Це серйозна спроба здійснити той самий прорив на фронті — Мусієнко про ситуацію на південному напрямку

Це серйозна спроба здійснити той самий прорив на фронті — Мусієнко про ситуацію на південному напрямку

Ситуація, яка зараз спостерігається на Півдні і, зокрема, на лівобережжі Херсонщини, це якраз дуже серйозні спроби наших військ здійснити прорив на фронті. Таку думку в ефірі Українського Радіо висловив керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко. "Мені здається, що і ATACMS, і посилення підтримки США, і загалом наші дії зараз сходяться до того, що ніхто не полишатиме спроб здійснити прорив у несподіваний для ворога момент. Можливо, навіть на не зовсім очікуваній ділянці", — сказав експерт. За його словами, щоб протидіяти ворогу, який зараз тероризує мирне населення Херсонщини постійними обстрілами, потрібно встановити додаткові засоби ППО. А для цього: "треба відтискати позиції ворога. Збільшувати деокуповану територію і тоді можна буде говорити про збільшення цього "поясу безпеки" чи бодай зменшення типів загроз для Херсону та інших прифронтових міст". 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: Facebook-сторінка Оперативного командування "Південь"

Основний виклик – це пересування техніки

–  Є повідомлення про певні наші успіхи на лівобережжі Херсонщини. Що можете сказати саме про цю ділянку?

Треба розуміти, що зараз почався такий період, коли російське командування проводить свою флангову операцію і намагається відтягнути наші сили з Півдня. Тому загострилися бойові дії в районі Авдіївки на Куп'янсько-Лиманському напрямку. Під Мар'янкою активні бої йдуть. Я думаю, що українське командування парирує цю їхню флангову операцію нашою. І для цього, звичайно, найкраще підходить проведення операції з правого на лівий берег Херсонщини. Те, що зараз спостерігається, це намагання наших підрозділів морської піхоти просунутися на лівобережжі дещо вглиб, закріпитися і, потенційно, організувати більш масштабну операцію, яка би включала залучення техніки і більшої кількості військ. А мета подальша — це фактично флангова операція, яка вирішує не одне завдання. Це і порушення логістики ворога, це і відтягування їхніх військ, і допомога нашому угрупованню на Мелітопольському напрямку. Це так само і створення плацдарму, з якого можна було б спробувати просуватися далі на лівобережжі Херсонщини. Зараз ми це спостерігаємо. Зараз це теж важливий і гарячий напрямок.

–  Проводити наступальні дії на цій ділянці вочевидь складно, зважаючи на ландшафт. Які тут особливості?  

Важливих є два моменти. Перший — нам потрібні засоби ППО. Ми дуже часто говоримо про те, що нам потрібні системи ППО для посилення захисту території України, охорони інфраструктурних об'єктів. Це дійсно важливо. Але так само нам потрібне насичення засобами ППО безпосередньо фронту і позицій наших військ, щоб їх прикривати.  Другий аспект — це все ж таки водні перешкоди. Там потрібно наводити понтони, щоби забезпечити пересування техніки. Основний виклик — це пересування техніки. Тому що ландшафт складний, вода і відкриті ділянки місцевості. Але це не є неможливою задачею. Плюс, ця частина на лівобережжі — це відкрита ділянка. Тому треба швидко просуватися, аби не давати можливості ворогові застосовувати ту ж артилерію. 

–  Зважаючи, що до зими небагато часу і погодні умови погіршуються, які у нас перспективи?

Я бачу, що зростають деякі шанси до проривів. На мою думку, ситуація, яка зараз спостерігається на Півдні і, зокрема, на лівобережжі Херсонщини — це якраз дуже серйозні спроби наших військ спробувати здійснити той самий прорив на фронті. Мені здається, що і ATACMS, і посилення підтримки США, і загалом наші дії зараз сходяться до того, що ніхто не полишатиме спроб здійснити прорив у несподіваний для ворога момент. Можливо, навіть на не зовсім очікуваній ділянці, хоча це дуже важко. Але на це ще зберігаються певні розрахунки. З точки зору активізації ситуації на фронті це помітно. А далі, звичайно, погода може вносити корективи, особливо для важкої техніки. 

Фото: УНІАН, Сергій Ревера. Керівник центру військово-політичних досліджень Олександр Мусієнко  

–  Чи є можливість перерізати Перекопський перешийок? Які перспективи?  

Я думаю, поки ще рано про це говорити. Тому що, що зараз потрібно вирішити перший етап важливих завдань — це закріплення на позиціях і забезпечення перекидання додаткових сил. Це класично для будь-якої десантної операції з подоланням водної перешкоди. Тому це зараз ключове. А далі вже покажуть виключно бойові дії: наскільки стрімко нашим силам вдасться просуватися, розтягнути по лінії оборони позиції ворона, знайти ті самі вразливі місця і здійснити прорив.  Якщо навіть подивитися на мапу, то стає зрозуміло, що успішне просування українських сил на південь від Роботиного (в районі Новопрокопівки і дещо східніше в районі Вербового, плюс той плацдарм, який йде від Козачих Лагерів на лівобережжі і далі на Південь), дасть можливість фактичного оточення контингенту російських військ і відрізання їх від угрупування ворога, яке знаходиться в Криму. Плюс відрізання угрупування ворога на лівобережжі Херсонщини. Вони будуть притиснуті до Криму, фактично. Як тільки це відбудеться, можна буде говорити про те, що можна рухатися безпосередньо і до Перекопу. 

Треба збільшити "пояс безпеки" для Херсону та інших прифронтових міст 

–  Начальниця пресцентру Сил оборони "Південь" Наталя Гуменюк заявила, що ворог, не маючи успіхів на лінії зіткнення, тероризує мирне населення. Що наразі можна протиставити таким діям окупантів?

Звільнити Мелітополь. Мабуть, закріпитися на лівобережжі Херсонщини з метою встановлення наших засобів протиповітряної оборони додаткових. Це раз. По-друге, відкинути ворога, знищити його артилерійські розрахунки і поставити нашу артилерію для ефективної контрбатарейної боротьби. У нас дуже на високому рівні контрбатарейна боротьба, і там, де вона ведеться активно, практично в усіх випадках перемога за українськими артилеристами. Це єдиний спосіб, який я бачу на сьогоднішній день. Звичайно можна насичувати ППО. Але, щоб протидіяти всім типам загроз, щоб діставати ті ж самі літаки тактичної авіації ворога, треба відтискати позиції ворога. Збільшувати деокуповану територію і тоді можна буде говорити про збільшення цього "поясу безпеки" чи бодай зменшення типів загроз для Херсону та інших прифронтових міст. 

–  Можливо, нам потрібні ще якісь протидронові засоби?

Звичайно, потрібні. Про це, мабуть, тільки лінивий не говорить. Це питання порушується постійно і в заявах, і на зустрічах різних з іноземними лідерами, і на тому ж "Рамштайні". Від жовтня минулого року практично кожна конференція з підтримки України "Рамштайн" одним з пріоритетних питань порядку денного містить засоби протиповітряної оборони для України. Туди входять і протидронні системи. Зараз ми очікуємо, що нам будуть передані британські антидронні системи, які були замовлені за кошти Великобританії. Це нова система. Також очікуємо поставок додаткових "Гепардів", які має передати Німеччина. Вони дуже добре себе показали і зарекомендували у боротьбі якраз з "Шахедами". І інші системи. Тобто це робота зрозуміла, боротьба з ворожими дронами має тривати. Тому все, що на даному етапі може робитися, воно робиться.