Громада Маріуполя шукає ініціативну молодь для відбудови міста після деокупації

Громада Маріуполя шукає ініціативну молодь для відбудови міста після деокупації

Яким буде Маріуполь після звільнення? Приєднуйся до програми відбудови "Деокупація свідомості"

Війна ще не закінчилась. Але думати про відбудову наших міст після перемоги потрібно вже зараз. Так, громада Маріуполя шукає проактивну молодь для роботи у проєкті "Деокупація свідомості". Мета цієї ініціативи – об’єднати креативну молодь для напрацювання практичних рішень з відбудови й розвитку міста після його звільнення. Про те, як це відбуватиметься, ведучі "РанокПро" Леся Антипенко і Денис Денисенко поговорили з Алевтиною Швецовою – спікеркою напрямів "Молодь" і "Культура" програми "Деокупація свідомості" Культурного центру MRPL.Vilni.

0:00 0:00
10
1x

Фото: ФБ-сторінка MRPL.Vilni

Алевтино, розкажіть детальніше про свій проєкт. Яку молодь ви зараз шукаєте? Як до вас приєднатися?

"Деокупація свідомості" – це велика стратегічна програма, яка реалізується маріупольською громадою і яку підтримує Маріупольська міська рада. Але якщо до нас захочуть долучитися інші партнери та друзі, ми будемо тільки раді.

"Деокупація свідомості" – це програма, яка покликана комплексно протистояти упередженням і стереотипам. Вона буде працювати – і вже працює – за трьома напрямками: Молодь, Освіта, Культура та історія. Я є спікеркою напрямків Культура та Молодь, тому зупинюсь на цьому трохи детальніше.

Ми плануємо об’єднати активну та ініціативну молодь, для того щоб спільно творити на благо України та майбутнього. Це молодь не тільки з Маріуполя – ми раді вітати в наших рядах переселенок і переселенців з інших міст, а також українок та українців, які не покидали рідний дім з часів повномасштабного вторгнення або з часів війни 2014 року. Головна наша мета – це сьогодні об’єднатися, для того щоб розробляти корисні та цікаві проєкти, які можуть бути втілені в деокупованих містах і громадах, і також які сьогодні зможуть об’єднати українців. 

Окрім того, головною метою загальної програми є ще й розвінчання певних наративів і формулювання сучасних меседжей та ідей у молоді, аби ми поверталися до справжньої української ідентичності. Так ми хочемо, окрім всього іншого, популяризувати унікальність Маріуполя, саме тому сьогодні найбільшу кількість заявок заповнювали ті, хто вимушено виїхав з Маріуполя через повномасштабне вторгення у 2022 році, і сьогодні саме молоді маріупольці та маріупольчанки формують спільноту "Деокупація свідомості: повернення молоді". Але ми будемо раді кейсам і досвіду молодих людей з інших міст України.

Ми раді вітати в наших рядах переселенок і переселенців не лише з Маруполя, а також українок та українців, які не покидали рідний дім

А скільки вас зараз у цій спільноті? 

Наша команда продовжує розширюватись, до нас доєднуються нові спікери та спікерки. Ми вже отримали близько сорока анкет, і анкети продовжують приходити. Тому я закликаю знайти у соцмережах сторінки MRPL.Vilni, Facebook та Instagram, там ви знайдете посилання на анкету, яку ви зможете заповнити і, можливо, поставити свої запитання, якщо вони виникли, та доєднатися до нас. 

Я сподіваюся, що ця спільнота буде ширитися, масштабуватися і зростати. І вже незабаром ми зможемо провести і перші офлайн-заходи, і воркшопи, на яких будемо знайомитися, здобувати новий досвід і знання, а також спільнотворити і презентувати корисні ініціативи для ношої країни.

Тобто, якихось чернеток і напрацювань ще немає, ви тільки готуєтесь до того, коли зберете більше людей, більше ініціатив, ідей – і вже тоді їх опрацьовуватимете, будуватимете концепцію і стратегію?

Насправді, ми стартували з цим анкетуванням менш ніж місяць тому, і вже навесні плануємо провести перші офлайн-заходи, а в лютому будемо запрошувати всіх до знайомства в онлайні. Тому зараз в нас саме період розбудови. 

Ми охоче комунікуватимемо з людьми, які навіть виходять за рамки вікового визначення молоді, тому що якщо є вогник в очах – його не приховають цифри у паспорті

Молодь – це досить широке поняття. Скажіть, чи є якісь вимоги до кандидатів, які подають вам заявки, і чи є у вас розуміння, скільки людей зрештою має бути в вашій спільноті?

В нашій анкеті написано, що молодь – це від 18 до 32 років (сміється), але до нас вже надходили такі запити – мовляв, а якщо мені вже 35, то я вам вже не підхожу? Ви підходите однозначно! Тому що цей вогник в очах не приховає жодний вік чи цифри в паспорті. Ми охоче комунікуватимемо з людьми, які навіть виходять за рамки цього вікового цензу. Окрім того, ми шукаємо студентів, учнів старших класів, представників і організаторів молодіжних центрів, психологів, діячів культурного і громадського секторів, а також блогерів та інфлюєнсерів – так званих лідерів думок, які також готові були б в рамках цієї програми поділитися своїм досвідом.

Можливість працювати над проєктами відбудови міста надзвичайно корисно, тому що це справляє терапевтичний ефект

Така побудова ком’юніті, до речі, має ще один важливий ефект, тому що маріупольці та маріупольчанки, які втратили дім і які безумовно прагнуть повернутися в деокупований Маріуполь, вже сьогодні можуть працювати і докладати максимум зусиль для цього повернення. І, безумовно, це надзвичайно корисно для нас, для маріупольців та маріупольчанок, тому що це справляє терапевтичний ефект. 

Ви кажете про досвід, який має молодь в тій чи іншій галузі, яким вона буде ділитися. Але якщо немає досвіду, але людина дуже хоче приєднатися до вашої спільноти і допомагати робити щось корисне? 

Про досвід – це я більше про блогерів та інфлюєнсерів сказала, тому дякую, що зауважили. Аби правильне розуміння було – досвід для молоді дійсно не обов’язковий. Тому що серія воркшопів і навчання, яке буде стартувати для молоді, саме і створені для того, щоб здобути корисні кейси, які, навіть якщо людина не буде брати активну в програмі "Деокупація свідомості", їй будуть корисні. Тому що це знання із проєктного менеджменту. Окрім того, це створення проєктів, і молодь може всю свою активність демонструвати в корисних ініціативах, які створює власноруч. 

Ви одразу бачите таких людей, коли зустрічаєте – вони готові звернути гори, щоб змінити світ на краще. От якщо ви в дзеркалі бачите таку людину – то вам однозначно треба заповнювати нашу анкету "Деокупація свідомості: повернення молоді". 

Сторінки MRPL.Vilni у Facebook та Instagram

Останні новини
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Новини по темі
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
На підконтрольній території України 31 мільйон громадян — Ланда
Енергосистема зараз працює стабільно ― "Укренерго"
"Видано 5203 житлових сертифікати на понад 9 млрд гривень", – Шуляк про компенсацію за зруйноване житло