У форматі "воєнторгу". Експерт про пошук Німеччиною систем Patriot для України

У форматі "воєнторгу". Експерт про пошук Німеччиною систем Patriot для України

"Пошук цих "Патріотів" може, судячи з усього, піти у форматі "воєнторгу". Це стверджує оглядач Defense Express Іван Киричевський, коментуючи інформацію про те, що Німеччина ініціювала пошук доступних систем протиповітряної оборони Patriot для України. Як заявив глава МЗС України Дмитро Кулеба, Німеччина "негайно ініціює аналіз усіх наявних не лише в союзників, а й узагалі у світі систем Patriot та інших систем ППО". Киричевський пояснив свою думку так: якщо зважити на специфіку фінансових зв'язків ФРН із деякими країнами Балкан, Близького Заходу, то пошук цих "Патріотів" може піти саме у форматі "воєнторгу". Тобто, формально ніхто нічого не передаватиме. А на практиці – навпаки.

0:00 0:00
10
1x

Зенітний ракетний комплекс (ЗРК) Patriot-Фото: raytheonmissilesanddefense.com

Найбільше "Патріотів" у Європі має Греція

— Цього тижня у Брюсселі міністр закордонних справ Дмитро Кулеба говорив із союзниками про додаткові Patriot. Ви можете нагадати, в яких країнах вони є, до кого ми можемо звернутися?

Тут така специфіка історії, що, по-перше, раз на себе цю історію взяла Німеччина, то, очевидно, буде звертатися саме вона. По-друге, якщо зважити на специфіку її фінансових зв'язків із деякими країнами Балкан, з деякими державами Близького Заходу, то пошук цих "Патріотів" може, судячи з усього, піти у форматі "воєнторгу". Тобто коли всі будуть говорити "та це не ми, це не ми" – от буквально, що Patriot дістали в "соляних шахтах Закарпаття" і влаштували чергову "різанину" проти Брянської (РФ) ППО. Парадокс у тому, що найбільше "Патріотів" у Європі має Греція, у якої аж 36 батарей, в той час як у Німеччини їх нараховувалося 12. Актуальна кількість наразі невідома. Але по-хорошому греків навіть приліт російської балістичної ракети в Одесі за 500 метрів від їхнього прем'єр-міністра не переконав. Вони тоді сказали, що здатні нам передати застарілі російські С-300, які збираються списувати, але в обмін на нові американські Patriot. По-хорошому не дійшло, можливо, тепер розмови будуть не по-хорошому. Але в силу специфіки ситуації вона відбуватиметься у форматі воєнторгу: формально ніхто нічого не передавав, все зафарбують, а потім оп…

— А чому саме у Греції така велика кількість Patriot? 

У німців у 2000-х роках, як вони думали, занадто багато засобів ППО, а греки тоді думали, що в них занадто багато грошей на їхню купівлю. В греків постійний конфлікт із Туреччиною, вони там "на ножах". Один із парадоксів в структурі НАТО, що є дві країни, які готуються воювати навіть не проти Росії чи проти когось там, а просто самі проти себе – Греція і Туреччина. Греція дуже складує в себе зброю, у греків, до речі, найбільше на європейському континенті артилерії виходить, якщо брати після Росії і України. Тобто там такі запасливі люди занадто виявилось. 

— Якщо все ж таки цей конфлікт може стати збройним відкритим між Грецією і Туреччиною, то кого ж захищатиме НАТО?

Вони будуть розбиратися самостійно, бо була ж війна між ними у 1974-му році за Кіпр.

Чому саме німці взяли на себе допомогу в цьому процесі?

— Є ще країни, до прикладу, Іспанія і Нідерланди, де є Patriot. 

Нідерланди нам давали Patriot. У нас може бути певна максималістська точка зору, що всі Patriotи світу мають стояти в Україні. Можливо, світ не поділяє нашу інформаційну риторику. Якби ми у них пропонували їх купити, то тоді вони б могли погодитися. Але ми просимо просто віддати. Чому саме німці взяли на себе допомогу в цьому процесі? Ми можемо сказати, що у поляків є три батареї Patriot, то нехай віддають їх нам… У Румунії 4 батареї Patriot, але в них там це єдина сучасна ППО. У Швеції є три батареї Patriot. Найбільше Patriot на планеті у США, як у виробника – 400 пускових установок. У Саудівської Аравії 200 пускових установок. За тією зброєю, яка нам справді треба і у кого насправді є, ми "трясемо" не тих. Треба, варто "трясти" тих, в кого вона є насправді. 

Іван Киричевський. Фото: ФБ-сторінка Івана Киричевського

Судячи з усього процес на себе взяла Німеччина. Вибивати борги – це завжди невдячна справа, тому це буде "воєнторг": "от ви нам гроші винні, але в нас є для вас пропозиція, від якої ви не зможете відмовитися". Була така історія, коли Німеччина у форматі воєнторгу у Швеції для нас закупила свої зенітні ракети. Просто були дані, що Німеччина це робила без зайвих деталей. Навіть якщо брати ту складну ситуацію, що по Харкову постійно прилітає і там треба Patriot ще на вчора, то тут лишається тільки довіритися саме німецьким союзникам, тому що в них не стоїть історія про "червоні лінії" – якраз навпаки: у них стоїть історія припливу нашого фінансового капіталу. Росіяни завжди намагаються протидіяти тому, щоби нам десь хоча б звідкись здобули будь-яку зброю. Куди можуть дотягнути щупальці, росіяни туди дотягнуть. Вони при цьому дуже активно стежать за якимись ресурсами відкритих даних, відповідно щупальці треба обрубати і не давати вже жодних зайвих підказок.

"Просити зброю саме в тих, у кого вона є, а не у тих, у кого простіше дістати"

— Наскільки США захищені тієї наявною кількістю "Патріотів", яка в них є?

Вони кажуть, що самі голі, бідні, босі, "нам треба терміново п'ять нових батальйонів протиповітряної оборони, робимо тільки 450 ракет до Patriotів, хочемо вийти на 650"... Ті всі аргументи можна було б розбити, якби ми систематично займалися тим, щоби просити зброю саме в тих, у кого вона є, а не у тих, у кого простіше дістати. Якщо брати навіть кількість штук, то "Атакамсів" у американців більше, ніж у німців "Таурусів". І ніхто не "трясе" Байдена. В нас просто прийнято лаяти Шольца, що "ось ти такий нерішучий, дай нам ракети", які навіть складно, до чого підійдуть. Це для мене теж парадокс – чому? Політичні комунікатори, медіа заточені саме на те, що от у Шольца там якісь "червоні лінії" і ми його "прополощемо" і при цьому забудемо про Байдена, у котрого взагалі-то "Атакамси" є значно потужніші, ніж "Тауруси". "Полоскати" Шольца значно простіше.

 — У Байдена які "червоні лінії"?

А от хороше питання, що вони там "червоні лінії" собі накреслили, що конгрес блокує. А от із Ізраїлем реально відкривати лендліз, якщо навіть частину оплачує сам Ізраїль. От там чомусь "червоних ліній" не виникає. От відкрите питання, де ми не допрацювали, що в нашому випадку дозволяють ставити мову зовсім протилежну.

— У Японії є Patriot. Чи може вона поділитися або продати?

Японія навіть якби хотіла, то цього не змогла би зробити, тому що вони поряд з іншим сусідом з ракетами, який постійно стріляє. І ще на фоні того, як США дуже стрімко втрачає статус великої держави.