Під час війни до порад "астронумерологічних" шарлатанів дослухаються значно більше

Під час війни до порад "астронумерологічних" шарлатанів дослухаються значно більше

Тема війни приваблює різноманітних псевдоекспертів — астрологів, екстрасенсів тощо, зазначила на Радіо Культура у проєкті "Протипанічна оборона" фахівчиня з протидії дезінформації Оксана Мороз. Вона звертає увагу, що "прогнози" псевдоекспертів часто однакові, та ще й збігаються з тезами керівника Росії Путіна. А психологиня Лідія Смола констатувала, що у кризові періоди люди схильні шукати зовнішні виправдання. І астрологія в цьому сенсі є прекрасним інструментом, бо дає прості відповіді на складні запитання.

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото, Суспільне 

Як зазначила фахівчиня з протидії дезінформації Оксана Мороз, тема війни приваблює різноманітних псевдоекспертів: "Вони коментують те, за що їм дають лайки, те, що вони можуть монетизувати". Ведучий Вадим Карп’як звернув увагу, що "провісники майбутнього" говорять загальними фразами, які можна підвести під будь-що: "Наприклад, фраза ''будуть катаклізми, почнеться Третя світова'' може бути про все, що завгодно. Хоч про вибух на Фукусімі, хоч про напад Росії на Україну — все може бути нібито провісником". 

Фахівчиня з протидії дезінформації Оксана Мороз зауважила, що в цій царині спостерігається абсолютне лідерство різноманітних російських астрологів, екстрасенсів тощо: "Я наведу статистику: за січень у ефірах ток-шоу Малахова на каналі "Росія-1" абсолютна більшість запрошених були псевдопророками. Тобто в них аудиторія дуже втомилася від політичних пропагандистських ток-шоу з Соловйовим і Скабєєвою, і вони повністю підмінили це ''експертизою'' ось цих ''магів".

Психологиня Лідія Смола пояснила, чому під час війни люди значно більше починають прислухатися до порад "астронумерологічних" шарлатанів: "В основі лежить невизначеність, яка загрожує базовій потребі людини в безпеці. Людина хоче почувати себе безпечно, а війна не дає жодних підстав для цього. Невизначеність стає для людини такою нестерпною, що виникає велике бажання отримати швидку відповідь за будь-яку ціну. Навіть коли людина розуміє, що вводить себе в оману, вона все ж хоче вхопитися за оцю обіцянку, як за соломинку. І гороскопи, передбачення можуть надати ілюзорне відчуття впорядкованості. Покладаючи власну надію на певний прогноз, людина ризикує завдати собі болю. І коли прогноз не справджується, а в умовах невизначеності це є цілком ймовірно, то разом з крахом прогнозу людина відчуває крах надії, крах ілюзії, і що найважливіше, вона втрачає опору. Тому дуже легко може піддатися паніці й маніпуляціям, а цього й потребує наш ворог. Окрім цього, спрацьовує ще один психологічний механізм — ці очікування задіюють механізм селективної пам'яті. Вона допомагає не запам'ятовувати неточні передбачення, а акцентувати увагу лише на тому, що справдилося. Але навіть годинник, який зупинився, двічі на добу показує точний час. Людина не пам'ятає моменти, коли прогнози не справдилися. Вона хапається за те, що справдилося, бо їй потрібно підтвердження очікувань".

Фахівчиня з протидії дезінформації Оксана Мороз звертає увагу, що "прогнози" псевдоекспертів часто однакові, та ще й збігаються з тезами, які транслюються від Путіна і далі вниз по вертикалі: "Вони нічого не вигадують, а використовують образи, зрозумілі людям, і вкладають їм потрібні меседжі". Оксана Мороз звернула увагу на один із пропагандистських прийомів Росії стосовно українців: "Це меседж про те, що від нас щось приховують. І цей гачок так само породжує прогнози і ''пояснення''. Людям цікаво, що з почутого чи прочитаного правда, а що — ні. І вони звертаються  до ''тарологів'' та інших псевдоекспертів. І все, це для них нібито остання інстанція".

Говорячи про причини такої поведінки людей, психологиня Лідія Смола зауважила: "Соціальна психологія називає це ''підлітковістю дій'', коли людина не бере відповідальності на себе, а перекладає на якісь зовнішні чинники. У кризові періоди люди схильні шукати зовнішні виправдання. І астрологія в цьому сенсі є просто прекрасним інструментом, бо вона дає прості відповіді на складні запитання. Дуже складно людині прийняти, що вона не може отримати якусь інформацію, тому що це належить до питань національної безпеки. І люди займають дитячу позицію. Тобто чекають, коли якась значна постать все пояснить, скаже, як правильно діяти. І що дуже важливо — ця емоційна незрілість прямо пов'язана з відмовою від відповідальності. Тобто віра в астрологію — це питання прийняття відповідальності. І людям з такою моделлю поведінки звично жити, думаючи, що їхня поведінка — це результат зовнішніх обставин. І тоді не потрібно докладати зусиль, не потрібно змінюватися самому, не потрібно аналізувати інформацію, а просто достатньо послухати когось, хто скаже, що треба робити".

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду "Відродження" у межах проєкту Радіо Культура "ППО. Протипанічна оборона". Матеріал відображає позицію авторів і не обов'язково збігається з позицією Міжнародного фонду "Відродження".