Збирачі донатів у центрі міста: шахраї чи реальні військові?

Збирачі донатів у центрі міста: шахраї чи реальні військові?

Люди у військовій формі збирають гроші у скриню в людних місцях ― майже кожен мешканець Києва хоч раз стикався з ними. Перша реакція ― треба задонатити. Друга ― але хто ці люди? Ми не знаємо, чи можемо їм довіряти і чи варто взагалі підписуватись на випадковий збір. Як дійсно допомагати військовим, а не жертвувати в кишеню шахраям? Про допомогу, гроші, відповідальність та обачність ведучі Радіо Промінь Анна Заклецька та Денис Денисенко поговорили з громадським активістом, ветераном російсько-української війни Олегом Симорозом.

0:00 0:00
10
1x

Фото: facebook.com/sashko.polozhinsky

Військовослужбовці у формі не збирають жодні волонтерські кошти на вулиці. У мирних містах військові перебувають або на лікуванні, або у відпустці

Олеже, ви виводите на чисту воду псевдоволонтерів ― наприклад, довели фейковість людей у військовій формі, які збирають гроші в перехожих біля Майдана Незалежності, ЦУМу та в інших популярних локаціях. З чого почалась ця історія? Що стало останньої краплею, після чого ви запустили кампанію боротьби з псевдоволонтерами?

Мабуть, те, що вони вдягли військову форму і почали зловживати не просто почуттями людей до волонтерства, а почуттями людей щодо військових. Тут уже тінь падала не тільки на волонтерський рух ― тінь уже падала на самих військових. Не було просто неприпустимо.

Від декількох дописувачів я почув історії зборів у скриню в центрі міста. Кияни підходили до цих людей, цікавились зборами і звітністю, службою в армії ― і отримували грубі відповіді. І ці люди грубили саме тому, що вони начебто є військовими ― мовляв, як ви можете сумніватись і не допомагати армії. 

Тоді я зрозумів, що треба розібратися в цій ситуації. Тому що падає тінь і на мене, як на ветерана цієї війни. Власне, я приїхав ― і швидко зрозумів що до чого. Я одразу встановив, що вони ніде не служили. Більше того: військову форму видав їм псевдоволонтерський фонд, звітності ніякої в них немає ― просто збирають готівку в центрі міста. І кришуються певними людьми в погонах, як би прикро це не було. 

Тому ми почали інформаційну кампанію, щоб привернути увагу до цього неподобства. Тому що це злочин ― це шахрайство. Але юридично, на жаль, потрібно дуже довго добиватися припинення такої діяльності. 

Людина, яка розуміє, що її обдурили люди в формі, більше не буде довіряти ні військовим, ні будь-яким волонтерам

Але як не потрапили на гачок аферистів, які грають на почутті патріотизму і наживаються на допомозі військовим?

Основна мотивація, чому ми цим займаємось ― такі люди завдають серйозної шкоди всьому здоровому волонтерському руху. Тому що людина, яка зрозуміє, що її обдурили люди в формі, більше не буде довіряти ні військовим, ні будь-яким волонтерам. Відповідно, не буде донатити і підтримувати сили оборони, які дуже потребують нашої підтримки. 

Тобто важливо пам’ятати два пункти. Перший: робити грошові внески лише тим фондам, яким ми довіряємо або ― якщо мова про військових, ― яких ми особисто знаємо. Друге: якщо ми волонтеримо і хтось нам говорить: "Вибачте, я вам не довіряю, я краще зроблю внесок умовно у фонд "Повернись живим", ― то треба ставитися до цього з розумінням і не хамити, не намагатися щось довести. Правильно?

Так, ми маємо перевіряти, сумніватися ― і в цьому немає нічого поганого. Навпаки. Ми, українці, маємо завжди у всьому демонструвати активну громадянську позицію. Тому я закликаю всіх приділяти трошки більше часу волонтерській підтримці. Поцікавтесь, зайдіть на сторінки фондів чи активістів у соціальних мережах, подивіться не просто як збираються гроші, а як звітується про витрачені суми. І якщо все прозоро ― зробіть свій внесок. 


Олег Симороз. Фото: Олександр Брамський/Суспільне

Запорука довіри до волонтерів ― це в першу чергу звітність по витраченим коштам

Друге. Якщо ви займаєтесь волонтерством і чуєте від людей "Я вам не довіряю, а довіряю великим фондам", ― безперечно, не хаміть. Але спробуйте переконати. Якщо ви прозорий фонд, якщо у вас всюди є звітність ― запросіть людей зайти в соціальні мережі, щоб переконати, що з вами можна мати справу. Можливо, людина почитає про вас і завтра підійде сказати, що помилялась. Тому що запорука довіри до волонтерів ― це в першу чергу звітність по витраченим коштам. 

Що має першим насторожити, коли ми йдемо вулицею і бачимо людей ― хай навіть у формі, ― які збирають готівку у скриньки? 

Я вам зі всією відповідальністю заявляю як поки що військовий (хоча найближчим часом комісуюся за станом здоров’я): ― військовослужбовці у формі не збирають жодні волонтерські кошти. Військовослужбовці знаходяться у мирних місцях або на лікуванні, або у відпустці, ― або ж перебувають у місцях несення служби. 

Тому перше, що має насторожити ― це люди у формі, які стоять і збирають гроші.

Друге ― це те, що вони збирають готівку. Кожен юрист, економіст, бухгалтер скажуть, що готівкові гроші це серйозні корупційні ризики. Контролювати їх дуже важко. І законодавство в цій сфері дуже недосконале.

Хлопці стоять і збирають готівку "на армію" за 800-1000 гривень на день

Зараз більшість зборів здійснюється на рахунки, на монобанки. Це дійсно зручно і прозоро. Тому вас має насторожити: а чому ж люди стоять і збирають готівку? Виключенням може стати лише якийсь благодійний захід, концерт чи виставка. 

І третя історія ― і вона, насправді, основна. Все стає очевидно в спілкуванні. Я поспілкувався з тими псевдоволонтерами 5 хвилин ― і стало все зрозуміло. Коли вони чітко сказали, що форма видана, що вони не служать і не знають про звітність фонду. Вони на цій роботі знають лише старшого. Тобто, це явно щось комерційне. У мене друзі працюють у волонтерському центрі. Їх кого хочеш спитай ― вони в курсі всіх справ волонтерського центру, тому що вони займаються всім ― і звітністю, і бухгалтерією, і закупівлями, і збором коштів, і так далі. Це здорова волонтерська діяльність.

А коли є комерційна основа ― а ці хлопці, яких ми викрили, зізнались, що вони стоять за гроші (від 800 до 1000 грн в день) ― про яке волонтерство йде мова? І по спілкуванню видно, що це звичайні цивільні хлопці, які просто таким чином заробляють на житті собі ― і жодним чином не для військових на фронті. 

Тому будьте обережні і краще донатьте знайомим волонтерам і перевіреним фондам, ніж піддавшись емоціям ― комусь на вулиці.