Patriot коштує 1 млрд 100 млн доларів — Селезньов

Patriot коштує 1 млрд 100 млн доларів — Селезньов

Вартість одного зенітно-ракетного комплексу Patriot складає близько 1 млрд 100 млн доларів, констатує військовий експерт Владислав Селезньов. Відповідно, якщо Україні потрібно мінімум 20 таких комплексів для захисту від російських ракетних ударів, то йдеться про понад 20 млрд доларів. Водночас Селезньов ставить риторичне питання: чи можна оцінити в грошах життя кожної української дитини і кожного громадянина України? А західні партнери надають необхідне озброєння лише через кілька місяців після того, як Київ робить відповідний запит. Хоча воно потрібно тут і зараз. Тому важливо, що коаліція Patriot і винищувачів F-16 для України налічує вже 8 держав. Цьому було присвячено інтерв'ю з Владиславом Селезньовим на Українському Радіо.

 

0:00 0:00
10
1x

На фото: ЗРК Patriot. Фото: AP

 

"Створення саме коаліції є найбільш прийнятним варіантом"

Вартість одного зенітно-ракетного комплексу Patriot складає близько 1 млрд 100 млн доларів, зазначає Владислав Селезньов. "Відповідно, якщо Україні потрібно мінімум 20 таких комплексів для захисту від російських ракетних ударів, то можна порахувати, що це величезні гроші. Але чи можна оцінити в грошах життя кожної української дитини і кожного громадянина нашої країни, який потерпає від ворожих ракет чи дронових атак? Це риторичне питання  Маємо розуміти, що створення саме коаліції є найбільш прийнятним варіантом. Адже коли до цього процесу долучається кілька держав, то відповідне фінансове навантаження на кожну з них кратно зменшується, аніж якщо цим питання опікуватиметься лише одна країна. І безперечно, підхід має бути комплексним. Тобто нам потрібні системи ППО наземного базування, а також багатоцільові винищувачі класу F-16, які дадуть нам змогу прикривати небо над нашою країною так само з повітря".

F-16C+ Fighting Falcon на базі Національної гвардії США Атлантик-Сіті, штат Нью-Джерсі, 9 березня 2023 р. Автор фото: U.S. Air National Guard video by Andrew J. Moseley. Джерело фото: www.dvidshub.net

"F-16 на порядок краще забезпечує протиповітряну оборону"

Бойові можливості F-16 на порядок вищі за можливості аналогів, які можуть використовувати саме наземні складові нашої системи ППО, зауважує військовий експерт. "Це ракети класу "повітря-повітря", які спроможні у небі над Україною знищувати ворожі літаки, ракети, дрони-камікадзе. Також це ракети класу "повітря-земля", з допомогою яких можна поцілювати на велику відстань і знищувати наземні пускові установки ворога. Бо очевидно, що в першу чергу нам потрібно руйнувати бойові платформи путінської армії, які використовуються для завдавання ракетних ударів. Зокрема, слід знищувати російські ракети класу "Іскандер". Звісно, нам є над чим працювати, щоб нищити ворожі стратегічні бомбардувальники, але ми розуміємо, що зазвичай вони здійснюють свої ракетні пуски з акваторії Каспійського моря. Технічної можливості дістатися до тих літаків, що вчиняють ракетний терор проти цивільного населення України, у нас поки що немає. Але є відповідні програми, які дозволять у перспективі вирішити і це питання. Ключовий момент. Українська армія воює зараз не лише за звільнення всіх територій нашої держави у кордонах 1991 року. Наша армія воює, щоб максимально послабити бойовий потенціал путінської армії та довести її до такого рівня, щоб у перспективі вона взагалі не мала можливості будь-кому погрожувати у світі".

Владислав Селезньов. Фото: ФБ-сторінка

"Як би цинічно це не звучало, але саме російські окупанти спонукають західних партнерів ухвалювати рішення щодо надання озброєнь"

Як би цинічно це не звучало, але часто-густо саме російські окупаційні війська спонукають наших західних партнерів ухвалювати рішення стосовно надання ЗСУ чергового класу озброєння і боєприпасів, каже Селезньов. Але надають лише через кілька місяців після того, як Україна робить відповідний запит. "Очевидно, що ми робимо запит на устаткування та обладнання, яке нам потрібно тут і зараз. Але рішення наші партнери ухвалюють у відповідь на зухвалі, агресивні, злочинні дії путінської армії, спрямовані на вбивство мирних українців, зокрема дітей, літніх людей, жінок. Ці дії росіян є неприпустимими. Якщо російська армія неспроможна на рівних воювати з українськими Силами оборони, то це не привід для того, щоб убивати мирних мешканців. Отже, має бути комунікація, і для українського дипломатичного корпусу є чимало завдань щодо спонукання, мотивування, переконування наших західних партнерів стосовно того, що зброя, на яку має запит український Генштаб, дуже потрібна. Для нашої перемоги, для відновлення безпеки не лише на території України, а взагалі на Європейському континенті".

"Коаліція Patriot і винищувачів налічує вже 8 країн"

"Днями очільник Офісу Президента Андрій Єрмак зазначив, що коаліція винищувачів складає вже 8 країн. Йдеться про США, Польщу, Велику Британію, Францію, Португалію, Бельгію, Нідерланди, Данію. Тобто вже є країни, які готові поділитися своїми знаннями, провести відповідний вишкіл наших пілотів, для того щоб вони могли вправно керувати цими бойовими платформами. Відповідно, вирішується питання передачі й технічної складової — самих бойових платформ винищувачів F-16. І щодо "Patriot", ми маємо чудову колаборацію зі Сполученими Штатами, також маємо поставки складових від наших німецьких друзів. Коаліція буде розширюватись. Йдеться у першу чергу про озброєння, яке допоможе нам закрити небо над територією України й убезпечити мирних мешканців від ворожих ракетних та дронових атак", — резюмував Владислав Селезньов.

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Повітряні сили вперше збили Ту-22м3 та дві ракети "Х-22" — Євлаш
"Крим стає островом" – Жирохов про удари по авіабазі в Джанкої
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Із додатковими 180-ма тисячами снарядів у ЗСУ буде паритет із росіянами — Селезньов