Єгор Шатайло: Якщо твої жарти робочі, вони спрацюють на будь-яку аудиторію

Єгор Шатайло: Якщо твої жарти робочі, вони спрацюють на будь-яку аудиторію

Єгор Шатайло – один з найвідоміших українських стендаперів. Свою майстерність він відточував у "Підпільному стендапі", шоу Майкла Щура #@)₴?$0 і гумористичній програмі "Гомін-аут" на Радіо Промінь. 30 червня в столичному Жовтневому палаці відбудеться великий сольний концерт Єгора під назвою "Секунда бабака". Про український стендап, сміх під час війни, рецепти вдалих жартів та їхню монетизацію комік розповів ведучому ранкового шоу "РанокПро" Дмитру Захарченку.

 

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Фото: Сергій Галушка

Є такий фільм з Білом Мюреєм "День бабака". В українців зараз те саме – тільки в нас повторюється не день, а кожна секунда

Скільки часу ти готував "Секунду бабака"?

Майже рік. І ще півроку сидів і не писав його. Думав над тим, що треба все видаляти і таке інше.

Нормальний процес творчої людини. З чим були пов’язані сумніви?

Десь в квітні минулого року в мене вже був кістяк програми. І я дивився, як нісся весь цей двіж із стендапом – типу "вау! Антон Тимошенко збирає Жовтневий!". Всі коміки почали щось робити, а нічого не міг робити і дуже погано про себе думав в цей час. Але потім я сам собі допоміг … всілякі ліки там… І стало набагато краще.

З цим матеріалом ти поїхав у тур. Чи має він чітку структуру?  

Це все одна концепція, яку я називаю "Секунда бабака". Я посилаюся на фільм "День бабака" з Біллом Мюреєм, де постійно повторювався один день з життя його персонажу. Життя українців зараз – те саме, тільки у нас повторюється одна секунда, а не день. Я розказую про досвід цивільного після повномасштабного вторгнення – про всю цю інформаційну попайку, коли відчувається нескінченна одна секунда життя. І я написав дуже смішні жарти про це!

Сам себе не похвалиш…

Приходьте на концерт! Буде смішно – я можу гарантувати це, бо вже відкатав цілий тур. Були солдаути, були концерти, на які приходили 18 людей – але всі ці люди були задоволені. Самі мені про це говорили – якщо що, то всі претензії до них!

 Це найвищий кайф – коли жарт залітає і сміється цілий натовп людей. Саме тому я стендап-комік, а не хтось інший

Ти готовий до столичного концерту? Все ж таки "Жовтневий" – це не 18 і навіть не 100 людей.

Я готовий на 100%. Це найвищий кайф – коли жарт залітає і сміється цілий натовп людей. Саме тому я стендап-комік, а не хтось інший. Ти дістаєш свій серф і на хвилі людського сміху залітаєш в тунель – як у фільмах про рятувальників Малібу.

Як пройшов твій тур з цією програмою? Виступ у Києві буде фінальним акордом?

Так. Могло бути гірше, могло бути краще. Якщо говорити загалом, то рівно все пройшло. Ями були, але вони компенсувались пагорбами в інших містах.

Питання не в тому, зайде чи не зайде жарт. А в тому, буде тобі важче чи легше розкачати людей

В яких містах реагували краще?

Усюди, де я виступав, було добре. Якщо матеріал в тебе робочий, то він спрацює на будь-яку кількість людей. Питання не в тому "зайде чи не зайде". А в тому, буде тобі важче чи легше розкачати людей. Це вже питання твого внутрішнього ресурсу. Але те, що він спрацює – це 100%. Тому провальних виступів не було ніде.

Ти займаєшся стендапом вже не перший рік. Є якась різниця в сприйнятті жанру людьми, які приходили на стендап 2-3 роки тому – і тим, що ми маємо зараз?

Люди дуже голодні до приколів зараз. Найкраще я почував себе в Івано-Франківську. Там не був прямо повний зал, але всі були дуже раді мене бачити. І жарти залітали дуже добре. Навіть там, де ти їх не планував. Люди такі: "Давай все, що є! Ми ще додому з собою заберемо!". Минулий раз я був з концертом в Івано-Франківську 2021 року – і було так само класно. Якщо говорити за ці 2 роки – то мало що змінилося.

