На Черкащині всихають соснові ліси (Аудіо)

На Черкащині всихають соснові ліси (Аудіо)

11 тисяч гектарів – такі масштаби всихання соснового лісу на Черкащині. Фахівці називають це явище "біологічною пожежею". Загалом площа всихання всіх лісів країни становить 330 тисяч гектарів.
   
Чому Україна на порозі екологічної катастрофи, і які є шляхи розв'язання проблеми, дізнавалася наша кореспондентка Юлія Порпленко:
                   
"Омела, комахи-шкідники, зниження грунтових вод, зміна клімату – це ключові причини всихання лісів на Черкащині. Санітарна рубка хворих дерев і висадка нових – це єдиний спосіб врятувати зелені насадження. Але на перешкоді стає бюрократія і нерозуміння громадськості.Коментує Олександр Дзюбенко - начальник Черкаського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Дозволи на вирубку сухостою лісгоспи можуть чекати роками, за цей час хворі дерева заражають шкідниками інші насадження. Раковою пухлиною черкаських лісів фахівці називають омелу австрійську. За 4 роки рослина-паразит знищила 2 тисячі гектрарів насаджень. Окрім екологічної, ліс виконує і економічну функцію. Через всихання – деревина знецінюється, як наслідок – мінімальні надходження до бюджету. Розповідає Директор Черкаського лісгоспу Андрій Пустовіт.

Осередки масового всихання охопили половину України. Схожа біда і Білорусії, Польщі, Чехії, Австрії та Німеччині. Там уражені дерева оперативно зрубують і засаджують новими видами, більш стійкими до  паразитів. Черкаські лісівники готові працювати за аналогічним планом, аби лише вітчизняне законодавство дало "зелене світло" змінам".

Юлія Порпленко. Черкащина. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!