У росіян немає таких засобів, які можуть боротися з нашими ракетами — військовий аналітик

У росіян немає таких засобів, які можуть боротися з нашими ракетами — військовий аналітик

У росіян доволі великий парк зенітно-ракетних комплексів в Криму, але вони не здатні боротися з тими ракетами, які є у нас. Таку думку в ефірі Українського Радіо висловив військовий аналітик Олексій Гетьман. За його словами, бойові розрахунки ворога не такі фахові, як наші, тому вони просто пропускають ці ракети: "Я думаю, що це провина не стільки радіолокаційних станцій чи ЗРК, скільки бойових розрахунків. Це комплексна проблема". Стосовно загрози з моря, то експерт зауважив, що ракетоносіїв у росіян ще достатньо. "Щонайменше три підводних човни залишилось, плюс надводні. Тож наші удари не зробили неможливими запуски "Калібрів", проте ускладнили їх. Думаю, якщо ми і далі будемо руйнувати їхні кораблі в такий спосіб, то рано чи пізно зробимо неможливими пуски цих ракет. Але на це треба час", — сказав Олексій Гетьман. 

 

0:00 0:00
10
1x

Пожежа після ураження суднобудівного заводу в Керчі.  Фото: defence-ua.com

Storm Shadow не набагато кращі, ніж "Нептуни"

Десантний корабель "Мінськ", підводний човен "Ростов-на-Дону", малий ракетний корабель "Аскольд". Всі ці судна Чорноморського флоту РФ підбиті ракетами Storm Shadow. Чому саме такою зброєю було уражено ці кораблі?

Можна було стріляти і "Гарпунами". Storm Shadow – це крилата ракета повітряного базування, але не треба думати, що вона набагато краща ракета, ніж наш "Нептун". Її дальність не більша, ніж дальність "Нептуна". Але вона запускається з повітря, і, звісно, вона може долетіти далі.  До цього ми активно нищили російські засоби протиповітряної оборони в Криму, десь утворилася щілина і в неї якраз залетів наш літак. Ракети, відповідно, запускали вже не за 250 кілометрів, а за 180-200. Тобто завдяки тому, що був знищений їхній "Тріумф", інші зенітно-ракетні комплекси, і був завданий цей удар. І щоб росіяни не розповідали – не можуть вони перехоплюють такі ракети, як Storm Shadow. Я думаю, так само, як і "Нептун". 

З німецькими ракетами TAURUS ми могли б краще це робити? Чому нам бояться їх передавати?

Справа в тому, що TAURUSи не набагато кращі, ніж ті ракети, які нам передали французи та британці. Ця ракета більш далекобійна, її дальність до 500 кілометрів. І йдуть розмови про те, щоб цю ракету наші німецькі друзі нам все-таки передали. Саме тому, що в неї велика дальність і ми можемо діставати будь-яку точку в Криму, навіть Керченський міст. Цим вона нам цікава. 

Наскільки сильна зараз російська ППО в Криму?

Не можна применшувати. У них стоять такі самі комплекси, як стояли в нас до того, як нам почали постачати наші партнери. У них доволі великий парк зенітно-ракетних комплексів. Але, по-перше, вони не такі сучасні. І, як показує практика, вони не здатні боротися з тими ракетами, які є в нас. Крім того, треба враховувати, що бойові розрахунки, швидше за все, не такі фахові, як наші. Тому вони просто пропускають ці ракети, не можуть їх перехоплювати. Я думаю, що це провина не стільки радіолокаційних станцій чи ЗРК, скільки бойових розрахунків. Це комплексна проблема.

А що загалом за останній період ми "наробили" в Криму? Можете змалювати цю картину? 

Ми знищили потужний зенітно-ракетний комплекс С-400 "Тріумф", який мав забезпечити охорону доволі великої території. Знищили декілька пускових установок цього комплексу. Тобто він може працювати, але вже не так ефективно. Було знищено комплекси С-300. Були знищені ЗРК, які прикривають "Тріумф". Це дуже коштовна річ — мільярд двісті мільйонів коштує такий комплекс. Але те і те було знищено. 

Що важливо? Коли навіть один чи кілька таких комплексів знищується, то в тому місті утворюються щілини – ділянки, які ЗРК не прикривають. І саме туди ми намагаємося спрямувати наші ракети. Це звичайна тактика.  

Олексій Гетьман.  Скріншот з відео 

Будуть посилювати ППО і ухвалювати рішення по виводу

Чи означає це, що росіяни зроблять висновки і щось сховають від ураження? Чи вони будуть чіплятися за свої укріплені бази? 

Швидше за все, чіплятися вони не будуть. Я думаю, вони спробують посилити протиповітряну оборону, зробити її більш щільною. Паралельно, скоріш за все, розглядається питання, щоб перевести кораблі в Новоросійськ чи навіть в Сочі, тобто подалі від Криму, подалі від наших ракет. 

Вони не дурні. Ми воюємо не з дурними, там багато професіональних людей і багато з них з бойовим досвідом. Тому два варіанти: вони будуть посилювати протиповітряну оборону і, я думаю, що будуть ухвалювати рішення по виводу. Але немає в них таких засобів, які можуть боротися з тими ракетами, які в нас є.

Шторми на морі, зміна погоди якимось чином впливає на роботу наших сил і на те, яким чином будуть себе вести росіяни?

Шторми будуть впливати на можливості запуску "Калібрів" з їхніх ракетоносіїв. Нам погода точно ніяк не завадить. Ми зможемо робити такі самі атаки на їхні порти і далі.

Наскільки нам вдалося зменшити загальний залп "Калібрів" з кораблів ЧФ? 

"Калібри" – це ракети морського базування, по-іншому їх не запустиш. Але це ракети доволі небезпечні, тому що вони можуть літати на невеликій висоті. Над морем ця висота може бути зменшена до менш ніж 10 метрів. Це швидкісна ракета і фізично її дуже важко побачити. Так, є дальня радіолокаційна розвідка, є дрони і багато чого іншого, що допомагає її перехопити, тож ми знаємо, звідки вона рухається. Але зенітно-ракетний комплекс фізично може перехопити тільки на тій відстані, коли ця ракета вийде за кривизну землі, з-за горизонту. Тому це небезпека. 

А от підводні човни, як "Аскольд", який теж був ракетоносієм, в них ще залишилися. Щонайменше три підводних човни залишилось, плюс надводні човни. Тобто наші удари не зробили неможливими запуски "Калібрів", проте ускладнили їх. Думаю, якщо ми і далі будемо руйнувати їхні кораблі в такий спосіб, то рано чи пізно зробимо неможливими пуски цих ракет. Але на це треба час.

Останні новини
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Новини по темі
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США