Перші мільярдні транші ухваленої допомоги від ЄС Україна отримає за місяць — Устенко

Перші мільярдні транші ухваленої допомоги від ЄС Україна отримає за місяць — Устенко

Новий пакет макрофінансової допомоги від Євросоюзу Україна, найімовірніше, отримає на самому початку березня цього року, а можливо і наприкінці лютого, зазначає радник президента України Олег Устенко. Напередодні ЄС погодив 50 млрд євро допомоги Україні. Цього року зайде трохи більше 18 мільярдів євро, констатував в ефірі Українського Радіо Устенко. Ці 18 мільярдів розподілені по 1,5 млрд євро на місяць і це означає, що через місяць ми отримаємо транші, власне, за березень, лютий і січень. Схвалення допомоги – потужний сигнал, який показує, що Європа залишається з Україною, наголошує економіст. І додає: програма Ukrainian Facility не обмежена 50 мільярдами євро. 

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Ілюстративне фото EU Delegation in Ukraine 

 "Цього року зайде трохи більше 18 мільярдів євро"

— Напередодні лідери Євросоюзу погодили видалення макрофінансової допомоги Україні в розмірі 50 млрд євро. Вони будуть розподілені на 4 роки. Коли ми отримаємо перші транші та про яку суму йдеться?

Так, дійсно, ці кошти розподіляються на 4 роки. Це означає, що підтримка України з боку Європейського Союзу, принаймні, що стосується фінансування дефіциту нашого державного бюджету, триватиме. Якщо подивитися взагалі на Ukrainian Facility – це програма широкомасштабної підтримки України, вона розподіляється не лише на бюджетну підтримку, що для нас вкрай важливо, особливо в цьому році. В цьому році зайде трохи більше 18 мільярдів євро. А це понад 19 мільярдів доларів. Ми не отримали ці кошти в січні, і навряд чи зможемо отримати в лютому. Тому, виходячи з того, що ці 18 мільярдів розподілені по 1,5 млрд євро на місяць, то це означає, що на самому початку березня, а можливо і наприкінці лютого, ми отримаємо 3 місячних транші. Тобто за березень, лютий і січень. Це 4,5 мільярди євро і це потужний сигнал, який показує, що Європа залишається з Україною. Але нагадаю, що є два різних напрямки нашої підтримки. Зараз ми говоримо про бюджетну підтримку, про фінансування дефіциту. А є ще програми військового співробітництва, оборони і безпеки країни. Це зовсім інша історія, там інші суми і свій окремий трек.

—  Ви сказали, що в січні ми цих грошей не мали і навряд чи отримаємо в лютому. Це означає, що ми знайшли якийсь внутрішній резерв? 

Так. Ми очікували на те, що рішення може бути прийнято в лютому. Але дефіцит нашого держбюджету ніхто не скасовував ані в січні, ані в лютому. А взагалі по року дефіцит нашого бюджету – це приблизно 40 мільярдів доларів, або 3,5 мільярди на місяць. Ми не отримали коштів у січні ані від ЄС, ані від США. Від Сполучених Штатів ми теж розраховуємо на 10 мільярдів доларів для покриття дефіциту держбюджету. Тому треба було переходити до плану "Б" і будувати запас міцності. В грудні всі кошти від наших союзників витрачалися дуже економно, а частина програм, наприклад, інвестиційного характеру, взагалі були поставлені на паузу. Міністерство фінансів активно працювало на внутрішньому ринку і в грудні на 20 мільярдів гривень розмістило облігації внутрішньої державної позики (ОВДП). В січні вони теж  виходили кілька разів. Там менші суми, але близько 10 мільярдів гривень Мінфін зміг розмістити протягом січня. Все це означало, що є запас міцності, щоб можна було продовжувати здійснювати все, що стосується соціальних витрат. 

Олег Устенко. Фото: Grain Ukraine Conference

 Програма Ukrainian Facility не обмежена 50 мільярдами євро

— Яку частку нашого дефіциту бюджету покриють ці чотирирічні транші? І на що саме вони будуть використані?

Це дуже добре питання. Всі говорять лише про фінанси і про покриття державного бюджету в цьому році. Зрозуміло, що це важливо, ми в стані війни. Але все ж таки війна закінчиться і обов'язково нашою Перемогою. Ми перебуваємо ще на треку приєднання до Євросоюзу. І частина коштів, які є в цій великій програмі, після складного 24-го року підуть не тільки на фінансування дефіциту держбюджету, а й на фінансування програм, які пов'язані з нашим приєднанням до ЄС. Саме тому, до речі, в програмі Ukrainian Facility лише одна частина з чотирьох стосується покриття дефіциту держбюджету. Інші програми – інституціональна розбудова, приведення у відповідність нашого законодавства до європейського, технічна допомога. І там є частина, яка стосується вже післявоєнної відбудови української економіки і  взагалі країни. Про це не говорять зараз, але цій програмі чітко сказано, що вона не обмежена 50 мільярдами євро і може збільшуватися відповідно до потреб України і додаткових можливостей ЄС. Тобто є можливість додаткового наповнення. Це означає, що для України можуть бути відкриті нові фонди в контексті приєднання до Євросоюзу. Теж правда, що можуть бути і нові джерела надходжень, якщо думати про російські активи, що теж можуть бути використані в цьому напрямку.

"Подальша відбудова антикорупційної архітектури – теж надважливе завдання"

— Україна зараз на треку приєднання до ЄС. Наскільки можна передбачити, що ця програма щодо 50 мільярдів – це лише перший важкий крок і надалі буде простіше? Чи все залежить все-таки від перебігу війни?

І так, і ні. Якщо йдеться про війну, то загальне очікування, звичайно, що війна має закінчитися і Україна має бути вже мирною країною в складі Євросоюзу. Звичайно, це залежить не просто від фінансування ЄС. Воно більше залежить від нашого війська, від наших оборонних програм. А якщо мова йде взагалі про гроші, то так, вони дуже важливі. Бо зрозуміло, що Україна не тільки на треку приєднання до ЄС, а й має ще відбудовувати свою економіку і країну. Кошти мають бути більшими. Сказати, що можна орієнтуватися лише на кошти від Євросоюзу з точки зору відбудови економіки просто неправильно. Якщо мова йде про відбудову, то це означає, що є значна роль приватного капіталу. Якщо це приватні гроші, то це означає, що ти маєш змінити якість бізнес-клімату в країні. Він має бути таким, як в Євросоюзі, щоб можна було конкурувати за інвестиції і вони приходили в економіку країни. А це означає захист прав власності, відповідно відбудова всього законодавства, інституцій, які цим займаються. Це означає проведення судової реформи, зменшення адміністративних бар'єрів для ведення бізнесу, боротьба з корупцією. Тобто подальша відбудова антикорупційної архітектури – теж надважливе завдання. 

— Лідери ЄС не погодили фонд військової підтримки для України на позачерговому саміті напередодні. В чому тут проблема?

Я не зовсім готовий коментувати питання саме військової частини, бо це просто окремі треки. Ukrainian Facility – це програма, яка стосується нашого звичайного життя. І, до речі, коли мова йде про США, там теж говориться про два великі треки. Перший трек –  стосовно бюджету, покриття дефіциту. І там лише 10 мільярдів доларів. Другий трек – це військові програми. Там зовсім інші цифри, і вони критичніші. 

Останні новини
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Новини по темі
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США