Українка намалювала комікс на підтримку медичного канабісу

Українка намалювала комікс на підтримку медичного канабісу

Днями в Україні вийшов перший комікс на підтримку "медичного канабісу" (беремо у лапки, тому що мова не про якийсь особливий сорт, а про спосіб використання рослини ― власне, в медичних цілях). Автором мальованки виступила українська художниця Тамара Сафарова, яка наголошує на необхідності зруйнувати шкідливі стереотипи, пов’язані з канабісом, а також зменшити соціальний тиск та стигматизацію осіб, що його вживають у медичних цілях. "Містер Травчик" ― її внесок в боротьбу за легалізацію медичного канабісу в нашій країні. В прямому ефірі "Радіо Промінь" з мисткинею говорили Анна Заклецька та Денис Денисенко.

Фото: Kindel Media, pexels.com

Канабіс може стати джерелом зцілення для українського суспільства ― як в медичному плані, так і в економічному

До того, як з американського континенту був завезений тютюн до Європи, наші козаки-характерники користувались саме коноплями. Жінки вирощували коноплі, щоб робити з них тканини, бо вони мали переваги над бавовною та іншими матеріалами. Є навіть така народна пісня: "Від Києва до Лубен насіяла конопель". Останні наукові праці доводять користь використання канабісу в боротьбі з великою кількістю хвороб ― від хвороби Паркінсона до ПТСР. Проте для багатьох людей канабіс має негативний бекграунд ― набагато гірший, ніж той же тютюн. Тамаро, чи є у вас особистий досвід, у зв’язку з яким ви вирішили підтримати цю тему та розвіяти міфи і стереотипи щодо канабісу?

Так, звісно. В мене як в мисткині всі проєкти так чи інакше пов’язані з моїм досвідом ― адже я не можу розповідати людям про щось, що не пропускаю через себе в своєму мистецтві. І я вже близько 15 років використовую канабіс в медичних цілях: я маю таке ендокринне захворювання як синдром полікістозних яєчників, від якого наразі немає лікування. І 15 років тому, коли я зіштовхнулася з цією проблемою, я пробувала різні методи, щоби зменшити симптоми захворювання. 

Назбиравши інформацію з різних джерел і використовуючи власний досвід, я захотіла поділитися цим з людьми, тому що канабіс дійсно має величезний медичний потенціал, про який ми не знаємо через заборони

Якось я дізналась про канабіс і на свій страх і ризик спробувала цю речовину (тому що як тоді, так і зараз інформації про неї дуже мало ― що також доводить до того, що потрібна легалізація, щоби було більше медичних досліджень і щоби люди не йшли на такі експерименти, які проводила над собою я).

І, власне, мені це допомогло. І протягом довгого періоду я змогла вже спостерігати, як це впливає на мій організм. Також я читала багато наукових досліджень, все що могла знаходити ― англійською мовою. Назбиравши інформацію з різних джерел і використовуючи власний досвід, я захотіла поділитися цим з людьми, тому що канабіс дійсно має величезний медичний потенціал, про який ми не знаємо через заборони. Ті його ефекти, які вже підтверджені, як він допомагає боротися з різними симптомами і станами, ― це вражає.

Канабіс був у житті українців з давніх давен. Наші предки використовували його в побуті та в медицині

Також, виходячи з історичних джерел, які я вивчала, я зрозуміла, що канабіс був у житті українців з давніх давен. Наші предки використовували його в побуті та в медицині. Багато етнографічних джерел про це свідчить. 

А коли сталося повномасштабне вторгнення, я зрозуміла важливість цього проєкту, адже кожного дня багато людей ― і військових, і цивільних ― страждають від посттравматичних розладів та інших проблем, спричинених війною. І, на мою думку, канабіс може стати джерелом зцілення для українського суспільства ― як в медичному плані, так і в економічному. Тому що у нас багато умов для його вирощування, і це може принести додаткові податки в бюджет. А що найважливіше ― врятувати життя і покращити життя багатьом мільйонам людей, які вже зараз потребують допомоги.


Фото з фейсбук-сторінки мисткині 

Потрібно зменшувати негативний імідж канабісу і протистояти антипропаганді, яка велась проти канабісу протягом багатьох років

Тож все це і спонукало до створення цього проєкту. І на початку, коли я поділилась своїм досвідом з родиною ― зробила камінг-аут, так би мовити, про своє вживання, ― їхня реакція була досить гострою і негативною, що таки підтверджувало існуючі в суспільстві стереотипи. І я зрозуміла ― знову ж таки на власному досвіді, ― що потрібно зменшувати негативний імідж канабісу і протистояти антипропаганді, яка велась проти канабісу протягом багатьох років. 

Тамаро, але чому саме комікс? Чому обрана була саме така форма спілкування?

Взагалі в своїх проєктах я використовую різні комунікаційні способи. І саме в цьому проєкті вирішила обрати комікс, тому що вважаю його найкращим елементом сторітелінгу. Тобто, тут можна розповісти якусь історію і показати її з усіх сторін. 

Багато чого про канабіс я дізналась з американських джерел, з американської культури. А в мене ця культура пов’язана з культурою коміксів, на яких я з дитинства зростала. Якось так органічно пов’язалися ці дві теми для мене, що саме через комікс, через персонажа я можу стати провідником для цієї інформації, і саме цей персонаж на сторінках коміксу буде розповідати про неї. І також в цьому медіумі зручно поєднати і текстову інформацію, і візуальну для найкращої передачі сенсу. Тож саме з цих причин я вирішила створити комікс.  


Фото з фейсбук-сторінки мисткині

Наразі вийшов перший епізод коміксу. Він складається з 5-ти випусків, але це лише початок. Всього їх заплановано 20, які розкривають головну сюжетну лінію. Вони вже в мене є готові, питання лише в часі, коли я це видам ― адже я незалежна художниця і все відбувається моїм власним коштом.

Тому слідкуйте за новинами "Містера Травчика". Я впевнена, що попереду буде ще багато цікавого.