Війна, унікальна для досвіду, бо навчаються всі: від Тайваню до США

Війна, унікальна для досвіду, бо навчаються всі: від Тайваню до США

Експерт Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Їжак в ефірі Українського Радіо заявив, що нині всі армії світу вивчають досвід і перебіг війни в Україні щодо інформаційного впливу і того, як може в майбутньому діяти Китай та Росія. Крім того, ретельно досліджується тактика бою і використання того озброєння, яке є в Україні на полі бою та елементи стійкості України в цілому. Олексій Їжак переконаний, що після перемоги над ворогом українське військо буде найпотужнішим у світі за рівнем людей, які пройшли війну і мають сучасний досвід ведення бойових дій сучасною зброєю.

0:00 0:00
10
1x

Фото: armyinform.com.ua

Темпи навчання українського воїна військовій справі дуже високі

На жаль, досвід війни пишеться кров'ю, переконаний Олексій Їжак.  Темпи навчання українського воїна військовій справі дуже високі, констатує експерт, більшість бригад формувалися і навчалися за кордоном на базах НАТО за сучасними програмами, "часто навчали наново тих людей, хто ще не проходив війну, просто після військових кафедр. Тому втрати серед українських військових були високими. Після перемоги над ворогом українське військо буде найпотужнішим у світі за рівнем людей, які пройшли війну і мають сучасний досвід ведення бойових дій, сучасною зброєю".

Щодо системи комплектування через приватні компанії – це буде унікальний досвід

"На початку повномасштабної війни ми бачили, наскільки суспільство може самоорганізовуватися: тоді не було проблем знайти людей для комплектування". Свого часу були запущені механізми щодо повноваження місцевого самоврядування до формування підрозділів тероборони. Раніше вони існували, як добровольчі. Країна-агресор створила за допомогою великого бізнесу великі корпорації, які займаються формуванням військових підрозділів саме для Збройних сил. Олексій Їжак впевнений, що на війні можна шукати різні варіанти комплектування особового складу, де джерелом людей є громади та бізнес. "Щодо системи комплектування через приватні компанії – це буде унікальний досвід. Комерційний рекрутинг теж треба спробувати. Він працює в усьому світі. Система, яку ми маємо зараз, дійшла до своїх меж можливостей. Є проблема з тим, щоби хоча б провести ротацію. Військових номінально достатньо. Все це люди, які були добровольцями на початку війни. Держава зараз втомилася. Тому нам треба шукати нові інструменти, щоби знову достукатися до української самоорганізації".

Російська пропаганда не впливає на українське військо

Російська пропаганда не впливає на українське військо, переконаний Олексій Їжак, а от на українське суспільство вона ще вплинути може, оскільки воно не володією такою інформацією, яка є на полі бою. "Росія підхоплює і миттєво використовує будь-які українські проблеми. Посилює і викривляє. Але кардинально вплинути жодна психологічна операція не може".

"Можна припустити, що суспільство після двох років війни хоче трохи політики, шоу і скандальних новин. Втім, варто пам'ятати, що людині на фронті варто розуміти що є тил, спокійний, надійний і радісний і є куди повертатись з війни. Коли ж тривають суперечки в тилу, тоді це може більше демотивовувати людей на фронті". 

Комбінація зброї і людей, підготовлених та не втомлених – це на сьогодні найбільший дефіцит

Ситуація зі зброєю на фронті не є катастрофічною, вважає експерт, існують певні проблеми з логістикою. Але найголовнішою проблемою Олексій Їжак зараз вважає питання людей, які втомилися. Крім того, "на майбутнє дуже потрібна комбінація зброї, яка необхідна для деокупації територій. Зараз головне – вистояти зиму. І щоби наступна операція з деокупації була успішнішою. Комбінація зброї і людей, підготовлених та не втомлених – це на сьогодні найбільший дефіцит". 

Всі армії світу вчаться в ЗСУ

Всі армії світу навчаються в української армії, впевнений експерт. "Це унікальна війна  досвіду для сучасних армій, бо навчаються всі: від Тайваню до США. Війна на території Європи з європейською, західною і сучасною східною зброєю. Вивчаються питання щодо інформаційних операцій – як вони впливають; вивчаються питання щодо запобігання окупації; як діє Росія і як може діяти Китай; вивчається тактика бою і використання того озброєння, яке в нас є; елементи стійкості країни в цілому".