Наглядової ради в "Агенції оборонних закупівель" не буде до кінця війни — Пікузо

Наглядової ради в "Агенції оборонних закупівель" не буде до кінця війни — Пікузо

Наглядової ради в "Агенції оборонних закупівель" не буде до кінця війни, зазначив в ексклюзивному інтерв'ю Українському Радіо керівник цього Державного підприємства  Володимир Пікузо. "Ми будемо створювати Наглядову раду, коли вийдемо з війни нашою перемогою. Або коли ми будемо розуміти, яким чином сформувати Наглядову раду без ризику потрапляння туди агентів впливу", – заявив очільник "Агенції оборонних закупівель". За його словами, зараз агенція звітує перед депутатами Верховної Ради. Також Пікузо розповів, як влаштоване очолюване ним держпідприємство – наскільки воно нагадує американський "Амазон"? "Ми намагаємося прозоро і доступно купувати товар", – запевнив Пікузо. Чи стає при цьому агенція монополістом у закупівлі озброєння та військової техніки для ЗСУ? Як вона взаємодіє з Міністерством оборони?

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото Аrmyinform

"Ми створюємо майданчик, щоби купувати товари для потреб ЗСУ. Агенція не стає монополістом"

— Як влаштована "Агенція оборонних закупівель"? І наскільки вона нагадує американський "Амазон", яким багато хто користується?

— Потрібно розуміти специфіку оборонних закупівель. Хоча б її деякі деталі, щоби розуміти, що є різниця між "Амазоном", як майданчиком для продажу товарів, і нашим майданчиком, як місцем, де ми намагаємося прозоро і доступно купувати товар. Ми створюємо майданчик для того, щоби купувати товари для потреб ЗСУ. Але, кажучи про порівняння з "Амазоном", основними спільними рисами є прозорість, простота та швидкість. Те, що на сьогодні є критичним. Час — це єдиний невідновлюваний ресурс, який є в Україні. 

— Для чого створювалася ця "Агенція оборонних закупівель"? Раніше цю функцію виконувало Міністерство оборони. Також воно здійснювало оборонні закупівлі (закупівлю зброї) і необоронні закупівлі: харчування, форму. Зараз Міноборони цим не займається. Зброю закуповує агентство, яке ви очолюєте. В чому полягала ідея? Чому Міноборони не могло і далі продовжувати купувати зброю, як усі попередні роки?

— Міноборони досі закуповує озброєння, військову техніку та речове забезпечення. Агенція до певного періоду часу існувала у форматі спецімпортера. Ми були рівними з іншими компаніями, державними підприємствами, приватними компаніями, фондами різноманітними, які мали право імпортного озброєння та військової техніки для потреб ЗСУ та інших державних замовників. Потім була ухвалена постанова Кабміну, яка надала право Міністерству оборони визначити собі службу замовника, яка здійснюватиме в подальшому оборонні закупівлі. І минулого тижня, згідно з наказом міністра оборони, цю функцію служби замовника було покладено на "Агенцію оборонних закупівель". Це не означає, що агенція стає монополістом у закупівлі озброєння та військової техніки для ЗСУ. Агенція отримає ці функції в тому обсязі, які буде надано Міністерством оборони України. Міноборони визначатиме той обсяг озброєння та військової техніки, який закуповуватиме агенція та який закуповуватиме міністерство самостійно. 

"Влаштовувати революцію в умовах, коли озброєння та військова техніка потрібні щогодини, просто небезпечно"

— У країнах НАТО теж, напевно, функції Міноборони і організації, яка закуповує зброю, були розмежовані. 

