Школа є безпечним середовищем, адже діти під час тривог будуть в укритті — Держслужба якості освіти

Школа є безпечним середовищем, адже діти під час тривог будуть в укритті — Держслужба якості освіти

Навчальний рік в закладах загальної та середньої освіти розпочнеться з 1 вересня і триватиме до 28 червня. Голова Державної служби якості освіти Руслан Гурак розповів в ефірі Радіо Культура, що формат навчання залежатиме від безпекової ситуації в кожній школі. За наявності укриттів школи працюватимуть очно. Найгірша ситуація наразі спостерігається із садочками. Бо малі діти не налаштовані висидіти онлайн навчання.

0:00 0:00
10
1x

Фото: фейсбук сторінка Руслана Гурака

Навчальний 2023-2024 рік в закладах загальної та середньої освіти триватиме з 1 вересня до 28 червня, наголосив Руслан Гурак. У вищій освіті тривалість навчання визначається безпосередньо самим закладом освіти, його Вченою радою. Формат навчання залежатиме від безпекової ситуації. 

Навчальний процес в дошкільній освіті є непростим

Ситуація в дошкільній освіті є дуже непростою, зазначив Голова Державної служби якості освіти. Бо чим менші діти (а це діти від садочка і до першого циклу базової загальної та середньої освіти), тим більше вони потребують саме очного навчання. "Ми зацікавлені, щоби діти відвідували садок. Тому закликаємо всіх починати такий процес очно: якщо є належне укриття, то там розпочнеться очне навчання. Якщо укриття нема, тоді навчання відбуватиметься дистанційно. Зараз існує багато розробок та онлайн платформ, які дозволяють працювати з дітьми. Це складно і непросто. Бо найважчим є концентрація дітей в онлайн мережі". 

На Харківщині, Сумщині, Донеччині та тимчасово окупованій території школи працюватимуть онлайн

Більшість шкіл вийде на очне навчання, переконаний Руслан Гурак, але все залежатиме від регіону і безпекової ситуації там. "Школи на Харківщині, Сумщині, Донеччині, на тимчасово окупованій території розпочнуть навчання в онлайн режимі. Там очне навчання неможливе. Інші школи в інших центрах України будуть виходити із власних можливостей щодо укриттів та кількості дітей. Від цього залежатиме вибір форми навчання". За словами Руслана Гурака, деякі школи поєднуватимуть очне та дистанційне навчання, першу і другу зміну, почерговість виходів класів на очне та дистанційне навчання. Але відповідні рішення ухвалює педагогічний колектив. Є школи, які лише зараз завершують роботи з укриттями і через певний період зможуть розпочати навчання очно, каже освітянин. "Школа робить все можливе, щоби налаштувати не лише систему безпеки, але й систему забезпечення роботи школи". 

Школа є безпечним середовищем

Коли школи здають свої укриття на перевірку щодо їхньої готовності, то тоді прописується відповідна кількість і вчителів, і дітей, які можуть одночасно перебувати в такому укритті, і на який саме період часу, розповідає Руслан Гурак. Директори школи не будуть допускати більшу кількість дітей в укриття, ніж воно може їх розмістити в собі. "Треба говорити батькам з дітьми, що вони в школі зобов'язані йти в укриття. Запитувати, чи доступно пояснювали вчителі маршрут до укриттів, як вони себе поводили при повітряній тривозі? Коли діти перебувають в школі під час повітряної тривоги, то 99% того, що вони всі будуть в укритті. А якщо вдома перебуватимуть діти в цей час, та й ще самі, то я на 99% впевнений, що ці діти не йдуть до укриття. Бо школа є тим безпечним середовищем і батьки можуть бути спокійними, що їхні діти перебуватимуть в укритті". Є школи, в яких вчителі навіть в укритті проводять уроки. 

Укриття добре організовані

Уряд виділив цього року півтора мільярда гривень на облаштування укриттів у школах. Левова частка приміщень вже є в будівлях шкіл, вони їх дообладнують, перепрофільовують, розповідає Руслан Гурак.  "Більшість громад виходять із тієї ситуації, які є з укриттями безпосередньо в закладі освіти. Є школи, які використовують укриття поруч. Найкращий варіант той, де укриття є в школі. Ті укриття, які ми відвідуємо, добре організовані", наголосив Голова Державної служби якості освіти. 

Заклади вищої освіти в Харківській, Сумській, Херсонській областях будуть працювати онлайн

Заклади вищої освіти в Харківській, більшості Сумської, Херсонської  області, які ближчі до зони бойових дій, будуть працювати в онлайні, розповідає Руслан Гурак. Всі інші розпочнуть навчання в очному та змішаному режимі в залежності від безпекової ситуації. "Заклади вищої освіти мають автономію і виходять із тих ситуацій, які є. Вони самі формують початок навчального року і завершення. Ці заклади були адаптованішими і вони мали більше можливостей організувати дистанційне навчання. Вони до нього готувалися останні 10 років. У них є багато методик, є інструментарій, онлайн платформи. Студенти мають вищу мотивацію до навчання. Тому якість дистанційної освіти краща, ніж в школі". 

Хто несе відповідальність за студентів під час повітряної тривоги? 

"Будь-який адміністративний керівник, який має у підпорядкуванні людей і знаходяться в певному приміщенні, несе відповідальність за всі безпекові ситуації, які є в даному приміщенні". За словами Руслана Гурака, тут відповідальність несе керівник закладу освіти. А далі йде вертикальна розгалуженість. "І вчителі, і викладачі, відповідають за те, щоби діти та студенти були швидко організовані і пройшли в укриття". Студенти є повнолітніми і також відповідають за своє життя. 

Заклади професійної освіти є важливою ланкою

"Заклади професійної освіти зараз є дуже важливою ланкою. МОН робить все можливе, щоби оновити освітні програми, створити професійні центри, де буде об'єднано багато професій для того, щоби змінити і змістовно, і якісно підходи до підготовки наших громадян у закладах професійної освіти. Повоєнна Україна вимагатиме велику кількість професійних кадрів, як зможуть долучитися до відбудови і до розвитку нашої країни".