"Це дійсно буде тріумф" – Краєв про пакет допомоги CША Україні та Ізраїлю

"Це дійсно буде тріумф" – Краєв про пакет допомоги CША Україні та Ізраїлю


Ми точно маємо на своїй стороні 212 голосів демократів. А зважаючи, що серед республіканців більше сотні конгресменів стабільно підтримували кожен пакет допомоги Україні, в мене майже немає сумнівів, що ми будемо мати достатню кількість голосів, щоб це рішення пройшло. Таку думку висловив експерт Ради зовнішньої політики "Українська призма" Олександр Краєв, аналізуючи поданий президентом Байденом запит до Конгресу щодо виділення майже 105 мільярдів доларів для допомоги Україні та Ізраїлю. "Вчорашня промова Байдена показала, що Америка може і має допомагати, Америка має бути лідером і захищати демократії в їхній боротьбі проти диктатур", — сказав Олександр Краєв в ефірі Українського Радіо.

Президент США Джо Байден  Фото: Reuters 

Америка повернулася до своїх старих концепцій 

–  Чи можна назвати промову Байдена в певному сенсі історичною? 

Вона дійсно такою є. Тому що так чи інакше Америка повернулася до своїх старих поглядів, до своїх старих концепцій того, як має формуватися система безпеки довкола Америки. Тобто, ще у 80-х, навіть в 70-х роках минулого століття, американці не сприймали кожну окрему кризу як щось уособлене. Вони були частиною ширшого протистояння. На той момент – протистояння капіталізму і комунізму. І тому всі заходи і кроки, які здійснювали президентські адміністрації на той момент, стосувалися якраз такого системного виміру. Після того, як розпочалася атака ХАМАСу на Ізраїль, росіяни, китайці і дуже багато скептиків стосовно Сполучених Штатів говорили про те, що все, тепер допомога для України зупиниться, тепер Україна сам на сам, тепер нічого не буде ні для України, ні для Тайваню, все сконцентрується на Ізраїлі. Америка не зможе допомагати всім одночасно. Втім вчорашня промова Байдена показала, що ні. Америка може і має допомагати, Америка має бути лідером і захищати демократії в їхній боротьбі проти диктатур. І, на щастя для нас, ця промова прозвучала дуже вчасно. Якраз на тлі того, як диктатори збираються в Пекіні, як продовжуються переговори Китай-Росія і Росія-Північна Корея, саме зараз Байден заявляє, що Америка буде підтримувати своїх союзників, Америка продовжує залишатися лідером і всі сподівання диктаторів не виправдаються. І дійсно Америка не покине своїх союзників. Тому так, я вважаю, що якраз оцей поворот до старих стратегій, які свого часу принесли Америці перемогу в "холодній війні", є вирішальним. Він дійсно є історично важливим. 

–  Байден запросив у Конгресу майже 105 мільярдів доларів для допомоги Україні та Ізраїлю. З них понад 61 мільярд передбачено для України. 

Цей бюджет насправді є важливим не тільки з міжнародної точки зору. Ми вже обговорили, чому отакий комплексний підхід є правильним і потрібним нині західному демократичному світу. Тобто зовнішня політична складова зрозуміла і правильна. З точки зору внутрішньої складової, відносин демократичної і республіканської партії, це є найширший і найбільш інклюзивний компроміс, який Байден міг запропонувати. Бо минулого тижня у нас було кілька цікавих варіантів щодо можливого пакету допомоги. Але врешті-решт зупинилися на найбільш широкому: Україна-Ізраїль-Тайвань, плюс захист південного кордону. Чому це важливо? Тому що зараз дуже важко буде знайти, умовно кажучи, американського політика, який буде протестувати проти кожного з цих питань. Тобто це дуже потужний і при цьому дуже делікатний дипломатичний маневр, який дозволить об'єднати довкола нового пакету максимальну кількість урядовців і максимальну кількість законодавців Сполучених Штатів. Тому тут якраз розкривається цей дипломатичний геній Байдена, який навіть в межах американської політики, медійного пулу, відомий як один з найкращих переговірників у сучасній американській політиці. Це якраз показник того, що він дійсно готовий домовлятися, він готовий давати потужні, хороші компроміси, при цьому не особливо поступаючись власною позицією. 

–  Чи можна говорити, що для президента Байдена це якраз той момент, щоб заявити і про свої претензії на другий президентський термін, і дати чітке пояснення, чому США не можуть відмовитися від стратегічної підтримки України? 

Абсолютно правильно. Це дійсно дуже кризовий момент, так як це обіграв Байден. Він показує в першу чергу слабкість республіканської партії. Тому що саме республіканці спричинили цю кризу, яка почалася півтора місяці тому з неможливості прийняти федеральний бюджет. Саме республіканці спричинили кризу, яка зрештою результувала у відставку спікера Маккарті. І саме республіканці зараз своєю неспроможністю зібрати партію, об'єднатися довкола одного лідера, ставлять під удар, взагалі, можливість працювати для всього Конгресу Сполучених Штатів. В першу чергу це стосується "трампістів". Тобто тієї невеликої групи політиків, які насправді прийшли у владу на хайпі, на провокаціях і на кризі. І зараз продовжують це поширювати. Тому Байден використовує максимально вигідно цю ситуацію. Він показує, що саме він, як демократичний політик демократичної партії, може принести цю стабільність, об'єднати американців довкола спільної мети і об'єднати країну. Тобто Байден якраз показує себе достатньо ефективним як у внутрішніх комунікаціях, так і на зовнішній арені. 

Фото: Facebook/Oleksandr Kraiev

–  Запит на 105 мільярдів доларів є. Що далі? 

Зараз основне питання, що без спікера Палата представників не може поставити на голосування жоден законопроект. Тимчасово виконуючий обов'язки спікера не має повноважень ставити на голосування бюджетні проекти, резолюції і взагалі все, що стосується таких широких повноважень Нижньої Палати Конгресу. Тому найважливіше питання зараз для Палати – обрати нового спікера. Або, що виглядає більш реалістичним, надати відповідні повноваження тимчасовому спікеру. Зараз проходять такі дебати і потенційно скоро буде нове голосування за, можливо, спікера Джима Джордана. Але поки що надій на те, що його сьогодні оберуть дуже і дуже мало. Якщо його не обирають, то найкращим варіантом для Палати представників буде дати повноваження Патріку Макгенрі, тимчасовому спікеру, на визначний період часу для того, щоб він виставив ці пакети на голосування. 

Стосовно самого голосування. Якщо дуже коротко, то ми точно маємо на своїй стороні 212 голосів демократів. Більшість в Палаті представників – це 217 голосів. А зважаючи на те, що серед республіканців більше сотні конгресменів стабільно підтримували кожен пакет допомоги Україні, в мене майже немає сумнівів, що ми будемо мати достатню кількість голосів, щоб це рішення пройшло. 

–  Тобто це голосування має завершитися тріумфально для України?

Так. Зараз основна проблема в процедурі. Але щойно голосування почнеться, я майже впевнений, що для нас там проблем не буде. І як ви правильно сказали, це дійсно буде тріумф.