— По-перше, повний перехід цих повноважень до агенції повинен бути швидким, але все ж таки еволюційним шляхом. Влаштовувати революцію в умовах, коли озброєння та військова техніка потрібні щогодини, навіть не щодня, просто небезпечно. Ламати систему — а її потрібно ламати для того, щоби чітко відокремити функції — в умовах, коли постачання йде щогодини, є небезпечним у розрізі того, що ці постачання можуть стати неритмічними. По-друге, існують функції, які можна прив'язати до створення та формування політики. Наприклад, це робота з науково-дослідними конструкторськими роботами. Це залишиться на Міністерстві оборони. По-третє, існують випадки, коли озброєння закуповується по програмі "уряд до уряду". І тоді "Агенція оборонних закупівель" просто не може на вимогу іноземного партнера виступати закупівельною організацією. В таких випадках Міноборони буде контрактувати…

— … навіть у країнах НАТО?

— Навіть у країнах НАТО. Ми повинні розуміти, що ми наразі тільки розвиваємо співпрацю з НАТО. Маючи контакти, чинні контракти з майже всіма країнами, які входять до НАТО, з НАТО, як структурою, як апаратом, ми на сьогодні прямих контрактних відносин не маємо. Тому що структура є дуже бюрократизованою, дуже неповороткою і простіше працювати із конкретними урядами. А в конкретних урядах можуть бути свої особливості, як, наприклад, вимога працювати тільки "уряд до уряду". 

Володимир Пікузо. Фото: dsnews.ua

"Ми повинні розуміти, що кажемо не про цукор, не про пшеницю…"

— Корупція є чутливою темою, особливо коли ми говоримо про ринок зброї загалом. Бо це доволі закритий ринок. Але ми мусимо довіряти. І для цього треба мати підстави. "Центр протидії корупції" кілька днів тому опублікував інформацію, що Міноборони не отримало зброю на 33 мільярди грн. Прострочена дебіторська заборгованість. І тут важко зрозуміти, а хто за це відповідає? В країнах НАТО є відповідальний орган, є його очільники, тоді можна пред'являти ці претензії. Кому пред'являти ці претензії у Міноборони нам, як суспільству?

— Я не великий спеціаліст у соціології. Тут доречно застосувати такий термін, як "маячок". "Центр протидії корупції" каже про прострочену дебіторську заборгованість. Це не означає, що там виявлено факти корупції. Якщо вони будуть виявлені, то тоді ми про це повинні говорити. І люди, винні в цьому, повинні понести покарання. Але на сьогодні прострочена дебіторська заборгованість — це наслідок, можливо, десь форс-мажору, можливо, десь неправильного підходу конкретних постачальників до роботи із ризиками. Найбільші обсяги цієї простроченої дебіторської заборгованості виникли через те, що українські постачальники, спецімпортери або міністерство зробили передоплату за конкретний товар, і цей товар не отримали або отримали невчасно. Тоді виникає оця історія з простроченою дебіторською заборгованістю. Найпоширеніший випадок — це коли Міністерство оборони або постачальник вносить передоплату за товар, далі йде оформлення усіх дозволів для трансферу цього товару. Ми повинні розуміти, що ми кажемо не про цукор, не про пшеницю…

— … десь могли не отримати дозвіл…

— … десь могли не отримати дозвіл. Насправді на початку повномасштабного вторгнення дуже поширеною буда ситуація, коли постачальник іноземний отримував передоплату, починав процедуру підготовки до відвантаження і в країні цього постачальника змінювався уряд. Давайте згадаємо: був цілий урядопад в 2022 році в Європі. Приходячи до влади, новий уряд починав переглядати умови співпраці з Україною. Найпоказовіший випадок — це коли уряд змінювався, буквально Міноборони нового уряду бачило, що є завантажена на ешелони бронетехніка конкретна. Вони ухвалювали рішення подарувати Україні цю техніку. Але гроші вже проплачені. Частина грошей вже витрачена на обслуговування банківських інструментів, на отримання транзитних ліцензій, експортних ліцензій, мит та зборів. І постачальник, навіть добросовісний, не мав вже в руках належної суми.

— Це, знаєте, така казка з хеппі-ендом… 

— Хеппі-енд буде, коли ми повернемо гроші й формально закриємо контракт. 

