Програма "Лікування за кордоном" не може забезпечити громадян необхідною допомогою (аудіо)

Програма "Лікування за кордоном" не може забезпечити громадян необхідною допомогою (аудіо)

Проголосити 2018 рік – роком розвитку трансплантології та боротьби із онкологією в Україні закликають Президента представники кількох громадських організацій і родичі тяжкохворих людей, які потребують трансплантації органів.

Вони провели сьогодні громадську акцію біля будівлі Адміністрації президента. За словами пікетувальників, через брак фінансування державна програма "Лікування за кордоном" не може в повному обсязі забезпечити громадян необхідною медичною допомогою.

Докладніше – Юлія Конішевська:

"Дворічна Ксенія Дорошенко із Києва має складну патологію серця. В Україні дівчинці провели дві операції, але цього виявилося недостатньо, і тепер їй потрібна негайна трансплантація органу. Взятися за пересадку серця Ксенії погодилася одна з індійських клінік, але вартість операції складає 95 тисяч доларів. Черга хворих на проведення операцій за кордоном бюджетним коштом рухається дуже повільно, тому, щоб урятувати життя дитині, доводиться збирати гроші самотужки, – розповідає тато дівчинки.

Зараз черга хворих, яким потрібна операція за кордоном, сягає ста осіб. Іще 60 заяв від пацієнтів перебуває на розгляді у міністерстві охорони здоров’я, - розповідає голова громадської організації "Національний рух "За трансплантацію" Юрій Андреєв. За його словами, щоб успішно розвивати трансплантологію в Україні, важливо не лише ухвалити нові законодавчі зміни, а побудувати механізм трансплант-координації.

Нагадаю, раніше виконувач обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун поширила повідомлення, що у 2018 році в Україні запрацює пілотний проект з трансплантації нирки з тіла неродинного донора. На реалізацію цього проекту, за її словами,  у плані державного бюджету закладено 112 млн гривень".

Юлія Конішевська. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!