Питання моря для України одне з ключових — Данілов

Питання моря для України одне з ключових — Данілов

Міжвідомча робоча група узгодила проєкт стратегії морської безпеки України, який найближчим часом планують передати Президентові України для винесення на розгляд РНБО. Цей проєкт передбачає мету — зробити Україну морською державою. “Для нас це мета для виживання України”, — заявив в ефірі Українського Радіо Олексій Данілов. Секретар РНБО пояснив, що доступ до моря є для України дуже важливим, тому питання статусу морської держави є одним із ключових.

0:00 0:00
10
1x

Фото: ілюстративне УР

"Для нас це мета для виживання нашої країни. Якщо ми залишимося без моря, не станемо морською державою, не повернемо собі статус морської країни, нам вкрай складно буде утримувати країну. Море — це не тільки захист, морські сили. Це, перш за все, розвиток країни, економіка. Це не про безпеку, це просто про морську країну, яка має бути обов’язковою. Йдеться й про навчальний процес, підготовку кадрів, людей, які працюють на морі і біля моря. Це процес повернення тих речей, які були у нас з випуску наших засобів, що ходили по всіх морях і океанах. Це робота тих заводів, які, на жаль, завдяки певним втручанням РФ припинили своє існування. Ці заводи виготовляли великі кораблі, баржі, засоби для пересування, для вантажних перевезень", — пояснив Олексій Данілов. 

Він додав, що це питання має бути розглянуте найближчим часом й Україна має повертати собі доступ до моря: "Якщо ми не будемо цього робити, то без моря Україні буде вкрай складно жити. Те, що стосується документу, над яким ми зараз працюємо щодо докорінної трансформації нашої країни, то питання моря там одне з ключових".