У Брюсселі завершився саміт ЄС та країн "Східного партнерства" (аудіо)

У Брюсселі завершився саміт ЄС та країн "Східного партнерства" (аудіо)

У Брюсселі завершився 5-й саміт Європейського Союзу та країн "Східного партнерства".

Завдяки наполегливим зусиллям української дипломатії лідерам в останній момент вдалося досягти компромісу в ухваленій спільній декларації зустрічі високого рівня.

З Брюсселя повідомляє кореспондент Андрій Лавренюк:

"Окрім не дуже амбітних політичних сигналів, за результатами саміту було ухвалено 20 завдань співробітництва ЄС і східних партнерів, включаючи Україну, до 2020 року. Вони стосуються, зокрема, зміцнення економік, поліпшення  урядування, а також, секторів безпеки, транспорту, енергетики та цифрових технологій, включаючи скасування у перспективі платні за роумінг мобільного зв'язку.

Для реалізації таких цілей Євросоюз готовий надати партнерам позики обсягом в один мільярд євро.Задоволений результатами саміту та проведеними двосторонніми зустрічами із п’ятнадцятьма європейськими лідерами залишився глава держави Петро Порошенко.У своєму виступі він закликав європейських лідерів рішуче сприяти європейським прагнення України та посилювати тиск на агресивну Росію. "Нам вдалося вирішити іншу політичну річ - об'єднання Європейського Союзу навколо миротворчої місії на Донбасі… Сьогодні ми включили цю позицію у фінальну резолюцію саміту", - сказав Президент України.

Водночас спільна декларація саміту не називає Росію агресором та не визнає перспективи України стати у майбутньому членом Євросоюзу. Саміт лише визнав, цитую, "європейські прагнення та європейський вибір партнерів, як це заявлено в угодах про асоціації".

Недостатньо сильний текст документа заперечив у своєму виступі Президент Європейської ради Дональд Туск. Цитую:  "Загибель п'яти українських військових напередодні стало черговим підтвердженням трагічних наслідків агресії Росії в Україні", - наголосив Дональд Туск. Він також висловив переконання, що Україна стане членом ЄС".

Андрій Лавренюк, Укрінформ, з Брюсселя, для Українського радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!