Олена Громова: музей Пирогово - найбільший сканцен в Україні (Ексклюзив УР)

Олена Громова: музей Пирогово - найбільший сканцен в Україні (Ексклюзив УР)

Про традиції Святої Покрови, свято якої відзначатимемо 14 жовтня, про історію найдавнішої церкви на території музею-заповідника, про старовинні традиції і обряди українського народу, зокрема, греко-католицької громади, розповіла в ефірі програми "Сьогодні. Вдень" начальник науково-дослідного відділу "Карпати" Національного музею народної архітектури та побуту України у с. Пирогів Олена Громова.

Олена Громова: " Музей утримує 135 гектар - ми найбільший сканцен в Україні. Святкуватимемо 225 річницю Церкви святої божої матері Покрови, датованої 1026 роком. У 1974 році її запропоновано перемістити до музею в експозицію "Карпати". У 2019 році поновили іконостас. Козаки взяли ікону Покрови божої матері, переносили її за собою і вірили у її захист. У наші часи це ще й День захисника Вітчизни. Чим більше свят - тим більший позитив. Не хотілося б, щоб це світо перетворилося на формальність".

Розповідаючи про програму святкування, Олена Громова додала: "Святкова програма - дуже цікава. Буде багато військових - полк Президента, військові зі зони АТО, поранені з госпіталю. На них очікує літургійний чин посвяти - цікавий обряд. Відбудуться вручення грамот фольклорним колективам, що відвідують наш музей і влаштовують обряди, а також ігри, забави, танці, відтворення традицій, притаманних храмовим святам. Підібраний ліричний і патріотичний репертуар".