У разі чергових ракетних атак українські енергетики знають, що робити — Рябцев

У разі чергових ракетних атак українські енергетики знають, що робити — Рябцев

Якщо стануться чергові масовані ракетні та дронові удари з боку Росії, українські енергетики знають, що робити. Це зазначив директор спеціальних проектів у Науково-технічному центрі "Психея" Геннадій Рябцев. Він прокоментував нинішнє становище в галузі, що склалося як внаслідок ворожих ударів, так і негоди. Зараз у ремонтних бригад достатньо всього для відновлення, констатує експерт. А є проблеми із великогабаритним обладнанням, зокрема, трансформаторами, високовольтним обладнанням. Воно найбільш чутливе стосовно уламків дронів та ракет. Але порівняно з початком минулого опалювального сезону, коли партнери постачали іноді не те, чого потребували українські енергетики, зараз постачання відбувається більш комплексно. І "немає щастя без лиха" – через пошкодження та руйнування встановлено в енергетиці нове обладнання і цей показник покращився порівняно із довоєнним часом, каже фахівець.

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото УНІАН

"Навіть у Херсоні всі служби працюють достатньо швидко"

—   Які населені пункти найчастіше знеструмлюються саме після негоди?

Там, де найбільше вирує негода, там і найбільше знестурмлюються населені пункти і завдається шкода обладнанню. Нещодавно був шторм у Одеській області, де були зафіксовані найбільші пошкодження. Також у Миколаївській і Запорізькій областях. Дуже сильні снігопади були у Львівській області. Там було знеструмлено декілька десятків населених пунктів. Тому те, що пов'язано із погодними умовами, там завжди буде проблема. На це особливої уваги не зверталося у мирний час. Зараз ми маємо щоденні зведення від "Укренерго", тому ми більше звертаємо увагу на це. Тут головне – швидкість відновлення. Якщо відповідні служби здатні відновити енергопостачання щонайменше впродовж доби, то це вважається нормальною роботою. Проблеми виникають, якщо енергопостачання немає понад добу, тоді це вважається серйозною системною аварією. Зараз такий стан системної аварії характерний  для населених пунктів, які розташовані лише вздовж лінії фронту. Навіть у Херсоні всі служби працюють достатньо швидко: енергетики відновлюють енергопостачання, хоча це місто чи не найбільше потерпає від обстрілів. 

"Мережі легше відновлювати, ніж генерацію"

—   Під час негоди найбільше страждають саме мережі? 

Мережі легше відновлювати, ніж генерацію. Бо генерація – це великі об'єкти. Найгірше відновлювати системи розподілу, а саме трансформаторні підстанції. Бо для них не завжди можна знайти відповідне обладнання. Для того, щоби зруйнувати генерацію, великий енергоблок, потрібен дуже масований обстріл і відсутність належної кількості систем ППО. Так було у нас на початку минулого опалювального сезону в жовтні-листопаді. Якщо казати про повітряні лінії електропередач, то вони страждають передусім від уламків ракет чи дронів, бо розташовані на повітрі. Якщо вибух відбувається поруч з опорою лінії електропередач, то вона може зруйнуватися і вся лінія вийде з ладу. Потрібно буде ставити вишку і забезпечувати безперервність дротового з'єднання. Так сталося минулої ночі, коли було виведено з ладу якраз саме із цієї причини одну із ліній електропередач на 330 кіловольтів. Це магістральна лінія. Тоді було знеструмлено декілька десятків населених пунктів. Але оперативно спрацювали енергетики. І через 4 години було відновлено цю лінію. А за цей час споживачі були переключені на резервні лінії електропостачання. Енергетики знають, що вони роблять. У них є зараз всі ресурси, щоби здійснювати відновлення цих систем. Також нам всім потрібно дуже уважно ставитися до рекомендацій і "Укренерго", і обленерго стосовно раціонального використання електроенергії впродовж доби.   

Геннадій Рябцев. Фото: ФБ-сторінка Геннадія Рябцева

"Через пошкодження і руйнування енергосистем встановлювалося нове обладнання"

—   Наскільки енергетики до повномасштабного вторгнення мали досвід у ремонті електромереж після негоди?

Досвід був. Було достатньо погодних явищ, які спричиняють перерви в енергопостачанні. Для України це було частішим явищем. Бо українські мережі й системи старіші за європейські системи. Це не означає, що взагалі не оновлювалися і не модернізовувалися системи. Проте більшість обладнання у цих мережах ще радянського зразка. Через моральне і фізичне старіння вони виходили з ладу частіше. Кількість відмов у наших системах була вищою, аніж в середньому по ЄС. Але нещастя нам допомогло. Через пошкодження і зруйнування встановлювалося нове обладнання і цей показник навіть покращився порівняно із довоєнним часом. Хоча у нас досі залишається проблема в Україні, пов'язана з наявністю великої частки застарілого обладнання, яке потребує заміни якнайшвидше. На жаль, зараз це не завжди можна зробити. Тому енергетики змушені робити все від них залежне навіть на такому обладнанні. І поки їм це вдається. 

—   Наскільки це витратно?

Ресурсів і грошей завжди не вистачає і не вистачало. Усіх багато, усього на всіх не вистачає. Завжди буде виникати нестача тих чи інших видів обладнання чи матеріальних ресурсів. Але зараз у ремонтних бригад достатньо всього, чого потрібно, щоб здійснювати відновлення. Проблеми існують із великим обладнанням, великогабаритним: системами підвищення і зниження напруги, автотрансформаторами, просто трансформаторами, високовольтним обладнанням, обладнанням, яке забезпечує автоматизовану передачу і автоматизований розподіл електроенергії. Це обладнання найбільш чутливе до розпечених уламків дронів та ракет. Але порівняно з початком минулого опалювального сезону, коли партнери постачали в Україну іноді не те, чого потребували українські енергетики, зараз постачання відбувається на більш комплексних засадах. І тому попри відсутність великої кількості цього обладнання на складах, якщо відбудуться чергові масовані ракетні та дронові атаки, то у енергетиків буде обладнання для заміни.