні новини
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Дивитися в темряву: Roxolana видала сингл "Сміливі мають щастя"
Дивитися в темряву: Roxolana видала сингл "Сміливі мають щастя"
Новини по темі
Якби не Майдан, ми б не мали вже України ― Ігор Пошивайло
Чому Україні та Грузії вдалося, Білорусі ні, а Росія не здатна? Експертка про революції
Українці на Майдані чітко заявили, що марення російського фюрера марні — Ігор Пошивайло
Як три революції підготували українців до випробувань війною. Розповідає Євген Дикий
9-та річниця Революції Гідності. В Офісі Генпрокурора розповіли, як розслідуються "справи Майдану" і коли очікувати на вироки