Терорист Росія, повільний Захід, Україна – не Афганістан. Підсумок двох років війни від експерта

Терорист Росія, повільний Захід, Україна – не Афганістан. Підсумок двох років війни від експерта

Рівно два роки тому Росія, розв'язавши велику війну, напала не тільки на Україну, констатує в ефірі Українського Радіо військовий експерт Антон Міхненко. Терористична держава РФ вирішила ліквідувати демократичні цінності, на яких світ тримався після Другої світової. 24 лютого 2022 року Москва завдала удару по всьому світу, однак страждає Україна і ми втрачаємо українських воїнів. Хоча із запізненням, але цивілізований світ став допомагати Україні, відзначає експерт. І додає: "На початку війни ми не сподівалися на те, що матимемо стільки зразків західної техніки, скільки маємо зараз". І на відміну від афганських Збройних Сил ЗСУ не розтринькують західну допомогу. Також Міхненко зупинився, зокрема, на ключовому аспекті війни в Україні – війні дронів.

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото ФБ-сторінка "Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine"

Світ наче зробив певні висновки після Другої світової, але…

— З чим ми заходимо у третій рік повномасштабної війни?

По-перше, ми всі ще у 2022 році думали, що війни такого масштабу вже не буде в світі. Чому? Тому що є Друга світова війна, світ наче зробив певні висновки, є резолюції Ради Безпеки ООН, є позиції світової спільноти, що війни не потрібно допускати, особливо в сучасному світі. Але ж насправді це сталося. І ми бачимо те, що відбувалося 24 лютого, ми бачимо, що відбулося в 2022 році. Військові розуміли, що такі ризики існують, але також військові думали, що цього не мало бути взагалі в сучасному світі. Але ми бачимо, що РФ на сьогоднішній момент – це терористична агресивна країна, яка дестабілізує ситуацію в світі та намагається змінити повністю політичний ландшафт, ставлення до демократії, до тих цінностей, які на сьогоднішній день існують, які понад 70 років пропагувалися і, в принципі, просувалися в нашому суспільстві. 

Справа не лише в Україні

— Тобто справа не лише в Україні…

Справа точно не лише в Україні, справа в переважній більшості, в агресивній політиці Російської Федерації. Ми бачимо позицію Путіна, ми бачимо, як Російська Федерація намагається агресивно діяти на світовій арені, вона хоче перекроїти практично весь світ і зробити так, щоб ці демократичні цивілізовані цінності не мали того значення, яке вони мали до цього, продемонструвати саме цю ідею, що зараз демократія більш слабша, ніж архаїчна побудова суспільства, де одна людина вирішує, практично, все. І, в принципі, ми бачимо, що певні зрушення є: люди, населення і світ вже робить певні висновки. На жаль, ці висновки робляться достатньо повільно. На жаль, через ці повільні висновки страждає українське населення, страждає Україна і ми втрачаємо наших бійців на фронті. Ми бачимо, що демократія певним чином не так швидко може реагувати на ті виклики, як терористичні країни. Ми бачимо, як Іран, Північна Корея, Російська Федерація фактично об'єднуються, щоб протистояти демократичним, цивілізованим цінностями, які зараз є на Заході. Це один з таких висновків. Насправді, якщо просто конкретно подивитися по озброєнню, по тому оснащенню, яке ми отримуємо від наших партнерів, то, безумовно, на початку 2022 року ми взагалі не сподівалися на те, що ми будемо мати стільки зразків західної техніки, скільки ми маємо зараз. Це, звісно, прорив.

Антон Міхненко. Скриншот із відео

ЗСУ – не афганські Збройні Сили, яких активно підтримували США

— Одна справа – очікувати цю зброю та мріяти про щось, а інша – що нашим ЗСУ вдасться так швидко опановувати різну зброю різних стандартів?

