Окупанти не Харків захоплюють, а відволікають ЗСУ від Донеччини — Грабський

Окупанти не Харків захоплюють, а відволікають ЗСУ від Донеччини — Грабський

Найзагрозливішими залишаються для ЗСУ два напрямки – Часів Яр-Костянтинівка та Очеретине-Костянтинівка, розповів в ефірі Українського Радіо полковник запасу, військовий експерт Сергій Грабський. Прорив ворога на цих напрямках, якщо він станеться, створить загрозу оточення частини Донецької агломерації. А просування окупантів на півночі Харківщини, яке почалося 10 травня, має на меті не захоплення Харкова, а відволікання підрозділів ЗСУ на цю ділянку фронту.

Україна намагається отримати від Заходу додаткові комплекси ППО. Проте, пояснив Грабський, "ніде у світі такий комплекс, як Patriot, не стоїть у целофані".  Тож найкращий вихід – збирати по країнах елементи такого ЗРК, які можна буде поєднати в комплекс в Україні.

0:00 0:00
10
1x

Бійці артилерійського розрахунку підрозділу "Сліпа лють" стріляють із гармати Д-44 по російських окупантах. Вовчанська громада, Харківщина, травень 2024 року. Фото: Суспільне Новини/Олександр Магула

Напрямки Часів Яр-Костянтинівка та Очеретине-Костянтинівка найбільш загрозливі

За словами президента України, "Покровський напрямок та інші донецькі напрямки – Краматорський, Курахівський – зараз залишаються надзвичайно складними і там найбільше боїв. На Харківщині наші сили знищують окупанта, результати відчутні". Поговорімо про те, як пройшла ніч на 22 травня на цьому напрямку. Що вам відомо?

Президент ще раз підкреслив напрямок зосередження основних зусиль нашої оборони і основних зусиль противника щодо ведення агресивної війни проти України. Цей напрямок чітко визначений й він був відомий та залишається найважливішим як мінімум із квітня 2022 року. В Донецькій області точаться найзапекліші бої і противник намагається лізти вперед.  Ми вже можемо передбачити наступні дії ворога, на що вони будуть спрямовані. Можна назвати наступні назви населених пунктів: Часів Яр-Костянтинівка, Очеретине-Костянтинівка. По цих напрямках можуть вестися найбільш інтенсивні бої. Ці напрямки залишаються найбільш загрозливими, бо якщо противнику вдасться прорив до Костянтинівки, в оточення потрапить частина Донецької агломерації, яка контролюється Україною, а саме – місто Торецьк, який є частиною Донецької агломерації, куди входить і Ясинувата, Макіївка, Горлівка та саме місто Донецьк. Саме через це ми спостерігаємо відволікаючі дії на Харківському напрямку, де противник демонструє свою нібито готовність йти вперед, але на практиці не має для цього ресурсів. Саме тому ми говоримо про те, що на Харківському напрямку, в районі Вовчанська ведуться стабілізаційні дії, щоб не допустити подальших просувань противника та створення загрозливої ситуації для міста Харків. 

У росіян немає ресурсу захопити Харків

У росіян немає ресурсу, щоб захопити Харків. Вони мали надію, використовуючи чисельну перевагу, прорватися і вийти на дистанцію артилерійського обстрілу по Харкову, але їм це не вдалося, але бойові дії там тривають. На інших ділянках фронту ситуація зберігається напружена, тому що противник не припиняє артилерійські обстріли, мінометні атаки, щоб розхитати нашу оборону. Тому, використовуючи "вікно можливостей", яке ще залишається в росіян, вони будуть й надалі лізти вперед, не рахуючись з втратами. Найближчі 3-6 тижнів будуть надзвичайно складними для нас. 

