Від безпеки в Чорному морі до... літаків – результати Рамштайну

Від безпеки в Чорному морі до... літаків – результати Рамштайну

В Києві відбувся XVII Рамштайн, де було оголошено про великі пакети військової допомоги Україні. Військовий аналітик Олексій Гетьман переконаний, що, можливо, навіть відбудуться поставки авіації від Нідерландів. Хорошим кроком вважає надання систем ППО, снарядів та протипіхотних мін. Величезну роль в безпеці на Чорному морі відіграє Велика Британія та Норвегія.

0:00 0:00
10
1x

XVII зустріч Контактної групи з питань оборони України / Фото: Міноборони України

Сформовано нову коаліцію наземних засобів ППО. До неї долучилися 20 країни

На черговому XVII Рамштайні було ухвалено рішення щодо створення міжнародної коаліції із 20 країн для підсилення наземної ППО великих міст та критичної інфраструктури від кинджалів, калібрів, Х-101, Х-555, іскандерів, розповів Олексій Гетьман. Він зауважив, що від атак особливо потерпає південь України. Військовий аналітик звертає нашу увагу на те, що "в країнах НАТО, зокрема в США, навантаження ППО йде саме на літаки. І вони виконують 60-70% протиповітряних дій. А наземні ЗРК їх доповнюють. А в нас навпаки: наземні ЗРК виконують головну роль. Тому і наголошується на створенні коаліції саме для підсилення наземної ППО, але не за рахунок літаків". Є речі, переконаний Олексій Гетьман, які не оголошуються. І це цілком нормально. "Міністерство оборони є тією структурою, яка має забезпечувати армію всім необхідним. А присутність Валерія Залужного на Рамштайні зумовлена тим, що він доповідав міжнародним партнерам, що саме Україна стратегічно планує робити взимку і таким чином обгрунтував те озброєння, яке ми хочемо отримати, чому саме таке і саме в такі терміни".  

Німеччина дає системи IRIS-T, 8 тисяч протитанкових мін, Patriot, 155 мм артснаряди

Німеччина надаватиме військову допомогу у розмірі 1,4 мільярда доларів, з якого 1 мільярд – це система Patriot. Сюди також входитимуть системи IRIS-T, 8 тисяч протитанкових мін, 155 мм артснаряди. Щодо останніх, то важлива саме їхня кількість, наголошує Олексій Гетьман. "Йшла розмова про 20 тисяч снарядів. Це нам на 3 дні". 

Нідерланди нададуть Україні допомоги на 2 мільярди євро

Нідерланди нададуть допомоги на 2 мільярди євро. І це дуже серйозно, вважає Олексій Гетьман. Він переконаний, що це пов'язано саме із літаками. "Мені здається, що ця допомога може бути пов'язана саме з авіацією, з тими літаками, які ми плануємо отримати. Є інформація, що українські пілоти вже літають на цих літаках. Зараз проходять їхнє пілотування. Ці літаки можуть бути використані і як легкий штурмовик, і як винищувач, і як легкий бомбардувальник, і як ППО. Всі ці функції пілоти мають опанувати. Якщо про це відкрито не кажуть, то нам це поки не треба знати". 

Естонія надає фінансування на суму півмільйона доларів на діяльність IT-коаліції на додаток до зобов'язань. Люксембург – 10 мільйонів євро

Естонія надає фінансування на суму півмільйона доларів на діяльність IT-коаліції на додаток до зобов'язань. Люксембург – 10 мільйонів євро. За словами військового аналітика, це пов'язано зі зв'язковими, які використовують дрони, засоби аеророзвідки, засоби зв'язку. "У росіян потужні засоби РЕБ. І нам у відповідь треба також щось робити. Можна вважати, що це частина наших засобів РЕБ для того, щоби організувати це в певну єдину систему. Ми намагаємося вести мережоцентричну війну, коли відносно невеликі групи дуже добре між собою комунікують: кожен командир цієї групи в режимі онлайн знає, де перебуває ворог і де перебувають побратими. Він бачить картину поля бою. Це допомагає маневрувати. У ворога ж використовують "м'ясні штурми": на мапі намалювали стрілку і вперед. Хоча людський ресурс там також вичерпується: в РФ зараз проблеми з мобілізацією, бо багато людей виїхало, багато хто не хоче мобілізуватись, будуть вибори в березні, тому не можна активно мобілізовувати. Є багато нюансів."

Велика Британія та Норвегія в рамках морської коаліції шукатимуть способи посилити безпеку у Чорному морі

Велика Британія та Норвегія в рамках морської коаліції шукатимуть способи посилити безпеку у Чорному морі. "Напевно мова йде про човни. В Британії потужний військово-морський флот і досвід, як це робити і як вести бої чи забезпечити безпеку на морі. Цю країну в морських боях ще ніхто не перемагав. Якщо вони візьмуться за це, то у росіян шансів немає". 

60 самохідних зенітних установок Gepard від США

США купили для України у Йорданії 60 самохідних зенітних установок Gepard: це кулеметний зенітний комплекс, який вправно бореться із шахедами. "Запускаючи по кілька дронів, ворог таким чином намагається перевірити, наскільки в нас потужна система ППО. Поодинокі польоти дронами є розвідкою, а не атакою. Ворог буде в атаках надавати перевагу БПЛА". Україна знищує великий відсоток повітряних цілей, резюмував Олексій Гетьман. 

 

Останні новини
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Новини по темі
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США
Російський наступ буде зупинено ― Мусієнко про допомогу від США