Уздовж усієї лінії фронту Україна будує потужніші фортифікації — Гетьман

Уздовж усієї лінії фронту Україна будує потужніші фортифікації — Гетьман

Уздовж усієї лінії фронту Україна будує зараз потужніші фортифікації, констатує в ефірі Українського Радіо військовий аналітик Олексій Гетьман. Спорудженню фортифікацій приділяли в Україні увагу завжди, але зараз на це звернуто посилену увагу. Уряд України виділив 17,5 мільярда гривень на побудову фортифікацій вздовж лінії фронту, залучено багато цивільних компаній з усіх регіонів, зауважує військовий експерт. І активно будують, зокрема, суцільні лінії оборони, риють траншеї. При цьому використовують залізобетон. Тобто, приблизно будується те, що робили російські окупанти понад рік тому, каже Гетьман. 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: www.mil.gov.ua

Уздовж усієї лінії фронту Україна будує потужніші фортифікації

— Що таке ВОП?

ВОП — це взводний опорний пункт, але це не повністю фортифікація. Це частина фортифікацій, які ми зараз будуємо. Блокпости — це вже більше на другій-третій лінії оборони, де ми намагаємося контролювати переїзди. Блокпости формуються біля доріг. Ми це бачимо по наших містах. Їх ціль, що ми проїжджаємо, нам пропонують зупинитися і хлопці та дівчата, які там стоять, перевіряють документи. Взводні опорні пункти — це місто, з якого можна вести бойові дії. Але зараз будуються потужніші фортифікації, зокрема суцільні лінії оборони, риються траншеї вздовж всієї лінії фронту. І не просто протитанкові траншеї. Там робляться певні інженерні дії для того, щоб можна було переміщуватись вздовж цих окопів. Вони будуються із залізобетону, зокрема, залучені цивільні будівельні компанії. Тобто будується те, що приблизно робили росіяни рік тому, коли ми робили наші наступальні дії. Це загальноприйнята практика.

— Наскільки зараз важливим є процес фортифікації?

Він доволі серйозний, тому що ми не можемо сказати точно, де збираються атакувати росіяни. Вони використовували переважно наземну техніку, тобто це були танки, броньовані машини, "м’ясні штурми". Зараз росіяни починають змінювати тактику й активніше використовують авіацію, бомбові удари. Уряд України виділив 17,5 мільярда гривень на побудову фортифікацій вздовж лінії фронту, залучено багато цивільних компаній з усіх регіонів України. Втім не можна показувати постійно, як саме ми будуємо, в чому буде наша перевага в цих фортифікаціях, щоб ворог не зрозумів. Але будуються доволі серйозні укріплення. І головне, багато хто запитує, чому не така рівна лінія фронту. Це таке доволі несподіване запитання. Фортифікації будуються таким чином: не просто хтось взяв лінійку і намалював лінію на мапі, по якій будемо будувати. Ні, вони будуються, враховуючи складки місцевості, ми маємо займати оборону саме на панівних висотах. І тому така лінія виглядає хвилями.

Як відбувається будівництво?

— Ви сказали, що на лінії, яка споруджується фортифікаційно, зараз поприїздило багато будівельних компаній, які хочуть щось робити. А чи кожна будівельна компанія може брати участь у зведенні фортифікаційних ліній? Чи це мають бути спеціальні військові інженери, військові будівельники, люди, призначення яких будувати саме такі будівлі?

Будівельники, які зосереджувались на цивільному будівництві, не зовсім можуть фахово побудувати саме фортифікації. Тому там працюють інженерні війська. Навіть в статутах прописано, як це має бути побудовано. А ті люди, які були долучені, просто виконують часткові функції та керуються інженерними військами, які дають завдання, що саме й де треба побудувати. Там треба робити укріплення бетонів, проводити роботи зі зварювання. Вони саме це й роблять. А як саме мають бути розташовані, які мають бути додаткові, таємні ходи — це під проводом інженерних військ.

— А існують у нас конструкторські бюро, які проєктують фортифікаційні структури?

Тут чогось нового точно робити не треба, бо якщо воно не було виправдано раніше, то воно може і неправильно спрацювати. Тож треба побудувати стандартні укріплення. Є виші, які готують людей на інженерні війська. Там прописано, як мають бути побудовані фортифікаційні споруди. Я думаю, що ми будуємо відповідно до цих нормативів. Вони виправдані, перевірені. І зараз вигадувати щось нове точно не треба.


Олексій Гетьман. Фото: ФБ-сторінка Олексія Гетьмана

"Можна побудувати за декілька тижнів чи місяць-півтора"

— Як швидко будуються надійні фортифікаційні споруди? В інтерв'ю двомісячної давнини ви сказали, що зі своїми підлеглими за три дні побудували якусь споруду.

Це були часи АТО. І у нас був блокпост, який був відносно новий і не дуже добре укріплений. І ми побудували з нього невеличку фортецю. Це робиться швидко, за кілька днів.

— Від чого здатні захистити такі оборонні споруди, яку зброю вони витримують, як можуть стримати ворога?

Протитанкові рови можуть призупинити рух важкої техніки. Вони, як і будь-які фортифікації, долаються, але це дає можливість, поки вони намагаються це зробити, нищити їх дронами та артилерією, бо вони мають призупинятися. Тобто рухома мішень стає нерухомою. Крім того, ми мінуємо так само ці підходи, щоб їм було важче просуватися. І, звісно, є декілька ліній оборони. Одну лінію ніхто не буде будувати, тому що якщо ворог просунувся далі, то там чисте поле. Тобто є друга та третя лінії оборони. От саме це ми зараз робимо. Я впевнений, що дуже багато часу на такі фортифікації не потрібно. За декілька тижнів чи місяць-півтора, можна встигнути побудувати доволі серйозні фортифікації. Все залежить від кількості техніки, яку ми можемо використовувати, та від кількості людей, які це можуть робити. Крім того, росіяни з артилерії, із ракет обстрілюють там, де ми будуємо, вони заважають це робити. Також треба туди долучати засоби зв'язку по проводах та підводити електрику для того, щоб там було живлення.