— А в агенції, яку ви очолюєте, теж такі є історії? 

— У нас відсутня прострочена дебіторська заборгованість. Дійсно є історії, про які кажуть на загал: судові позови від Міноборони. Але предметом цих судових позовів є стягнення штрафів за несвоєчасне виконання. 

— Позови до Державного підприємства "Агенція оборонних закупівель" від Міністерства оборони України?

— Так.

"Діє система стримувань і противаг"

— Чи створені антикорупційні запобіжники в діяльності Державного підприємства "Агенція оборонних закупівель"?

— У кожному державному підприємстві в нас є затверджена антикорупційна програма. В нас є інститут Уповноваженого із антикорупційної діяльності, який, думаю, що наступного тижня буде розширений до підрозділу, тому що ми зараз активно розширяємося. Просто зараз на розгляді Міністерства оборони України перебуває нова штатна структура, яка передбачає цілий підрозділ, відповідальний за антикорупційну діяльність і антикорупційну політику. Створена дуже детальна і складна система стримувань і противаг як в самій агенції, де функція розгляду, наприклад, комерційних пропозицій, яку ми називаємо маркетинговою функцією, чітко відділена від функції укладання та реалізації контрактів. Іншими словами: одна особа не може знати, хто виконуватиме контракт на підставі комерційної пропозиції, що заходить. Так само ми обмежені рішеннями Міністерства оборони України, що розглядає всі наші пропозиції щодо укладання контрактів спільно з Генштабом та командуванням Сил логістики ЗСУ. Ця система стримувань і противаг саме призначена для того, щоби неможливо було зловживати повноваженнями, зловживати владою і ухвалювати неефективні для ЗСУ рішення. 

— А Наглядова рада вже є?

— Наглядової ради на сьогоднішній день у підприємства немає… 

— … передбачено? Буде створено? 

— Ми опрацьовуємо механізм створення Наглядової ради, яка не зможе заблокувати роботу агенції. Ми повинні розуміти, що ми перебуваємо в стані війни, і, звичайно, будемо створювати Наглядову раду, коли вийдемо з війни нашою перемогою. Або коли ми будемо розуміти, яким чином сформувати Наглядову раду без ризику потрапляння туди агентів впливу. 

 — Якщо немає Наглядової ради, який функціонал цивільного контролю над вашим підприємством?

— Ми маємо право говорити в нинішніх обставинах жорстко. Моя відповідь на це запитання: ми звітуємо перед уповноваженими, в тому числі народом, особами. В особі депутатів Верховної Ради… 

— … перед ними ви звітуєте… 

— Звичайно. Як Міністерство оборони, так і "Агенція оборонних закупівель", так і інші спецімпортери (ми їх будемо називати іншими, бо ми вже служба замовника), так і імпортери на постійній, регулярній основі звітують у комітетах Верховної Ради. Чому комітети? Тому що існує формат закритих засідань, де чутлива інформація може бути закритою. А на загал виносяться тільки результати, які не впливають на постачання. Перш за все це те, що нас цікавить. І на формування загального бачення ворога щодо того, що в нас відбувається в цій сфері. Ми звітуємо не тільки перед Комітетом з безпеки, оборони та розвідки. Перед Антикорупційним комітетом, Комітетом з правоохоронної діяльності та іншими.  

КОНТЕКСТ

У червні 2022 року Міністерство оборони України заснувало нове Державне підприємство "Агенція оборонних закупівель". Тоді йшлося, що це має бути військовий "Амазон", створений за зразком натівської логістичної організації NSPA (NATO Support and Procurement Agency, Агенція НАТО з підтримки та постачання, головна логістична організація альянсу), там мають бути представлені всі відомі у світі виробники зброї. І щоби без посередників була можливість закуповувати зброю прозоро та без корупції. У вересні цю агенцію очолив Володимир Пікузо.