ЗСУ прорвали на двох ділянках фронту першу лінію оборони ворога ― Жирохов

ЗСУ прорвали на двох ділянках фронту першу лінію оборони ворога ― Жирохов

ЗСУ прорвали принаймні на двох ділянках фронту першу лінію оборони військ російських окупантів, зазначив Українському Радіо військовий експерт Михайло Жирохов. Водночас він зауважив: підтверджена інформація про перебіг бойових дій дається дозовано. Тому оцінити повністю масштаб наступу ЗСУ або тих активних дій, які зараз відбуваються на запорізькому напрямку, дуже складно.

Тим часом Запорізька окрема бригада територіальної оборони повідомила 12 червня цього року про звільнення села Новодарівка Запорізької області. Звільнення здійснено на початку червня.

 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: ФБ-сторінка "Оперативне командування Південь"

"Флангові маневри, удари і всі накопані лінії оборони росіян стають нічого не вартими"

"Інформація у відкритий доступ дається дозовано і в умовах війни це правильно. Тому оцінити повністю масштаб наступу або тих активних дій, які зараз відбуваються на запорізькому напрямку дуже складно. Але навіть те, що перераховуються ці населені пункти, може говорити про те, що перша лінія оборони супротивника, принаймні на двох ділянках фронту, прорвана. Зараз йде другий етап, коли відбувається накопичення сил та засобів та продовження бойових дій", ― зазначив Михайло Жирохов. Експерт додав, що росіяни попередні півроку використали для того, щоб зміцнити  лінії оборони, яких налічується мінімум три. Але якість війська, розташованого на цих оборонних лініях, напряму впливає на хід війни: "Свій слід накладає те, що йдеться про степ, де дуже мало населених пунктів, лісів та болот, як, наприклад, на Донбасі, в районі Бахмуту. Тому росіяни робили свої лінії оборони просто в степу і їх важко втримувати. Флангові маневри, удари ЗСУ ― і всі ці накопані лінії оборони стають нічого не вартими. Тому в них зараз дуже складна ситуація і, я думаю, найближчим часом це призведе до падіння вже й другої лінії, не забариться й третя лінія".

Також Жирохов додав, що наразі, після підриву Каховської ГЕС, у росіян звільнилося херсонське військове угруповання. Відтак росіяни підсилюються саме за рахунок того, що "знімають" війська  з лівого берега Дніпра і перекидають на Запоріжжя: "Це також могла бути одна з причин для підриву Каховської ГЕС, але не в таких масштабах. Адже для мене не зрозуміло, наприклад, чому окупанти фактично змили свою першу лінію оборони і втратили там і особовий склад, і техніку, і польові склади. Якщо б це було підготовлено, то вони мали би принаймні відвести свою першу лінію ― солдатів, техніку ― але цього зроблено не було".

"Генштаб України швидше за все не мав плану переправлятися через Дніпро"

"Щодо того, чи були плани в Генштабу України переправитися через Дніпро, завдати великого удару, чого так боялися росіяни, складно сказати. Я і більшість західних експертів схиляюся до думки, що плану переправлятися через Дніпро не було. Це велика військова операція оперативного типу і сил та засобів не було. Багато інженерної техніки постачається Україні, проте цього недостатньо, щоб переправитись і закріпитись на лівому березі й далі розвивати успіх саме за допомогою переправ. Росіяни, моживо, мали більше розвідувальної інформації, тому підірвати Каховську ГЕС. А може це збіг і  один із етапів відступу росіян, коли вони роблять так званий "жест доброї волі2, тому підривають все, що можливо і все, що є на їхньому шляху", ― додав Михайло Жирохов.

Наостанок експерт прокоментував підрив армією РФ ще однієї дамби, значно менших розмірів, ніж Каховська, біля Новодарівки Пологівського району Запорізької області, зазначивши, що це ускладнює наступ ЗСУ: "Будь-які річки, навіть невеликі, дуже важко форсувати, тому що формування ― це непростий процес. Потрібно знайти місце, інженерні війська мають мати напрацювання, адже йдеться про цілу операцію. Наприклад, після підриву дамби, про який сказали лише вчора, росіяни зупинили наступ на тому напрямку. Після 6-го червня, коли там взяли певні населені пункти, просування якщо не повністю припинилося, то йде невеликими темпами".

Михайло Жирохов. Фото: Суспільне Чернігів