LAUD: "Музика дала мені радість і власний спосіб життя"

LAUD: "Музика дала мені радість і власний спосіб життя"

Співак, композитор й автор пісень Влад Каращук, він же LAUD, переконаний, що українська сцена потребує якісної музики, а не шароварщини та байрактарщини. Перезапускаючи свій сольний проєкт, артист прагне створювати пісні у новому для себе жанрі, але неодмінно класні й такі, що відповідатимуть високим стандартам самого Влада. 

Наприклад, як нова композиція "Присмак Виноград", яку LAUD презентував в ефірі шоу "Вікенд Нової Музики" на Радіо Промінь. Ведучій Ксенії Івась артист розповів про те, що його надихає і допомагає не сумніватися в обраному творчому шляху.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Фото:  Пресслужба LAUD та Лілія Лилик, Радіо Промінь 

Тепер LAUD буде не про поп-лірику, а про диско-фанк, який вже лунає у "Присмак Виноград"

Владе, розкажи, будь ласка, про роботу "Присмак Виноград". З ким вона створювалась? 

Це перша пісня перезапуску проєкту LAUD, це перша пісня із майбутнього альбому, який вийде восени. Трек створювався найбільшою командою, з якою я коли-небудь працював. До неї увійшли аранжувальник Сергій Марков, інженери запису та зведення Валентин Жуленко та Ігор Завада.   

В чому полягає перезапуск проєкту LAUD?

В усьому. В тому, що я тепер повністю незалежний артист і не співпрацюю з колишнім продюсером. У мене своя команда, я сам займаюся проєктом, вкладаю в нього гроші, розумію, що мені потрібно, які пісні хочу випускати. Це основна складова перезапуску. Плюс зміна концепції, стилю. Тепер LAUD буде не про поп-лірику, а про диско-фанк, який вже лунає у "Присмак Виноград". 

Твої шанувальники не запитують, що це за назва така у нової пісні? 

Ні, вони переважно пишуть, що їм подобається нова концепція, звучання і сама пісня. 

Чому ти дав композиції саме таку назву? 

Була ідея зробити щось схоже на трек "У цю ніч", бо він й досі є найбільш відомим і популярним у творчості LAUD. Люди на нього чекають в кінці кожного концерту. Взагалі слухачі у мене просили більше танцювальних пісень. Тому я розумів, що майбутній альбом має бути іншим. Тож взяв за основу настрій пісні "У цю ніч", улюблені приклади фанку з 1970–1980-х, і вирішив зробити щось більше сучасне. 

Те, що я став незалежним артистом, безумовно, впливає на музику, яку роблю

Ти зняв кліп на пісню "Присмак Виноград".

Так, але ми поки його не виклали повністю. Є лише фрагменти для публікації в ТікТок чи Інстаграмі. Але вже скоро з'явиться повне лірик-відео, там можна буде побачити нову візуальну концепцію проєкту. Відео ми створювали з дуже талановитим оператором Женею Вовкодавом. Зробили його за пів дня. Ледь не останньої миті вигадали історію з образом у стилі диско, коли все блищить. 

Владе, взимку 2021 року ти презентував альбом  "DUAL" і сказав, що маєш розуміння того, в якому напрямку рухатись і розвиватися. Минуло півтора року й ти оголошуєш перезавантаження проєкту. Той попередній шлях був хибним? 

Взагалі не можу назвати шлях, який обрав, хибним, тому що за ним стояли певні рішення, вибір, зроблений колись. Те, що я став незалежним, самостійним артистом, безумовно, впливає на музику, яку я роблю. Бо до того я перебував під впливом команди, продюсера. Мені диктували, що і як слід робити. Ситуація, коли ти не є головним у своєму ж проєкті, дуже пригнічувала, не давала рухатись далі так, як я хотів. У таких умовах втрачається мотивація, натхнення і бажання щось робити взагалі. Зараз, коли позбувся цієї залежності, зрозумів, куди маю рухатись далі. Я усвідомив, що немає помилкових пісень. Є хороші або не дуже. До якої категорії належатиме той чи інший мій трек, намагаюсь відчути сам. Раджусь із командою, звісно. Але останнє рішення залишається за мною. Тому зараз відчуваю себе реалізованим, отримую задоволення від того, що випускаю те, що мені подобається. 

