В Україні запустили проєкт з відновлення рослин, знищених російськими ракетами

В Україні запустили проєкт з відновлення рослин, знищених російськими ракетами

Нам потрібно буде турбуватись про нашу природу і довкілля ще довго – війна дуже сильно впливає на загальну екологічну ситуацію

 

Фото: Postwar Greening

Під час повномасштабної війни складно турбуватись про екологію. Але над питаннями відновлення довкілля, яке страждає від бойових дій, потрібно думати вже зараз. Українські бізнеси запустили проєкт Post War Greening, який допомагає відновити знищену російськими ракетами та дронами зелену зону. Мета – забезпечити всіх бажаєчих саджанцями рослин, які можна посадити на місце вигорілих. Подробицями ведучі Радіо Промінь Анна Заклецька та Денис Денисенко цікавились у однієї з ініціаторок проєккту Анастасії Браткової, шефом з репутації (CRO) Оctava Capital. 

Анастасіє, як виникла така ідея? Можливо, у вас є статистичні данні щодо того, наскільки пошкоджені українські землі і якої саме уваги і в який термін вони потребують?

Щодо термінів – це просто безстрокова історія, тому що нам треба буде турбуватись про нашу природу й екологічну ситуацію ще довго, оскільки пошкоджені не тільки зелені насадження, а й взагалі наше повітря не дуже добре. Війна сильно впливає на загальну екологічну ситуацію. 

Якщо ми говоримо виключно про Post War Greening, то я добре пам’ятаю той момент, коли прийшла ця ідея. Тоді був обстріл Києва, рештки однієї з ракет потрапили на територію зоопарку і пошкодили столітнє дерево. Я тоді подзвонила до Київського зоопарку і запитала, чи потрібна їм допомога – можливо, якимись рослинами, тому що у нас в групі компаній є великий розплідник рослин. Вони відповіли, що поки не розуміють, що саме і скільки потрібно. 

І ми зрозуміли, що насправді рослин потребує в Україні дуже багато людей і підприємств – як державних, так і недержавних. Тому запустили таку ініціативу, яка дуже класно працює.

Що саме ви пропонуєте людям?

Ми взяли рослини, які потребують пересадки найближчими роками і запропонували їх по дуже-дуже низьким цінам – зі знижкою 70-90%. Тобто, це чисто символічні ціни – скажімо, той же самшит можна придбати за смішні гроші. Віддали б і безкоштовно – але, як відомо, людина більш цінує те, за що вона хоч трохи заплатила. Тому вирішили зробити так. 

І побачили, що люди хочуть купувати рослини і відновлювати свої зелені зони – дитячі садочки, території медичних центрів, зони відпочинку. В Києві ми зробили зелений майданчик на тому місці, де до вторгнення була зелена зона, але нею довелось пожертвувати заради спорудження оборонного укріплення. Такі місця зараз теж потребують відновлення. 

Чи були якісь проблеми, з якими ви стикались?

Велика проблема є в тому, що у нас в країні немає нормальних служб доставки рослин. І справа не в якості доставки – а просто іноді рослини неможливо доставити. Тому ми зараз і це питання вирішуємо. Наповнюємо цей проєкт великою кількістю партнерів – ведемо перемовини з Укрпоштою і Укрзалізницею, щоб доставляти рослини в різні куточки. Щоб не виходило, що рослини коштуватимуть менше, ніж їх доставка. 

В ідеалі рослини в рамках проєкту будуть доставлятися безкоштовно – ми над цим працюємо. Щоб люди в тих регіонах країни, які найбільше постраждали від обстрілів, мали змогу не переплачувати. 

Як долучитись до проєкту? Куди надсилати заявку?

Можна залишити заявку на PostWarGreening.OctavaCapital.Ua. Наш менеджер передзвонить вам і допоможе обрати рослини. 

Хочеться додати, що осінь та весна – найкращий час для висаджування зелених насаджень, щоб вони без проблем прийнялись і радували вас уже в наступному сезоні. Спільними зусиллями ми зможемо покращити ситуацію з довкіллям.

Фото: Анастасія Браткова