Данілов: Санкційний тиск на Росію дає свої плоди

Данілов: Санкційний тиск на Росію дає свої плоди

Санкційний тиск на Російську Федерацію дає свої плоди, зазначив в ефірі Українського Радіо секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов. Він прокоментував інформацію, що Верховна Рада підтримала постанову про затвердження рішення РНБО щодо застосування секторальних економічних санкцій до Російської Федерації та Білорусі в оборонно-промисловій сфері. "Коли ми вводимо санкції щодо російських підприємств або приватних осіб, то в переважній більшості дзеркальні обмеження ухвалюють і наші міжнародні партнери", — зауважив Олексій Данілов. Він додав, що в січні запрацює санкційний реєстр і кожен охочий зможе побачити у ньому всі без винятку підсанкційні особи та інституції РФ і Білорусі.

0:00 0:00
10
1x

Фото: ОП

"Коли наша країна вводить санкції відносно тих чи інших підприємств, громадян РФ, ми відразу передаємо цю інформацію всім країнам-партнерам: США, Великій Британії, Канаді, ЄС. В переважній більшості випадків вони ухвалюють дзеркальні санкції по відношенню до цих суб’єктів зі свого боку. І це не лише санкції нашої країни, а вже міжнародні санкції, які впливають на ці процеси. 

Наприклад, цього тижня частина грецьких власників танкерів, які перевозили російську нафту, відмовилися співпрацювати з РФ, бо в них немає жодного бажання бути пов’язаними з росіянами та потрапити під санкції через те, що працюють з країною-терористом", — розповів Олексій Данілов.

Він додав, що санкції як інструмент працюють, проте на результат їхньої діяльності слід трохи почекати: "Нам би хотілося, що країна-терорист одразу закрилася, але це тривалий процес, тож за цим треба спостерігати спокійно. Я можу сказати, що санкції працюють дуже непогано, незважаючи на те, що росіяни намагаються в тих чи інших випадках їх обійти. Той санкційний тиск, який є сьогодні на РФ, вже дає свої плоди. 

Яскравий приклад — це літаки, які залишилися на території Росії. Кількість випадків, коли вони знаходяться в несправному стані, збільшилась в п’ять разів. Комплектуючі не постачаються, а те, що вони намагаються робити заміну — це небезпечно, оскільки літаки  це непроста техніка. Коли росіяни це роблять, то літаки набагато швидше виходять із ладу". 

Також, як розповів Олексій Данілов, до 15 грудня РНБО передасть на затвердження положення ВРУ про санкційний реєстр: "В січні він вже запрацює і кожен зможе побачити всіх без виключення підсанкційних осіб, приватних осіб і всі інституції за часи, коли почав працювати санкційний трек, потрапили під обмеження".

"Для нас дуже важливо довести всім, що в нас це питання знаходиться під контролем, адже це доволі потужний і працюючий інструмент", — наголосив секретар РНБО.