У Великобританії вирішується питання членства країни в ЄС

У Великобританії вирішується питання членства країни в ЄС

Підрахунок голосів на референдумі щодо членства Великої Британії в Євросоюзі триває. Підраховано понад 90 відсотків голосів. За останніми повідомленнями, за вихід країни з ЄС проголосували 52% виборців, проти - 48%. Розрив під час підрахунку голосів у нічні години 24 червня зріс до 750 тисяч голосів. Утім, поки що немає даних із 198 регіонів - в основному графств центральної Англії та кількох районів Лондона. Зараз у євроскептиків  є понад 12 мільйонів голосів, для перемоги на референдумі потрібно набрати 16,8 мільйона голосів.  Фунт стерлінгів упав до 30-річного мінімуму щодо долара США на тлі цих даних.

Референдум має консультативний статус, його результати не мають безпосередньої юридичної сили, і в разі переваги прихильників виходу, парламент Великої Британії повинен буде для початку розглянути скасування закону, за яким країна вступала до Євросоюзу.

Головні дебати перед референдумом точилися навколо питань економіки, імміграції і, як вважає частина людей, надмірного бюрократичного контролю ЄС за багатьма питаннями, які, на думку людей, було б краще залишити в компетенції окремих держав.