"Заборонити імпорт російських алмазів" — Лисенко про 12-й пакет санкцій проти РФ

"Заборонити імпорт російських алмазів" — Лисенко про 12-й пакет санкцій проти РФ

Йдеться про заборону імпорту російських алмазів. Таким чином в ефірі Українського Радіо член Міжнародної експертної групи із санкцій Олександр Лисенко прокоментував підготовку Євросоюзом 12-го пакету санкцій проти Росії. РФ забезпечує третину всієї світової алмазної промисловості, констатує Лисенко. І додає: дуже важливо, щоб у 12-му пакеті перекрили лазівку для держави-агресора. Росія у деяких країнах перероблювала свої алмази, це підпадало під категорію "змішані алмази", і на таку продукцію обмеження можуть не поширюватися. Тим часом НАЗК оголосило про ініціативу внесення до санкційного списку компаній, які займаються переробкою російських алмазів.

0:00 0:00
10
1x

 

Фото: ілюстративне зображення із сайту Pixabay

 

Що може запропонувати Єврокомісія та країни ЄС у 12-му пакеті санкцій? І що хотіла б побачити у цьому списку Україна та, зокрема, Міжнародна експертна група із санкцій, відома як група Єрмака-Макфола?

Спробую спрогнозувати, що може потрапити до 12-го пакету санкцій. Ми чуємо з різних джерел, зокрема й від представників нашого політичного керівництва, що до цього пакету санкцій буде включена алмазна промисловість. Це питання порушується не вперше. Здається, вперше про санкції на алмазну промисловість заговорили ще у рамках 8-го пакету санкцій. Тоді члени санкційної коаліції не дійшли якогось консенсусу, але зараз це питання знову постало, тож варто очікувати санкцій саме в цій галузі. Йдеться про заборону імпорту російських алмазів. Тут у першу чергу говоритимемо, напевно, про неперероблені алмази. Наприклад, США, Велика Британія самостійно запровадили певні санкції в галузі саме щодо неперероблених алмазів. Алмазна промисловість для РФ є одним із серйозних джерел отримання фінансів, Росія забезпечує третину всієї світової промисловості у цій галузі. Тут важливий момент. Коли ми говоримо про неперероблені алмази, то сьогодні виявилася така проблема: Росія у країнах несанкційної коаліції перероблювала свої алмази, це підпадало під категорію "змішані алмази", і на таку продукцію санкції вже не діяли. Тобто санкції трошки ускладнювали життя, але можливість експортувати у росіян залишалася. Сподіваюсь, у 12-му пакеті буде все продумано таким чином, щоб цю лазівку закрити.

"Зробити так, щоб міжнародний бізнес відмовився заробляти криваві гроші"

Нагадаю, що НАЗК (Національне агентство з питань запобігання корупції) нещодавно оголосило про ініціативу внесення до санкційного списку компаній, які займаються саме переробкою російських алмазів. Тобто для таких компаній буде неможливим закуповувати обладнання, здійснювати послуги з переробки, навіть видобувати ці алмази. Мій фокус у групі — це санкції проти бізнесу: як зробити так, щоб міжнародний бізнес відмовився заробляти криваві гроші, тобто відмовився працювати із РФ. Тут можу констатувати, що соціально відповідального бізнесу насправді мало. Ми пам’ятаємо, як у перші місяці війни відбувався активний вихід (з ринку РФ — ред.) тих чи інших компаній — вони просто перестали працювати, без будь-яких санкцій. Але багато компаній і досі працюють (у РФ — ред.)

"У російського політичного керівництва все ще залишаються фінансові ресурси продовжувати війну"

Міжнародна експертна група із санкцій за час своєї роботи напрацювала два плани дій щодо санкційної політики. Другий план був представлений зовсім нещодавно, десь 3-4 місяці тому. Там є всеохопні та цілісні напрямки щодо санкцій по кожному сектору — фінанси, ввезення товарів подвійного призначення, питання обходу санкцій, а також вторинні санкції. Санкційна політика має забезпечити те, щоб російська оборонна промисловість не могла ефективно працювати. На жаль, ми бачили навесні та влітку, як РФ здійснює обстріли, наскільки росіяни змогли підвищити свою спроможність у виготовленні ракет. Від санкційної політики хотілося б отримати насамперед унеможливлення того, щоб РФ вільно отримувала товари військового призначення, щоб санкційна коаліція знайшла необхідні механізми перекрити обходи санкцій. Тобто санкції є, але їх треба дотискати, щоб не було "дірок". Якщо говорити про початок усієї санкційної політики, то спершу було дві ідеї. Перша — позбавити спроможності російську оборонну промисловість за рахунок того, що вони не можуть виробляти озброєння. Друга — позбавити Росію джерел фінансування. Можемо спостерігати негативні наслідки для російської економіки та населення, це непогане досягнення. Але у російського політичного керівництва все ще залишаються на сьогодні фінансові ресурси продовжувати війну.

 КОНТЕКСТ

27 вересня 2023 року The Guardian повідомляло, що за пропозицією Києва під санкції Заходу можуть потрапити майже 50 російських компаній, які займаються видобутком, обробкою та продажем алмазів.

Раніше Євросоюз почав готувати 12 пакет обмежувальних заходів проти РФ.  Очікується, що обмеження включатимуть заборону на імпорт алмазів із Росії, про яку попередньо домовилась Група семи. Це передбачає:

► відстеження необроблених алмазів;

► негайне запровадження прямого ембарго з 1 січня;

► поступове — непряме ембарго.