Повістки поштою, групи оповіщення, жінки-медики — все про урядову постанову щодо мобілізації

Повістки поштою, групи оповіщення, жінки-медики — все про урядову постанову щодо мобілізації

Урядова постанова про мобілізацію — підзаконний документ, який має регулювати правила мобілізації в Україні, ухвалений у зв'язку з набуттям чинності відповідним законом, констатує аналітикиня Центру спільних дій Ірина Корженкова. Вручення повісток цілодобово; жінки, які мають медичну освіту і хочуть влаштуватися на роботу, мусять спочатку стати на військовий облік; повістку тепер можна отримати не тільки від співробтіників ТЦК, а й від представників місцевих адміністрацій і рад, а на підприємствах – від роботодавця; передбачені групи оповіщення; повістку можуть надіслати рекомендованим листом із повідомленням про вручення на адресу проживання; колаборанти в будь-якому випадку мобілізовані не будуть, як і вбивці серійні, ґвалтівники… Українське Радіо розпитало експертку про урядову постанову.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Ілюстративне фото: Суспільне Луцьк

Урядова постанова — підзаконний документ, який має регулювати правила мобілізації

Урядова постанова про мобілізацію — це великий документ, який мав би впорядкувати процедури вручення повісток, власне мобілізації та військового обліку. Як ви в цілому оцінюєте його? Чи достатньо він вносить ясність? 

Документ розроблено саме на вимогу закону про мобілізацію. І тому він би мав йому відповідати максимально. Але, на жаль, не все так просто. 

Закон про мобілізацію — це окрема річ і урядова постанова про мобілізацію — це окрема річ.

Так, урядова постанова — це підзаконний документ, який має регулювати правила мобілізації, порядок мобілізації. В законі чітко вказано, що Кабінет міністрів протягом трьох місяців має розробити ось цей документ, про який ми сьогодні з вами говоримо.

Чи достатньо він вносить ясність, чіткість, прозорість у всі чутливі процедури щодо мобілізації?

Документ встановлює низку процедур, які прямо чи опосередковано впливатимуть на всіх мешканців України, бізнеси, на великих і малих роботодавців, органи державної влади, місцевого самоврядування. Але, на жаль, деякі моменти не до кінця зрозумілі й не до кінця залишаються в чіткому правовому полі, не порушуючи Конституції, не порушуючи закон про мобілізацію. 

Вручення повісток цілодобово

Є, на ваш погляд, якісь юридичні колізії чи невідповідність одного пункту закону іншому? 

Почнемо із вручення повісток цілодобово. Я сприйняла дуже критично таке нововведення, адже цілодобова роздача повісток спричинить, м'яко кажучи, незручності для особистого життя і морального стану людей.

Тобто ви спите вночі, о третій ночі приходять, вам приносять повістку? Чи як?

Ну так. Напевно це було розроблено, щоб мінімізувати відсутність людини за зареєстрованою адресою. В нас діє комендантська година. Це ненормально, що о півночі до хати прийде представник ТЦК з поліцією і будуть видавати повістку для уточнення даних. Зараз градус у суспільстві досить високий і ось такими діями не зовсім правильно було це все прописувати і давати широкі функції цілодобового нагляду і тримання в напрузі суспільства.

Тобто можна було спеціально прописати, що повістку будуть вручати у той час доби, який не збігається з комендантською годиною. 

Так, не збігається з комендантською годиною. Ми розуміємо, що військовозобов'язані мають сім'ї, батьків, які часто пенсійного віку, є інвалідами, не здорові, є діти. Не повинна ще більше розганятися недовіра до органів, бо це неправильно, як мінімум, на сьогодні.

Жінки з медичною і фармацевтичною освітою мають стати на військовий облік

Військовий облік жінок, які мають освіту медика і фармацевта. 

Жінок на службу, як і раніше, призивати будуть тільки в добровільному порядку. Урядова постанова оновила деякі нюанси щодо їх військового обліку. Відтепер жінки, які мають медичну і фармацевтичну освіту і хочуть влаштуватися на роботу, мають спочатку прийти до ТЦК і стати на військовий облік. 

Навіть якщо вони хочуть знайти роботу в цивільному секторі, вони мають спочатку стати на облік?