Люди зараз голодні до приколів: "Давай все, що є! Ми ще додому з собою заберемо!"

А з чим ти пов’язуєш те, що люди голодні до приколів? Це може бути сублімація страхів і їх вивільнення?

Так воно і є. Ти не можеш постійно знаходитися «на стрьомі», постійно напружувати м’язи. І я сподіваюсь, що я написав такий матеріал, який допомагає людям трохи розслабитися.

Твій колега Антон Тимошенко розказував в одному з інтерв’ю, що до поїздки на фронт з "Культурним десантом" він думав, що треба якось розпаювати-розкручувати людей. А потім він побачив на власні очі, що відбувається там – і це був настільки разючий контраст, що Антон вирішив навпаки "запаювати-закручувати" людей, щоб не розслаблялись.

Може, він і правильно сказав. Як поєднати стендап, в якому головна валюта сміх, і певні роздуми? Тут питання в тому, якої якості в тебе сміх. Тому що якщо ти йдеш по верхам (ми називаємо це "байрактарний гумор"), то воно когось і розпаює, але не мене. А якщо ти довго сидиш над якоюсь серйозною темою, і все ж таки дозволяєш людям посміятися, то я не думаю, що це працює на розбещення.

А якщо говорити предметно? Наведи приклад жарту?

Ось я якось застав повітряну тривогу в Києві і почав швидко крокувати до метро. Але не побіг. Хоча хотів. Але не побіг – бо ніхто довкола не біг. А я не хотів, щоб співвітчизники подумали про мене, що я аж так хочу жити. Ось такій жарт. Смішно? Може, і не всім – але всім зрозумілі ситуація і натяк.

Ти один з небагатьох коміків, який "зламав" цю систему. Ти опублікував свій попередній концерт на своєму сайті, де люди могли його придбати за якісь гроші. А у вільному доступі його не було.

Я такий капіталістичний крук.  

На цьому концерті теж буде зйомка?

Планується. І так, цю схему я повторю – бо вона успішна.

Наскільки успішна?

Отримати запис коштувало 250 грн – і ти маєш рік на те, щоб насолоджуватись матеріалом. В мене зараз на сайті під 800 продажів. Тобто, гроші відбилися і схема робоча. Треба шматочки з жартами закинуть на Тіктоки – люди побачать, що це смішно (тому що є реакція залу), що це робочий матеріал – і віддадуть тобі 250 грн.

Як поєднати стендап, в якому головна валюта сміх, і певні серйозні роздуми? Тут питання в тому, якої якості в тебе сміх

Як пишуться жарти? Ти говорив, що над новою програмою працював рік. Не всі розуміють, що 10 хвилин виступу пишуться місяць чи два. Хтось думає: це він вчора ввечері сів і накидав.

Таке може бути, але це буде сире. Може спрацювати безпосередньо, але потім йде допрацьовка місяць-два.

Як це відбувається?

Спочатку ти ходиш з думками "в мене ніколи не буде нового матеріалу, я найгірший комік". А потім "о, щось прийшло!". Потім починаєш накидувати всі думки – всі що є, погані й хороші. Виходить 20 хвилин тексту. І потім якщо з цього залишається 3 хвилини – це дуже добре. Це письменницька робота. Письменник пише з розумінням того, що написане ним потім треба буде самому запам’ятати і розказати.

Коли ти задумав концерт, ти як його починав писати? В тебе одразу була ідея про секунду, яку ти потім розкручував?

Навпаки. Назва з’явилась чи не останньою. Спочатку в мене було дуже багато ситуативних думок, але всі вони лягали в один і той самий контекст – страждання українця в поточному часі. Ти думаєш окремо про міжнародну допомогу, інформаційні накрути, повітряні тривоги – а потім дивишся на них і шукаєш спільні речі. І я от так подивився – і прийшов до цієї Секунди.