Повітряні сили вперше збили Ту-22м3 та дві ракети "Х-22" — Євлаш

Повітряні сили вперше збили Ту-22м3 та дві ракети "Х-22" — Євлаш

У ніч на 19 квітня 2024 року російські окупанти завдали комбінованого удару ракетами різних типів та ударними БпЛА. Повітряним силам вперше за весь час російсько-української війни вдалося збити стратегічний бомбардувальник Ту-22м3 та дві крилаті ракети типу "Х-22". Про це в ефірі Українського Радіо повідомив речник Повітряних сил ЗСУ Ілля Євлаш. Він зазначив, що росіяни знову застосували комбіновану атаку. Втім українські захисники знищили 29 повітряних цілей.

0:00 0:00
10
1x

Уламки бомбардувальника Ту-22М3 у Ставропольському краї РФ. 19 квітня 2024. Фото з соцмереж

Повітряні сили вперше збили Ту-22м3 та дві ракети "Х-22"

— Повітряним силам сьогодні вдалося збити сьогодні літак Ту-22м3. Яким чином це вдалося зробити? 

— Сьогодні відбулася історична подія. Вперше за весь час російсько-української війни Сили оборони, а саме Повітряні сили спільного з ГУР МО провели унікальну тонку операцію по збиттю стратегічного бомбардувальника Ту-22м3. Крім того, дуже гарною новиною стало перше збиття ще й двох керованих авіаційних ракет "Х-22" з бойовою масою 950 кілограмів. Вони надзвичайно швидкі, раніше нам не вдавалося їх перехоплювати. Тобто сьогодні історичний день, і ми продовжуємо надалі відбивати атаку у повітряному просторі ворога. Так, нам вдалося вразити цей літак, однак поки що ми не можемо розповідати, якими саме методами, чим саме і як саме.

— Окрім літака, було збито дві ракети "Х-22", і це дійсно важливий день. Ви підтверджуєте цю інформацію?

— Так, дві ракети "Х-22" сьогодні були уражені зенітними ракетними підрозділами Повітряних сил. Нам вдалося їх ліквідувати.

"Ми сьогодні вкотре довели, наскільки є абсолютно продуктивою, результативною та технологічною армією"

— Яка наступна ціль повітряних сил Збройних сил України? Що плануєте знищувати? Звісно, що те, що можна озвучувати наразі публічно.

— Повітряні сили виконують завдання з захисту повітряного простору нашої країни. І, звичайно, що всі  ворожі об'єкти, які залітають на нашу територію, мають бути знищені. Для цього нам необхідно більше зброї, більше західних систем, більше ракет до них, оскільки, на жаль, Україна поки що самостійно не виробляє таких високотехнологічних систем. І в цьому плані ми повністю покладаємося на наших партнерів. Ми сьогодні вкотре довели, наскільки ми абсолютно продуктивна, результативна та технологічна армія. Одна з найбоєздатніших армій, напевно, на континенті. І, звісно, що ми можемо протистояти такій загрозі, зокрема такій серйозній і багаточисельній країні, як Росія. Тому, звісно, що ми будемо і надалі виконувати всі поставлені завдання, які стоять перед Повітряними силами.

— Чи наступними будуть літаки Ту-95?

— Ми дуже на це сподіваємося.


Ілля Євлаш. Фото з фейсбук-сторінки 

Росіяни знову застосували комбіновану атаку 

— Можете детальніше розповісти про сьогоднішню атаку на місто Дніпро. Яку тактику цієї ночі використовували російські військові?

— Абсолютно варварську, як ви бачите. Ворог надалі продовжує тероризувати місцеве населення з метою намагання примусити нас до покори, до перемовин.

Однак, звичайно, що удари по цивільних об'єктах не несуть абсолютно ніякої результативності на полі бою. Від цього не зміниться лінія фронту, від цього не зміниться взагалі нічого, окрім запалу ще більше бити ворогів і гнати їх із нашої землі. Звичайно, це стандартна тактика. Сьогодні вони знову намагалися комбіновано атакувати наші об'єкти, використовуючи і крилаті ракети, і керовані ракети, і безпілотні літальні апарати, як це вони завжди роблять. Однак, сьогодні ми бачимо, як вони поплатилися за таку свою абсолютно нахабну  атаку на нашу територію.

Знищено 29 повітряних цілей

— Скільки засобів сьогодні використали російські військові для того, щоб атакувати місто Дніпро і загалом Україну?

— Сьогодні по території України загалом противник застосував 14 безпілотних літальних апаратів. Силами оборони України, Повітряних сил, ТРО, НГУ було збито 13, тобто майже 100%. Також ворог використав дві крилаті ракети "Іскандер-К", дві крилаті ракети "Х-101" та шість крилатих ракет типу "Х-22". Крім того, ворог використав ще керовані авіаційні ракети типу "Х-50" і "Х-69". Силам оборони та зенітним ракетним військам Повітряних сил вдалося збити 15 крилатих ракет, серед яких дві ракети "Х-22", дві ракети "Х-101". Носіями цих ракет були борти стратегічної авіації типу "ТУ". І також ще нам вдалося знищити 11 ракет типу "Х-59" та "Х-69" з 12 випущених.

Тобто досить гарний результат, однак треба більше зброї та більше пускових установок від наших партнерів.

— Скільки нам потрібно систем протиповітряної оборони, щоб захистити небо України?

— Велика кількість, оскільки радіус різних установок досить обмежений. Є специфіка застосування по різних цілях різних комплексів. Тому нам необхідно розбудовувати багатоешалоновану систему ППО різних типів дій (малого, середнього і дальнього радіуса дії), які би могли прикривати і самі себе, і боротися з різними типами загрози, яка пропорційна їх використанню.