На Кіровоградщині увічнили пам'ять холодноярців (Аудіо)

На Кіровоградщині увічнили пам'ять холодноярців (Аудіо)

На Кіровоградщині встановили пам’ятник Чуттянським та Чорноліським холодноярцям, учасникам визвольних змагань 1917 - 1922 років.

Кореспондентка Українського радіо Ольга Кротовська, яка побувала на урочистому дійстві, розповідає: "У селищі Цибулеве Знам’янського району на Кіровоградщині, за ініціативи бійців 17 батальйону, які перебувають зараз у зоні бойових дій, та за підтримки їхніх побратимів було відкрито пам’ятник холодноярцям".

Учасник АТО Олег Кокуленко говорить: "Ця ідея виникла у хлопців не тому, що їм не було що робити, а можливо тому, що ці хлопці в цю мить вважали, що це може бути їхній останній бій або щось вони не зробили важливого в цьому житті".

Ольга Кротовська додає: "На пам’ятнику викарбувано гасло Холодного Яру "Воля України або смерть", зображено тодішній герб полку гайдамаків Холодного Яру та увічнені рядки Володимира Вознюка "Землю рідну боронили повстанці, до згину. Вічна пам’ять нескореним синам України!" Цей пам’ятник не єдиний на Кіровоградщині. Історик Юрій Митрофаненко розповідає: "В с. Соснівка є пам’ятник українським повстанцям, є пам’ятник в селі Розумівка – могила отамана Чорного ворона та пам’ятник Юрію Горліс-Горському, в селі Цвітна – пам’ятник Пилипу Хмарі, на території Новомиргороду – пам’ятник повстанцю Іларіону Завгородньому".

До гранітної стели присутні традиційно поклали квіти та вшанували світлу пам’ять полеглих під час усіх визвольних змагань хвилиною мовчання.

Ольга Кротовська, Кропивницький, Українське Радіо.

Прослухати репортаж

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!