Олег Скрипка: Воєнних пісень ще буде писатися багато, але наша справа – все ж таки кохання

Олег Скрипка: Воєнних пісень ще буде писатися багато, але наша справа – все ж таки кохання

Олег Скрипка взяв участь у проєкті "ДНК", для якого переспівав легендарний хіт "Гуцулка Ксеня". З якими викликами довелося стикнутись артисту в процесі роботи над треком, яка ситуація з новим альбомом "ВВ" і фестивалем "Країна Мрій" та чи реально здійснюються мрії, якщо дуже сильно у них вірити - про це Олег Скрипка розповів Ксенії Івась в ефірі шоу "Вікенд нової музики" на "Радіо Промінь".

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Фото: Сергій Галушка, Радіо Промінь

Переспівувати треба якусь лажу, щоб зробити її краще. Я завжди так роблю в своїй практиці. А тут хороша пісня, не хочеться нашкодити. 

Олеже, як тобі спала на думку ідея створити переспів пісні "Гуцулка Ксеня"?

Пісня створена в рамках проєкту "ДНК", деякий час тому мені подзвонив Дмитро Саратський, сказав – треба заспівати пісню. Я кажу: для Батьківщини що завгодно. І він мені – це "Гуцулка Ксеня". Я люблю старі пісні, але тільки воли на полі ще не переспівали цю пісню. Це не моя теситура (розташування звуків за висотою в музичному творі відповідно до діапазону голосу, - прим. ред). І ця пісня занадто хороша, щоб її переспівувати. Переспівувати треба якусь лажу, щоб зробити її краще. Я завжди так роблю в своїй практиці. А тут хороша пісня, не хочеться нашкодити. Але мені підтягнули дуже хороших музикантів. І робота хороша вийшла, принаймні, ми не зіпсували оригінал. 

…Ксюша, а ти не з Гуцульщини випадково?

Є коріння звідти, із Закарпаття: Мукачево, село Барбово.

Боже, як адресно. В Карла Густава Юнга це називається "синхронізми". Коли ти займаєшся якоюсь штукою, воно починає притягуватись: бувають як смішні, так і неприємні історії, а бувають такі приємні, романтичні, як зараз відбуваються. 

Ось я вчора був в Івано-Франківську і завітав до однієї дівчини, вона кулеметниця. Її звуть Ксеня, вона з полонини, вона герой, пише вірші. І так сталося, що десь в той самий час подружився ще з однією Ксенією. В мене за все життя було небагато знайомих Ксень. А тут вони зараз почали притягуватися, причому всі такі приємні, посміхнені!

Окрім Івано-Франківська, ти нещодавно виступав перед військовими. Які історії тебе надихнули, вразили на цих концертах?

Боже, історій дуже багато. Мій друг і колега Сашко Гордєєв грає з нами на концертах на губній гармошці. І його син, що воював у Вугледарі, пропав безвісти в січні. Ми їздили з гастролями по Європі, Сашко дуже переймався і ми також переживали, шукали його сина. Той десь в сіру зону потрапив, не було ніякої звістки. Коли ми приїхали до України, Сашко хотів їхати під Бахмут, шукати сина. Ми тоді записували в одному проекті пісню "Країна мрій" з оркестром НАОНІ. І я кажу Сашку: "Давай, щоб оці мрії – по-перше, виграти в цій війні, а по-друге, щоб твій син знайшовся – здійснилися". І всі п'ятдесят оркестрантів сидять і кивають головою. Це було знято, зафіксовано – і через два дні його син знайшовся! 

Він був в підвалі в орків сорок п'ять днів майже без їжі та води, зв'язаний, поранений в ногу і спину. Знайшли його побратими з іноземного легіону. Австралійський абориген його взяв на плечі і тягнув три кілометри – і витягнув, врятував. Ми всі дуже зраділи, хотіли подякувати тому австралійцю – але, нажаль, він через три дні загинув там. Потім ще Скабєєва показувала його портрет – мовляв, от вони найманці, от вони фашуги. А він і поет, і картини писав, і кіно знімав, такий дядько здоровезний був. Ось є такі історії, і їх дуже багато.

