Кількість снарядів у окупантів зменшилася втричі — експерт

Кількість снарядів у окупантів зменшилася втричі — експерт

Російським окупантам довелося зменшити кількість застосованих ними снарядів проти ЗСУ приблизно втричі, порівняно з минулим роком війни, констатував Українському Радіо військовий експерт Микола Саламаха. Зараз по числу використаних боєприпасів на деяких ділянках фронту склався паритет. А на деяких, особливо в районі Куп’янська, ворог досі має перевагу. Спеціалісти констатують: ЗСУ щодня витрачає від 7 до 10 тисяч снарядів при нинішній інтенсивності бойових дій, каже Саламаха.  

 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото ФБ-сторінка "Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine"

ЗСУ використовують 7-10 тисяч снарядів на день

"Ще з середини минулого літа ЗСУ поступово почали переходити на натівські калібри снарядів – 105 та 155 мм. Спочатку Сполучені Штати передали гаубиці M777, потім й інші країни стали постачати. Держави Заходу були змушені розгорнути і відновити те виробництво снарядів, яке вони здійснювали за потребами мирного часу. Зараз мова йде про те, що США практично втричі збільшили випуск снарядів натівських калібрів, деякі країни розгорнули виробництво, хоча там його взагалі не було, а деякі – збільшили його майже вдесятеро. Все це скеровується до нас як матеріально-технічна допомога", – розповів Микола Саламаха. На даному етапі, продовжив експерт, спеціалісти констатують, що Україна щодня витрачає від 7 до 10 тисяч снарядів при нинішній інтенсивності бойових дій. "Крім того, якщо ми й надалі продовжуватимемо  (воювати – ред.) такими темпами або й більшими, то розхід снарядів може збільшитися в 1,5-2 рази. Тобто нам треба мати ще до пів мільйона снарядів в запасі, щоб не знижувати темпи їх використання". 

Окупанти змушені економити снаряди

Натомість, зазначив Саламаха, окупантам довелося зменшити кількість застосованих ними снарядів проти ЗСУ приблизно втричі: "Деколи росіяни використовували протягом однієї доби, особливо, коли намагалися штурмувати наші укріплені позиції, до 40 тисяч снарядів. Зараз по кількості снарядів на деяких ділянках фронту є паритет. А на деяких, особливо в районі Куп’янська, де ворог зосередив велику кількість і ствольної, і реактивної артилерії та веде активні наступальні дії, але там важко застосовувати бронетанкову техніку через особливості рельєфу та наявність водних перешкод, він застосовує надзвичайно велику кількість артилерії. А на інших ділянках росіяни змушені економити боєприпаси і замислюються, що буде далі? Всі поїздки Шойгу (міністра "оборони" РФ – ред.) різними країнами, в тому числі й до Північної Кореї, пов’язані саме з браком боєприпасів і розумінням, що в майбутньому їхня кількість зменшуватиметься, а виробничі потужності Росії – не безкінечні навіть при тому, що вона має кілька відповідних заводів". 

Микола Саламаха. Автор фото: Віталій Солоний

На рівних 

Усі ці дії, звернув увагу військовий експерт, призводять до того, що ЗСУ приблизно зрівнялися у використанні кількості боєприпасів за добу: "Наш військово-промисловий комплекс також розпочав виробництво боєприпасів, при чому і до мінометів, і до артилерійських систем: частково це радянські калібри, частково – натівські. Дякуємо союзникам, що виробництво – це в основному збирання із тих складових, які ми отримуємо від них. Адже виробництво боєприпасів – це складні металургійні процеси, складні хімічні процеси, виробництво порохів, вибухівки, вибухачі – це високоточна механіка. І з цим у нас були би дуже серйозні проблеми, якби не наші союзники. "Думаю, протягом найближчих шести місяців ми вирішимо дуже багато проблем і постачання боєприпасів через те, що зараз відбуваються багаторівневі перемовини серед учасників групи "Рамштайн" (зустрічі координаційної групи держав-союзниць України щодо подальших поставок зброї та військової техніки – ред.), не зменшиться, а навпаки збільшиться. Й наші артилеристи виконуватимуть завдання, які стоять перед ними на полі бою", – підсумував Микола Саламаха.