Польща та Румунія досі чекають на Patriot, що замовляли ще в 2017 році

Поговорімо ще про ППО. Зараз для України збирає гроші Німеччина (вже зібрано майже мільярд євро), Блінкен, коли відвідував Україну, говорив з президентом Зеленським, який теж зазначав, що нам треба ППО, зокрема для Харківщини. Наскільки оцей мільярд євро – це багато? Адже установки ППО великі і їх не так багато у світі…

Саме мільярд євро коштує один комплекс ППО Patriot. Крім того, мова не йде про те, що німці зібрали мільярд євро і десь куплять Patriot, такої можливості не існує. Це дуже дороговартісна зброя і її випуск займає багато часу. Достатньо звернутися до польського або румунського досвіду, щоб подивитися, що комплекси, які вони замовляли ще в 2017 році, ці країни чекають досі. Тож мова йде власне не про те, щоб зібрати гроші і в якогось виробника купити вже готовий комплекс. Ніде в світі такий комплекс, як Patriot, не стоїть у целофані. Тож йдеться про те, щоб зібрати елементи комплексів, які є доступними на сьогодні, та як дитячий конструктор сформувати такий комплекс в Україні, щоб можна було його використовувати якомога швидше. Це тільки один варіант дій, на який ми можемо сподіватися, тому що виробництво цього комплексу – це багатомісячний процес. Їх не можна оминути, тому світова спільнота шукає шляхи більш ефективного залучення та використання коштів. А "модульна" ініціатива дозволить значно пришвидшити процес пошуку, комплектування та передачі цієї зброї Україні. 

Іноземні країни мають критичну нестачу сил та засобів ППО

Тож цілий комплекс не так швидко можна знайти, перекупити в інших країн? Крім того, не так просто його й продати, вірно? Адже виробники мають давати дозволи?

Не в тому справа. Виробники, якщо їм платять гроші, із радістю зроблять такий комплекс, тому що за замовчуванням комплекс ППО не має обмежень щодо постачання будь-якій країні, бо він призначений для оборони країни. 

Сергій Грабський. Фото: Міст Онлайн 

Проте, якщо звертатися до довідкових матеріалів стосовно наявності в тієї чи іншої країни озброєння та техніки, ви легко знайдете матеріали, що стосуються Сухопутних військ, Військово-морських та Військово-повітряних сил. Але ви в жодному довіднику не знайдете інформацію щодо систем ППО та систем ядерного стримування, тому що система ППО – це не тільки засіб збройної боротьби, але й засіб боротьби з терористами. Тому, коли запитують, "чому, наприклад, Іспанія не може передати нам комплекс ППО, вони ж не воюють", я відповідаю, що так, вони не ведуть активні бойові дії, але кожна країна, над якою здійснюється проліт повітряних суден, має забезпечувати свої основні центри від можливих атак терористів. 

Згадайте, що відбулося 11 вересня 2001 року в США. Це була терористична атака. Тож яка країна може просто взяти і віддати комплекс ППО, який призначений не тільки для відбиття збройного нападу, а й для боротьби з тероризмом? Це неможливо. Тому процес віднайдення та передачі комплексів ППО Україні є надзвичайно складним.

І тут же немає загальних правил, що аби захиститися, в країни має бути 3 чи 4 установки? Кожна країна це собі вирішує сама й думає передусім про себе.

Так, ви маєте рацію. Ба більше, якщо взяти кожну країну, включаючи США, то вони заявляють про дефіцит сил та засобів ППО, особливо на тлі ситуації, до якої призвів початок широкомасштабної агресії РФ проти України. Всі оцінили свої можливості й розуміють, що мають критичну нестачу сил та засобів ППО. 

КОНТЕКСТ

Російські війська 22 травня, зранку обстріляли місто Торецьк Донецької області. Внаслідок атаки загинув 26-річний чоловік. Також під час обстрілу керованою авіабомбою селища Північне поранені двоє чоловіків 50 та 68 років та 75-річна жінка. Про це повідомив начальник Донецької ОВА Вадим Філашкін у Telegram та прокуратура Донеччини у Facebook.

 

За даними з відкритих джерел:

Patriot (військовий індекс MIM-104) – американський зенітний ракетний комплекс, що є на озброєнні Армії США та армій низки інших держав, у тому числі України. Виробляється групою американських компаній на чолі з "Raytheon Technologies". Patriot – не просто ППО, це комплекс (ПРО), здатний перехоплювати в повітрі балістичні ракети. Він оснащений ракетами-перехоплювачами і високопродуктивною РЛС. Батареї можна швидко приводити у повну бойову готовність, вони здатні вести вогонь по декількох цілях одночасно, вони маневрені та захищені від перешкод.

До складу однієї батареї входить: силова установка, РЛС станція (з радіусом дії від 150 км), пункт управління вогнем, пускові установки, самі ракети.