Тася Пугач: "Переможців обирають самі глядачі, бо в нас фестиваль глядацького кіно"

Тася Пугач: "Переможців обирають самі глядачі, бо в нас фестиваль глядацького кіно"

Чернівці на шість днів перетворяться на Мекку шанувальників кіно. З 15 до 20 червня там уже вдруге проходитиме всеукраїнський кінофестиваль глядацького кіно "Миколайчук Open". Перший відбувся в цей же час минулого літа, менш як за півроку від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Тоді фестиваль провели офлайн. Нині — двері для кіноманів відчинив Культурно-мистецький центр імені Івана Миколайчука в Чернівцях. Вже в перший день кінопокази довелось переривати через повітряні тривоги, втім, це не завадить “відстоювати своє”, а саме таке гасло кінофестивалю. Більше про програму  "Миколайчук Open" та чим він особливий, в ефірі шоу "РанокПро" на Радіо Промінь ведуча Анна Заклецька розпитала піар-директорку фестивалю Тасю Пугач.

0:00 0:00
10
1x

Фото: Facebook / Миколайчук Open

Це традиція фестивалю на день народження Миколайчука починати фестиваль і показувати фільм за його участі

Хоча фестивалю два роки, він вже має свої традиції. Головна, й, гадаю, улюблена традиція серед глядачів — це 15 червня разом святкувати день народження українського кіноактора, кінорежисера, сценариста й письменника Івана Миколайчука. Партійна верхівка затаврувала його "неблагонадійним", тоді як в народі його вважали "душею українського кіно". Фестиваль імені Миколайчука в перший день обов’язково показує щось із його доробку. Цьогоріч — це "Легенда про княгиню Ольгу" режисера Юрія Іллєнка, який, до слова, саме 15 червня 2010 року відійшов у вічність. Іван Миколайчук в його стрічці зіграє онука княгині Ольги, Великого князя Київського Володимира. Гості ж фестивалю отримають унікальну нагоду подивитись фільм в українському дубляжі.

"Це традиція фестивалю на день народження Миколайчука починати фестиваль і показувати фільм за його участі. Буде показ фільму "Легенда про княгиню Ольгу" великого українського режисера Юрія Іллєнка. Головну роль зіграла Людмила Єфименко, муза нашого цьогорічного фестивалю. Власне, кадр з фільму увійшов на офіційний постер фестивалю. Й буде показ відреставрованої копії цієї стрічки в українському дубляжі, який був зроблений досить нещодавно, у 2015 році, тому що в радянські часи, коли стрічка вийшла у 1984 році, на жаль, український дубляж не дозволили й вона була російською мовою. Але в нас — унікальна відреставрована україномовна копія, тобто унікальний шанс подивитись класичне українське кіно,"— наголошує Тася Пугач.  

Крім ретроспективи фільму з Іваном Миколайчуком в рамках фестивалю відбулась також презентація унікальної  збірки нот і текстів пісень тріо "Золоті ключі", які виконувались у фільмах, де знімався Іван Миколайчук. До складу тріо входила дружина Миколайчука Марія, а також Валентина Ковальська й Ніна Матвієнко, які на той момент були трьома вокалістками хору  імені Григорія Верьовки. До слова, на презентацію, як і на всі події першого дня фестивалю, вхід безкоштовний. І це ще одна традиція "Миколайчук Open".

В цьому році фестиваль зробив величезний крок вперед: у нас уже дві конкурсні програми

У програмі фестивалю українські й закордонні фільми. Частина з них вже мають міжнародні нагороди, а 28 стрічок покажуть вперше. Тож ви точно не можете цього пропустити, — наголошує Тася Пугач: "В цьому році, порівняно з минулим, фестиваль зробив величезний крок вперед. У нас в цьому році дві вже конкурсні програми, це і міжнародний конкурс, і національний короткометражний. Переможців обирають самі глядачі, бо в нас фестиваль глядацького кіно й глядачі голосують за найкращі й найулюбленіші фільми. І чекаємо всіх в Центрі Миколайчука в Чернівцях з 15 до 20 червня."