Так, якщо у них є медична або фармацевтична освіта. Керівники органів влади місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій будь-якої форми власності мають обов'язково повідомляти ТЦК про співробітниць медикинь чи фармацевток, які ще не на обліку. Ось така вимога законодавства. Це не є несподіваним рішенням, просто раніше не було обов'язку, що обов'язково жінка-медикиня повинна стати на облік, якщо вона не проходила військову кафедру при ВНЗ. Сьогодні це є обов'язковою нормою. Нічого такого нового я б тут не назвала. 

Українці, які перебувають за кордоном та зняті з військового обліку

Тепер щодо українців, які перебувають за кордоном. Що змінює урядова постанова?

Урядова постанова говорить про те, що українці, які перебувають за кордоном та зняті з військового обліку, мають протягом 30 днів, тобто до 16 червня, приїхати в Україну, з'явитися в ТЦК і зареєструватися на військовий облік. Потрібно приїхати і оновити свої дані. 

Ці люди зберігають український паспорт і вони є громадянами України.

Звичайно. В даному контексті, в даній постанові на військовий облік можуть стати тільки громадяни України і вони можуть бути мобілізовані, якщо в них є український паспорт. Знову ж таки зовсім незрозуміла історія через те, а що далі: їм не будуть видавати документи чи можливо будуть видавати документи тільки після уточнення ось цих даних? Знову ж таки поки що це не врегульовано. Але я думаю, що підзаконка ще якась буде і це питання обов'язково стане більш зрозумілим. 

Щодо жінок із фахом медичним чи фармацевта. Ми знаємо, скільки медсестер і лікарів свого часу поїхали на заробітки в Європу. Якщо вони залишаються українками за паспортом, вони теж повинні повернутися стати на облік?

Саме за жінок, які перебувають за кордоном, в цій постанові не сказано. Такого немає. Тільки чоловіки призовного віку. Зараз тільки жінки, які працевлаштовуються в Україні, мають обов'язок стати на військовий облік. Якщо вони працюють за кордоном, відповідно, скоріш за все, вони працюють не за професією. І ось такого обов'язку в них поки що немає.

Немає опису.

Ірина Корженкова. Фото: facebook.com/irina.korzhenkova.50

Представники ТЦК, місцевих рад та адміністрацій, голови ОСББ, ЖЕКу, роботодавці

Від кого громадянин може отримати повістку?

Повістку тепер можна отримати не тільки від представників ТЦК, але й від представників місцевих адміністрацій і рад. А на підприємствах навіть від роботодавця. Тобто представники відповідних підрозділів розвідувальних органів ГУР, СБУ вручають повістки тільки резервістам і військовозобов'язаним, які стоять в них на обліку. Ось такий ще нюанс через те, що не всі стоять на обліку саме в Збройних силах України, а деяка частина військовозобов'язаних стоїть на обліку саме ось у цих органах спеціального призначення.

Роботодавець сам вирішує, кому вручити повістку чи йому приходять ці повістки?

Звісно, ні. Таке вручення повістки можливе, якщо є мобілізаційний план, який спускається від ТЦК до роботодавця і роботодавець зобов'язаний передивитися особові справи всіх своїх працівників і подивитися по мобілізаційному плану, хто саме і які спеціальності військові потрібні тому чи іншому підрозділу. І ось тоді уже дає інформацію на ТЦК і ТЦК виписує повістки, передає ці повістки роботодавцю або приходить особисто. Обов'язково факти вручення повістки фіксує поліція на фото і відео-фіксації і таким чином відбувається отримання повістки.

У постанові є ще таке поняття, як групи оповіщення військовозобов'язаних. Що це за групи і хто до них входить?

Групи оповіщення — це таке нововведення. Окремо від представників ТЦК повідомлятимуть військовозобов'язаних про необхідність прийти до військкомату уточнити дані ось ці спеціальні групи оповіщення. Їх утворюватимуть розпорядженням голів місцевих адміністрацій за пропозицією керівника ТЦК на місці відповідно. Брати участь у роздачі повісток разом із ТЦК і поліцією зможе голова ОСББ, якщо він наказом включений в групу оповіщення, чи представник ЖЕКу, чи органу місцевого самоврядування. Повістки для оповіщення видають представнику ТЦК, який є старший ось у цій групі оповіщення і він може передати уповноваженому їх вручати під підпис у журнал реєстрації. Потім звітує про кількість виписаних і вручених повісток. Наразі до кінця незрозуміло, як це працюватиме, якщо чесно. І важливо не допустити, щоб роздавання повісток перетворилося на боротьбу з неугодними. Розширення повноважень окремих осіб на місцях органів місцевої влади, наприклад, чи ось цих голів ОСББ — різні бувають конфліктні ситуації, особисті якісь ситуації — спричинить ризик зловживання службовим становищем. 

