У Таллінні вшановували Соломію Крушельницьку (аудіо)

У Таллінні вшановували Соломію Крушельницьку (аудіо)

В Естонії відбулися заходи на вшанування славетної української співачки Соломії Крушельницької з нагоди 145-річчя від дня її народження. У заходах взяли участь львівські артисти та представник музею української примадонни.

Розповідає наша кореспондентка в Естонії віра Коник:

"Середньовічна зала в центрі Таллінна була вщент  заповнена шанувальниками музики; овації супроводжували кожен твір у виконанні солістки Львівської філармонії, заслуженої артистки України Лілії Коструби та концертмейстера, професора Львівської консерваторії Ярослави Матюхи.

У програмі концерту звучали твори українських композиторів та народні пісні, більшість із яких свого часу виконувала Соломія Крушельницька. З чудової розповіді Ірини Криворучко, наукового співробітника Львівського меморіального музею славетної співачки, глядачі дізналися про легендарний шлях до музичного Олімпу "незрівнянної Соломії", як називали нашу видатну землячку. Вечір відбувся також у місті Тарту.

Представники Конгресу українців Естонії нагадали, що перший захід на вшанування Соломії Крушельницької відбувся у 2002 році, коли відзначали 130-у річницю співачки. Тоді у заході взяли участь естонські нащадки оперної примадонни, музиканти Іво та Яніка Сілламаа. Це син та онука львів’янки Звенислави Добрянської, яка в середині ХХ сторіччя була провідним фахівцем кафедри арфи у тодішній Талліннській консерваторії.

Теперішні заходи організовані Конгресом українців Естонії за підтримки Львівської міської ради, Музею Соломії Крушельницької та естонського Міністерства культури".

Віра Коник, з Таллінна, для Українського радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!