У пісні "Лови" вокальну партію допоміг придумати твій син Устим. Як розвивається його музична кар'єра? І взагалі, як ви допомагаєте один одному зараз?

Йому 15 років. Коли він був малий, я його тягав в різні проекти, ми разом співали. Перший альбом, який Устим написав, я йому спродюсував. А зараз, він дуже делікатна людина, то каже: тату, не лізь, будь ласка, я сам розберусь. Він сам собі розбирається, сам собі дистриб'ютора знайшов, сам Tik-Tok собі зробив. Це все він краще за мене вже робить. Я єдине в нього консультуюся стосовно Інстаграму та Tik-Tokу. Він мені радить, як краще зробити. Працює хлопець, дай Боже, щоб воно йому приносило радість і щоб людям подобалося також.

Фото: Сергій Галушка, Радіо Промінь

До війни ми з "ВВ" записували альбом. Зараз дивлюсь на цей матеріал – і не знаю, як продовжувати. Він абсолютно з іншого Всесвіту, з іншої Галактики

10 січня твій фестиваль"Країна мрій" оголосив про початок відбору учасників. То ти плануєш його відновити? 

Я постійно планую оновити "Країну мрій". Треба мріяти, треба рухатися в цьому напрямку. Ми, звісно, не можемо закінчити отак війну тільки своїм бажанням. І війна трішечки заважає нам з нашими творчими натхненнями, але тим не менш, якщо в цьому році не вдасться, ми на наступний рік фестиваль точно зробимо, однозначно.

У якому форматі?

Та це вже як вийде. Формати формує дійсність. Треба відпустити реальність і контроль – і тоді твої мрії реалізуються кращим чином.

В якому стані зараз гурт "ВВ"? Ви вже не перший рік обіцяєте новий альбом, коли реліз?

Альбом зараз не на часі. Ми до війни почали альбом робити і п'ятдесят відсотків десь зробили. Зараз дивлюся на цей матеріал – і не знаю, як продовжувати. Той матеріал абсолютно з іншого Всесвіту, з іншої Галактики. 

Тож ми зараз дуже активно гастролюємо. З травня 2022-го по лютий цього року ми дуже багато їздили. Я, чесно кажучи, дуже втомився. Зараз я зробив "стоп", ми в легкому релаксі. Не пишуться пісні, не замислюються нові альбоми, але замислюються нові проекти, в тому числі з "ВВ". Ми хочемо і в Парижі зробити якісь там штуки, і в Гаазі, до речі. 

В Гаазі ми колись грали з "ВВ", класний був концерт. Це був 2016 чи 2017 рік. Я тоді зі сцени абсолютно щиро без задньої думки кажу: класно, дуже приємно, що нас прийняли, тим паче вдвічі буде класно усвідомлювати, що тут рано чи пізно відбудеться суд. І після концерту приходить до мене натовп людей, і серед них росіяни. І кажуть: мовляв, ми вас любимо, а ви про нас тут таке розказуєте. А я їм відповідаю, що це не про вас, а про злочини вашої держави. Щось побухтіли і пішли. Потім Соловйов з Кісельовим про мене ще бухтіли, почалася така хвиля через цю Гаагу. Тепер ми будемо виступати в Гаазі – і я думаю, може вже будуть там ці судові події відбуватись.

Думка – вона матеріальна, і нехай вона втілюється у життя. Який буде твій головний меседж на виступі в Гаазі?

Та про любов. Треба співати про кохання. І співати вже про пташок, метеликів, з чого я починав. Треба перемогти. Ясно, що пісень війни вже написано багато, та й вони будуть ще писатися й писатися багато. Але нехай це буде в окремій папочці складено, наша справа – все ж таки кохання.

Редакторки текстової версії - Ірина Віцан і Міла Кравчук

Підписуйтеся на подкаст "Вікенд Нової Музики" на найбільших подкаст-платформах, щоб першими дізнаватися про найяскравіші музичні новинки від українських артистів.

Слухайте епізод подкасту "Вікенд нової музики" з Олегом Скрипкою тут