Не деталізуємо — куди летять ракети, а вказуємо напрям. Ігнат про тг-канал Повітряних сил

Не деталізуємо — куди летять ракети, а вказуємо напрям. Ігнат про тг-канал Повітряних сил

Інформація – звідки летіли російські ракети, скільки ППО України знищило їх, яка повітряна бригада це зробила. Але без деталей – куди саме летять ракети. Називається лише напрям. Про це повідомив в ексклюзивному коментарі Українському Радіо речник Командування Повітряних Сил ЗСУ Юрій Ігнат, розповідаючи про Офіційний телеграм-канал Повітряних Сил. Від 15 червня нинішнього року на ньому інформують про ракетні удари ворога і атаки дронами.  Станом на 14:00 17 червня цей тг-канал мав майже 200 тисяч підписників. Юрій Ігнат також закликав не користуватися анонімними тг-каналами у пошуку інформації про повітряні російські атаки.

 

0:00 0:00
10
1x

Фото обкладинки ФБ-сторінки "Командування Повітряних Сил ЗСУ / Air Force Command of UA Armed Forces світлина обкладинки"

Не лише в телеграм

"Інформація є не лише в телеграм. У нас є й фейсбук, інстаграм, англомовний твіттер – найбільший авіаційний твіттер, скерований  на американську, англомовну аудиторію – щоб добиватися позитивних рішень з поставки Україні F-16. Це все працює. Хотілося б краще і більше фахівців, але люди нам допомагають й на волонтерських засадах інколи, тому це все працює",  – розповів Юрій Ігнат.

За його словами, телеграм-канал Повітряних сил ЗСУ інформуватиме населення щодо основних ракетних атак: "Зрозуміло, що всі повітряні тривоги навряд чи доцільно давати, тому що в нас є додаток "Повітряна тривога", є державні інституції, які повідомляють офіційно. Ми ж публікуємо там наші офіційні виступи, результат бойової роботи за ніч. Вчора (16 червня – ред.), наприклад, знищили 6 "кинджалів", 6 крилатих ракет "калібр", безпілотники. Й ми публікуємо інформацію – звідки летіли, скільки знищили, яка повітряна бригада це зробила. Також подаємо новини – вчора, наприклад, знищили вертоліт, про що ми написали і в телеграм, і у фейсбук". 

"Цього людям достатньо, щоб зрозуміти, що треба йти в укриття"

"Проте куди летять ракети ми не деталізуватимемо, лише вказуватимемо напрямок. Буде сповіщення, що, наприклад, злетіли Ту-95, те, що вони рухаються в район Каспію і будуть там за годину. Наступне повідомлення можемо давати, що вже є інформація про пуски. Зрештою, це те саме, що й роблять канали, які повідомляють населенню, що є ймовірні пуски. Повітряні сили робитимуть це з перевіреного джерела й перевірений телеграм-канал із синьою галочкою буде про це повідомляти. Тоді буде посилання не на анонімні канали в представників ЗМІ зокрема, а посилання на офіційне джерело", – зазначив речник Повітряних сил ЗСУ.

Офіційний телеграм-канал Командування Повітряних Сил Збройних Сил України

Він додав, що буде інформація про пуски, входження ракет на територію України і куди вони прямують, а очільники областей десь зможуть підсилювати цю інформацію: "Вони зможуть інформувати, що в області зараз буде працювати ППО, тож "просимо всіх перейти в укриття". "Буквально вчора, коли летіли "калібри", ми повідомляли, що пуски з кораблів прямують на північ. Зрозуміло, що з моря до півночі будуть області червоні і "калібри" таки летять. Цього людям достатньо, щоб зрозуміти, що треба йти в укриття. І якщо ракета летить на північ, вона може круто повернути направо чи наліво, тому будемо говорити зараз, що ракета з Миколаївської летить в Кіровоградську, а потім в Черкаську області. За 5 хвилин ракета вже у Вінницькій області. Тому небезпечно говорити деталізуючи, адже наміри ворога незрозумілі. Тому напрямок можна казати, але деталізацію чітку не варто, щоб не вводити людей в оману і це не призвело до небажаних наслідків", – пояснив Ігнат. 

Що заборонено пересічним користувачам соцмереж публікувати у телеграмі?

"Відео, фото – це один аспект, що не варто публікувати. Інший – напрямок руху ракет у реальному часі, а також виявлення їх нашою системою і невиявлення – це ключове, що не варто говорити". Ігнат навів приклади недопустимих повідомлень. "Ввійшли в область і зникли з радарів, з’явилися в іншій області" – така інформація може нашкодити найбільше. "Про заборону демонструвати уламки та роботу ППО, мабуть, вже знають всі. Фіксація мобільними телефонами, пристроями як наші ППО героїчно відпрацювали, коли з кількох точок міста знімається один і той самий пуск ракети дозволяє змоделювати на карті лінії, які пересікаються від місця зйомки до місця пуску. Це може дати ворогу чітку картину, звідки був запуск ракети ППО. Є й інші джерела, які ворог використовує", – підсумував Юрій Ігнат. 

Юрій Ігнат. Фото: ФБ-сторінка