Наша школа дає знання конкретних тем, але погано показує, як можна застосувати їх на практиці — Руслан Гурак

Наша школа дає знання конкретних тем, але погано показує, як можна застосувати їх на практиці — Руслан Гурак

Для того, аби відстежити рівень знань та засвоєння матеріалу школярами за час дистанційного навчання, яке розпочалося ще з ковідних часів, було організовано тестування для учнів 6 і 8 класів з математики та української мови. Воно показало, що діти мають хороші знання конкретних тем, але не вміють ці знання застосувати на практиці. В тестуванні брало участь 280 шкіл та 6 тисяч дітей. Про деталі в ефірі Радіо Культура розповів Голова Державної служби якості освіти Руслан Гурак.

0:00 0:00
10
1x

Фото: Суспільне Черкаси

Тестування триватиме 3 роки для 6 і 8 класів

В травні було проведено всеукраїнське тестування учнів 6 і 8 класів з української мови та математики, розповів Руслан Гурак. Цей моніторинг триватиме три роки. "Ми подивилися, як впоралися із базовими знаннями учні. Готуємо звіт. 20 вересня 2023 року він буде озвучений". 

Було залучено до тестування 280 шкіл, представлено було як місто, так і село, спеціалізовані та звичайні школи. Близько 6 тисяч дітей брали участь із кожного предмета в цьому тестуванні. Більшість дітей показали середній результат. "Найважчими з математики стали основи геометрії для 6 класу: геометричні фігури та геометричні величини. В українській мові фонетика, орфоепія, розвиток мовлення. Діагностичні матеріали є на всеукраїнській платформі ВШО, звідти можна взяти діагностичні тести і застосувати їх у своєму класі. Вони розроблені у всіх класах від 5 по 10 з більшості предметів. Щоби перевірити, які є залишкові знання в учнів і з чого починати навчальний процес". 

Наша школа дає знання конкретних тем, але погано показує, як можна застосувати знання на практиці або поєднати декілька правил в одне

"Діти добре відповідають на питання, які стосуються знаннєвої школи. Там, де треба показати своє мислення та міркування, це стає складним завданням. Наша школа дає знання конкретних тем, але погано показує, як можна застосувати знання на практиці або поєднати декілька правил в одне.

6 класи виявилися менш стійкими до різних чинників, які можуть впливати на результати навчання в порівнянні з 8 класами. Ковід застав їх у початковій школі. Дівчата показують кращі результати і в 6, і у 8 класі. Діти в місті навчаються краще, ніж діти в селі. Діти в Києві і діти на сході України показали кращий результат, порівняно з іншими регіонами. Школи на півдні України показали ще гірший результат, ніж інші. Бо там тільки 40% дітей мають постійний доступ до навчання. Там, де діти займалися вдома і виконували домашнє завдання, вони показали вищі результати в порівнянні з тими, хто не виконував домашнього завдання. Там, де діти відчували підтримку батьків, і там, де батьки разом виконували домашнє завдання, ці діти показали також вищі результати".       

Модернізований урок із захисту Вітчизни читається раз на місяць кілька годин

Що стосується модернізованих уроків із захисту Вітчизни, то колись цей урок проводився формально. Зараз, за словами Руслана Гурака, школи не використовують одну годину на тиждень для цього уроку, а вони накопичують ці години і роблять такий урок раз на місяць кілька годин для дітей старшого шкільного віку. Вони добре розподіляють, що таке домедична підготовка, військово патріотичне виховання, як реагувати у випадку повітряної тривоги. 

          

 

Останні новини
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Несплата аліментів батьком 3 дітей дозволяє мобілізацію" та інші зміни до законодавства. Коментує адвокатка
"Несплата аліментів батьком 3 дітей дозволяє мобілізацію" та інші зміни до законодавства. Коментує адвокатка
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Новини по темі
Гранти на освіту замість держзамовлення… та інші реформи від Міносвіти. Пояснює заступник міністра
Росія знищила або суттєво пошкодила кожну десяту українську школу — Ганна Новосад
Ми всі люди війни, але у дітей не обов'язково будуть наслідки психологічної травми — Світлана Ройз
Підтримка біженців, 450 тисяч українських школярів у ЄС, зустріч із Клименком. Інтерв'ю єврокомісарки Йоганссон
Мультипредметний тест — 2023: особливості, нововведення, умови складання. Розповідають освітяни