Досвід співпраці з продюсером ти розглядаєш виключно в негативному світлі? 

Так, здебільшого у негативному світлі, бо навіть той матеріал, який випущений за п'ять років, міг би бути краще пропрацьований, оформлений візуально. В одному зі своїх інтерв'ю я розповідав, що були навіть випадки, коли продюсер не дозволяв мені зніматись у кліпах на власні пісні, казав, що я там не потрібен. І це дуже вплинуло на слухачів, я це бачу під час наших поїздок і виступів. Людям не вистачає мого візуального образу як артиста. Це один з найважливіших моментів перезапуску, над яким ми будемо активно працювати. 

Маю прагнення імплементувати в українську музичну індустрію західну фірмову музику українською мовою

Де ти помилився у своїй музичній кар'єрі, що тепер доводиться робити перезавантаження? 

Думаю, що насправді я жодного разу глобально не помилився. Якби не було попереднього досвіду, не трапилося б і того, що є зараз. Якби не було того продюсера і матеріалу, я б не був тим LAUD, який зараз з тобою спілкується. Від початку повномасштабного вторгнення відбулось посилення популярності українського культурного продукту. У людей ніби відкрилось друге дихання, вони згадують старі пісні, просять їх виконувати на концертах. І це чудово. Я вдячний, що у мене є композиції, які запам'ятались слухачам. Але, знову ж, обраний незалежний шлях мені дуже подобається. 

Владе, то яким буде перезавантажений LAUD? І чи не вийде так, що за деякий час ти знову захочеш кардинальних змін? 

Після виходу пісні "Присмак Виноград", після того, як почитав коментарі до неї, зрозумів, що обрав правильний напрям. Бо я, коли слухаю пісні, навіть свої, чітко розумію, в чому їхні плюси й мінуси. І, хай там як, авдиторія, яка вже є, дуже підтримує. Це надзвичайно приємно. 

Перезавантаження перезавантаженням, але що залишиться незмінним в LAUD? 

Голос. Борода (Сміється – прим ред.). Залишиться розуміння того, що саме хочеться робити, прагнення імплементувати в українську музичну індустрію західну фірмову музику українською мовою. Це дуже важливо. Бо на початку повномасштабної війни було багато чесної, патріотичної музики на підтримку України, а потім, на жаль, почалась шароварщина.

Планую зробити окрему платівку дуетів з різними класними артистами й музикантами

Ти вже вісімнадцять років займаєшся співом. За цей час що тобі дала музика? 

Точно дала мені радість, захоплення, власний спосіб життя. 

Ти колись уявляв себе не музикантом, а кимось іншим? 

Інколи, коли працюю з людьми, уявляю себе на їхньому місці. Наприклад, спілкуюсь зі своїм менеджером і думаю, чи вийшов би з мене такий спеціаліст. А потім доходжу висновку, що я б не впорався, не зміг би багато комунікувати з людьми, про щось домовитися, бо я постійно балансую між інтровертом та екстравертом. 

Кілька років ти працював разом із Настею KOLA вокалістом у шоу "Танці з зірками", коли заспіваєте дуетом? 

Ми про це говоримо щоразу, коли зустрічаємось. Але поки до якоїсь конкретики так і не дійшло. У будь-якому разі наступний альбом є сольною роботою, а вже далі планую зробити окрему платівку дуетів з різними класними артистами й музикантами. Думаю, що вже на зиму буду це планувати. 

Мініальбом – це, зазвичай, чотири пісні. Одну ти зробиш з KOLA, а наступні з ким? 

Розкажу, чия творчість мені подобається, з ким я бачу співпрацю, але не можу зараз сказати, що вона точно відбудеться. Це ROXOLANA, KOLA, Микита Ломакін, Василь Демчук. 

Коли буде наступний реліз? 

Наступний реліз плануємо у серпні. Я впевнений, він буде дуже цікавим.  

Редакторка текстової версії — Анастасія Герасимова.

Щоб не пропускати кращі українські прем'єри, підписуйтеся на подкаст шоу нової української музики "Селекція" та щоп'ятниці отримуйте на свій смартфон новий епізод програми.