"За отримання пенсій від окупантів на українців чекає лише моральна відповідальність" — Пенсійний фонд

"За отримання пенсій від окупантів на українців чекає лише моральна відповідальність" — Пенсійний фонд

Повномасштабна війна Росії проти України спровокувала значне переміщення людей: частина — переїхала в західні області, а частина — навіть за кордон. Разом з тим, велика кількість українців вирішила не залишати домівки і живе під окупацією. В першу чергу це стосується маломобільних категорій громадян, зокрема й пенсіонерів, які перебувають на грошовому забезпеченні держави. Як розповіла в ефірі Українського Радіо заступниця голови правління Пенсійного фонду України Ірина Ковпашко, для тих пенсіонерів, які отримували свою пенсію на банківську картку, окупація не стала перешкодою для її отримання, тоді як для тих, хто отримував виплати готівкою через пошту, настали труднощі. Відтак частина українців була змушена брати виплати від окупантів, аби мати змогу прожити цей період. Інше питання — це українці, які отримують російські виплати без крайньої необхідності. Проте єдина відповідальність, яка на них чекає, — моральна.

 

Фото: Слово і діло

Банк чи пошта?

"Війна зумовила величезне переміщення тих людей, що проживали на територіях, які опинилися під окупацією. Якщо говорити про ті території, які під окупацією, то Пенсійний фонд справді відповідальний за те, щоб пенсії в Україні призначалися, перераховувалися та виплачувалися. Але безпосередньо Пенсійний фонд сам пенсії не розносить і людям не вручає. В Україні діє два способи виплати: перший — через відділення поштового зв’язку, другий — через банки. У нас сьогодні укладені договори з 38 банками, у співпраці по виплаті пенсій", — розповіла Ірина Ковпашко. 

За її словами, ті пенсіонери, які залишилися проживати на тимчасово окупованій території, якщо в них способом виплати був банк, отримують свої пенсійні виплати на свої рахунки в банках: "Сума пенсій, яка зарахована в банку на рахунок пенсіонера, відразу стає власністю цього пенсіонера. Тут залишається питання як і коли він зможе скористатися цією сумою коштів, але в будь-якому випадку виплата на його рахунок відбувається". 

"Щодо тих, хто отримував виплати через пошту: Укрпошта, маючи такий обов’язок, в багатьох випадках повідомила нас, погодивши свою інформацію із військовою адміністрацію, про те, що на окупованих територіях вона не має можливості здійснювати доставку. А саме пошта доставляла готівку людям. Через це по таких людях на підставі інформації пошти ми сформували список людей та звернулися до Ощадбанку як такого, який в цій ситуації є відповідальним. Вони за нашим зверненням відкрили рахунки в банках, ми на ці рахунки людям перераховували кошти. Але для того, щоб скористатися коштами, людина повинна з банком укласти договір банківського рахунку", — пояснила заступниця голови правління ПФ. 

Ковпашко додала, що якщо в період окупації, коли кошти перераховувалися на Ощадбанк, людина  не змогла їх отримати, проте, наприклад, спромоглася виїхати з тимчасово окупованої території, то вона повинна звернутися до Пенсійного фонду: "Пенсійний фонд відповідно припиняє перерахування на Ощадбанк, кошти з банку повертає і пенсіонер має можливість отримати їх або на рахунок в іншому банку, де він відкрив його, або за новим місцем проживання на безпечній території". 

"Ще одна категорія людей — ті, хто залишив території, які під окупацією, і переїхали в більш безпечні місця. Ці люди мають можливість отримувати на своїх рахунках пенсії та користуватися коштами, нікуди не переводячи пенсійну виплату. Та категорія, яка отримувала виплати  на пошті, може або перевести виплату за безпечним місцем проживання в Україні, або змінити спосіб виплати, так само відкривши рахунок в банку", — зазначила посадовиця.

Українська пенсія — за кордоном?

"Якщо мова йде про тих людей, які вирішили залишитися проживати за кордоном, то якщо вони отримували на банківські рахунки кошти, вони продовжують це робити. Але не так давно з’явилася ще одна можливість: якщо виплата пенсіонера, який виїхав за кордон і отримував виплату на пошті, була зупинена, то через зміни до постанови Кабінету міністрів, яка регулює особливий порядок виплати в період воєнного стану, такі люди можуть звертатися із заявами про поновлення, перебуваючи за кордоном", — пояснила Ірина Ковпашко. 

Ірина Ковпашко. Фото: УНІАН

Вона наголосила, що поновлення виплати пенсій вимагає особистого звернення. В ситуації, коли людина перебуває за кордоном, особисте звернення підтверджується тим, що особу верифікують через відповідні посольства чи консульства, а також завдяки довідці про перебування особи в живих: "Це стандартний документ при виконанні міждержавних угод, який отримується при зверненні до посольства чи консульства. Особа пише заяву про поновлення виплат, навіть якщо виплата була зупинена в Україні, докладає документ, який завіряє посольство чи консульство або нотаріус, і відповідно поштою може направити в Україну".

Пенсії від окупантів: відмовитись чи брати? 

"Наразі законодавство, яке регулює порядок виплати пенсій, не ставить в залежність право на виплату нашої пенсії від того, отримувала чи ні людина якісь кошти від окупантів. Ми маємо чітке регулювання того порядку, в який здійснюються виплати тим, хто опинився на окупованих територіях, тим, хто виїхав, а також чітко врегульоване питання щодо порядку поновлення, якщо раптом пенсіонер протягом 6 місяців не отримував виплату. Тому отримання виплат від окупантів — це більше моральні категорії оцінки, як хто до цього ставиться. Але через презумпцію невинуватості поки особу не визнано винною в чомусь, то вважається, що вона нічого не порушила. В нас досить жорсткі умови виписані для того, щоб ми мали підстави припинити і не виплачувати пенсію", — підсумувала Ірина Ковпашко.

 

Слухайте повне інтерв'ю з заступницею голови правління Пенсійного фонду України Іриною Ковпашко в ефірі Українського Радіо о 18.10.