Повістки поштою

А як буде працювати надсилання повісток поштою?

У новому законі дійсно є такий пункт, цілий розділ навіть. Повістку можуть надіслати рекомендованим листом із повідомленням про вручення на адресу проживання військовозобов'язаного чи резервіста. 

Як виявляти адресата? Бо є ВПО, орендарі…

Із постанови незрозуміло, але законодавець прописує, що якщо людина не уточнить протягом 60 днів після 18 травня, то таку повістку надсилатимуть на раніше задекларовану через зареєстровану адресу. Є 60 днів, щоб уточнити свою адресу в ТЦК або за електронним кабінетом чи в ЦНАПі. Якщо людина не уточнить, їй будуть надсилати на адресу прописки. Якщо повістку надіслали поштою, то отриманою вона вважатиметься в будь-якому випадку. Дату отримання можна підтвердити інформацією від поштового оператора. Людина, наприклад, зареєстрована в Бердянську, немає змоги оновити дані. Якщо людина на підконтрольній в Україні території, вона може оновити дані. Якщо вона не має бажання — це вже зовсім інша розмова. Поки що все якось не до кінця зрозуміло.

Колаборанти в будь-якому випадку мобілізовані не будуть, як і вбивці серійні, ґвалтівники

Чи можемо ми ще додати, хто може бути відповідно до постанови мобілізованим, окрім тих, котрі підлягають мобілізації?

Зараз є нововведення, що можуть бути мобілізовані особи, звільнені зі служби у зв'язку з люстрацією. Раніше їх не можна було мобілізувати. Їх можуть призначити на військові посади, які не підпадають під дію ось цього закону про очищення влади. Минулого тижня президент підписав закон, який дозволяє засудженим за вчинення кримінального проступку, не тяжкого злочину, а також тяжкого злочину, крім злочину проти основ національної безпеки бути мобілізованим. Вони мобілізуються під умовно-достроковим рішенням суду і будуть служити винятково у відповідних спеціалізованих підрозділах чи військових частинах. Ця норма не стосується засуджених проти нацбезпеки, тобто колаборанти в будь-якому випадку мобілізовані не будуть, як і вбивці серійні, ґвалтівники, тобто люди, які засуджені за ось такими тяжкими статтями. 

За особливо тяжкі злочини їх можуть мобілізувати за рішенням Генерального штабу ЗСУ…

Так, вони подають клопотання за рішенням Генерального штабу. Але це якщо йде мова про крадіжку в особливо великих розмірах і якщо це не була крадіжка в рамках провадження про національну безпеку. 

"Незрозуміло, як реалізовуватимуть цілодобову роздачу повісток, якщо діє комендантська година"

Чи є необхідність доопрацьовувати цю постанову? І як саме?

Так, я все ж таки ризикну сказати, що вона далеко не ідеальна. Її потрібно врегулювати, тому що незрозуміло, яким чином реалізовуватимуть ось цю цілодобову роздачу повісток, якщо діє комендантська година. Якщо йдеться про обхід квартир, то це негативно вплине на моральний стан населення. На вулиці не зможуть вручити, тому що в нас комендантська година, люди по вулиці ходити не будуть. Потрібно розширення повноважень окремих осіб та органів влади у врученні повістки допрацювати. Все ж таки це створює ризики зловживання службовим становищем і може негативно також вплинути. І вручення повісток на блокпостах і на кордоні дуже уповільнить роботу пунктів пропуску і поставить під загрозу постачання пального, що, в свою чергу, загрожує товарообігу. 

Якщо людина вчасно не прибувала туди, куди їй повідомлено в повістці, чи прописані у цій постанові роз'яснення, що може бути, яка відповідальність? 

Так, звичайно,— це адміністративна відповідальність насамперед. А якщо людина не прибула за бойовою повісткою — це кримінальна відповідальність.