Цього року відзначатиметься сторіччя першого Курултаю (аудіо)

Цього року відзначатиметься сторіччя першого Курултаю (аудіо)

У грудні цього року відзначатиметься сторіччя першого національного з'їзду кримськотатарського народу – Курултаю. Відзначатиметься пам’ятна дата не лише в Україні, а й в інших країнах, - у тих, де є кримськотатарська діаспора (в Румунії, Туреччині, Сполучених Штатах Америки).

Розповідає Наталія Чабанна:

"Курултай – це з’їзд кримськотатарського народу, розповіла заступник міністра інформаційної політики Еміне Джапарова. Це зібрання, як на 1917-й рік, та ще й для мусульманського народу, було досить демократичне. Світлини того часу свідчать, що на ньому було досить багато жінок, процедура ухвалення рішень також була демократичною. Мета того зібрАння, каже історик Гульнара Бекірова, була б актуальною і зараз – протистояння захопленню Кримського півострова російськими загарбниками (армією царської Росії, а згодом – червоною армією більшовиків).

Є свідчення і про контакти тогочасного проводу кримських татар з Центральною Радою. Щоправда, до підписання реальних документів чи угод не дійшло – жалкує Еміне Джапарова.

Самі кримські татари курултай 1917-го вважають чи не головною подією в історії здобуття державності їхнім народом. Цього року святкуватимуть цю подію кримські татари в усьому світі, розповів голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

За словами представників кримськотатарського народу, вони сподіваються, що наступний Курултай проведуть у вільному від російської окупації Криму".

Наталія Чабанна. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!