Очікування – це одне, і спроможності наші опановувати зброю – це інше. Але знаючи український народ, його можливості, знаючи нашу ментальність і те, що люди можуть швидко опановувати ті чи інші речі, я був переконаний в тому, що наш український народ опонує ці зразки озброєння, військову техніку, рано чи пізно, але опанує. Питання в тому, що я не очікував, що нам дійсно можуть надати такий арсенал озброєння західного зразка. Ми сподівалися на власний потенціал, ми сподівалася в переважній більшості на той ресурс, який в нас всередині є, той ресурс, який надає нам обороно- промисловий комплекс. Те, що нам надали і ми отримали західну допомогу – це дуже великий виклик був з точки зору освоєння і практичного застосування та підготовки персоналу. Українські військові це освоїли за допомогою наших партнерів. Ми не є периферійною країною, де отримання якихось сучасних зразків є певним і суттєвим викликом. Ми європейська країна і ми близькі до цих знань і цінностей, і кількість освічених людей, які можуть розумітися на технічних моментах, набагато більша, ніж в деяких інших державах. Ми бачимо Афганістан, куди Сполучені Штати і країни коаліції вкладали великий ресурс, щоб національні Збройні сили Афганістану освоїли ті чи інші зразки озброєння. І врешті-решт ми бачимо, яка ситуація на сьогоднішній момент там – вони навіть не чинили опір тим силам талібів, які просувалися в Афганістані. Але вони мали сучасну західну зброю. В нашому контексті ми обороняємо свою країну, ми отримали західні зразки і продемонстрували, що ми здатні ці західні зразки ефективно використовувати. Це одна складова. Інша складова – два роки продемонстрували, що це озброєння використовується за призначенням: воно не потрапляє на якийсь чорний ринок із території України і не з'являється в якихось інших країнах, вона безпосередньо використовується. Ми продемонстрували те, що ми чесні й порядні. Це головний висновок для наших західних партнерів.

Генерація дронів на полі бою

— Коли ми дивимося в третій рік війни – ваші очікування чи ваші бачення, як дрони можуть змінювати ситуацію на полі бою?

Ми зараз маємо війну, де саме безпілотні літальні апарати, роботизовані платформи змінюють ситуацію і хід бойових дій. Якщо раніше використовувалися великі літаки для проведення розвідки, дорозвідки наземних цілей, то на сьогодні ми бачимо, що маленькі дрони, в тому числі весільні теж використовуються в ході бойових дій і непогано себе зарекомендували, як спостереження і своєчасна обізнаність наших військовослужбовців на лінії фронту. Відбувається генерація цього. Якщо раніше мова йшла про лише використання для розвідки, то потім ми вже бачимо наступний етап використання для скидання певних боєприпасів. Далі ми бачимо, що розміри цих безпілотних літальних апаратів змінюються, тобто ми бачимо широкий спектр цих дронів: і літакового типу, і роторного типу, вертикального зльоту і посадки. Це генерація самих дронів, яка відбувається в рамках бойових дій. Зараз ми вже бачимо появу FPV-дронів, ми бачимо появу широкої номенклатури дронів-камікадзе великої дії. Цього ще не було в 2014-16 роках, про це казали підприємства. Вони розробляли ті чи інші зразки озброєння, військової техніки, вони робили ставки на те, що в майбутньому вже буде війна дронів не лише на землі, в повітрі, а й на морі. І ця війна достатньо прискорила цей процес розвитку безпілотних літальних апаратів, прискорила процес розвитку роботизованих платформ. Ми бачимо зараз вже виклики, які існують саме для них. Якщо раніше ми говорили про те, що вони можуть спокійно собі там літати, проводити дорозвідку і скидати, то зараз є засоби радіоелектронної боротьби, які намагаються ефективно протидіяти застосуванню дронів. Ми бачимо наступну генерацію протистояння. Створення дронів і війна дронів – це одна складова, а створення завад і перешкод в електромагнітному просторі для того, щоб неможливо було їх застосовувати – це вже інша складова.