Жодної втоми від України — експерт про підсумки "Рамштайну-10"

Жодної втоми від України — експерт про підсумки "Рамштайну-10"

"Жодної втоми від України немає". Таким чином прокоментував Українському Радіо підсумки десятого "Рамштайну" виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Олександр Лєонов. На його думку, створення танкової коаліції для ЗСУ "стало технічним питанням". Ніхто із союзників України вже не ставить під сумнів формування "броньованого кулака" для українського контрнаступу проти російських окупантів. Обговорюється лише логістика і те, яким чином і як швидко відремонтувати танки для України, зауважив експерт. Також союзники продовжують зміцнювати українську систему ППО і дбають про нарощування виробництва снарядів для ЗСУ.

0:00 0:00
10
1x

На фото: танк "Леопард 2А6М", commons wikimedia org

"Надання танків для ЗСУ стало технічним питанням"

Напередодні в онлайн-режимі відбувся черговий "Рамштайн" – десяте засідання координаційної групи держав-союзниць України щодо подальших поставок зброї та військової техніки. На засіданні міністр оборони США Ллойд Остін повідомив, зокрема, що зростає число країн, які допомагають у зміцненні української системи ППО. Водночас глава Пентагону заявив, що дев'ять держав планують передати Україні понад 150 танків "Леопард". Тобто йдеться про формування у ЗСУ більше 9-ти бронетанкових бригад.

А міністр оборони України Олексій Резніков констатував, що "Рамштайн-10" вселив у нього оптимізм. Це стосується посилення протиповітряної оборони України, постачання боєприпасів, навчання та формування "броньованого кулака" для ЗСУ. Також з'явилися повідомлення, що Іспанія збільшуватиме кількість танків для передання Україні, Швеція надасть 10 "Леопардів-2", які є новою, модернізованою версією цих танків німецького виробництва.

На думку Олександра Лєонова, "питання танкової коаліції стало технічним і фактично обговорюється лише логістика і те, яким чином і як швидко відремонтувати машини, які передадуть Україні".

Пів мільярда євро від ЄС на снаряди для ЗСУ

Також одним із ключових питань є забезпечення українських військ боєприпасами, зокрема на "Рамштайні-10" мова йшла про снаряди калібру 155 мм, констатує Лєонов. І тут уже перейшли до таких рішень, як виробництво цих снарядів, оскільки багато хто констатує, що склади потроху спустошуються, адже інтенсивність війни в Україні виявилася несподіваною для західних аналітиків. Тому зараз обговорюють виробництво в Європі та Сполучених Штатах снарядів і передання їх Україні. Напередодні цього "Рамштайну" було повідомлення і від Європейського Союзу, що вони виділяють два мільярди євро на зброю для України. Зокрема, 500 мільйонів євро підуть саме на виробництво снарядів. Крім того, Данія заявила про створення фонду на 1 млрд євро, щоб допомагати Україні зброєю. Лєонов переконаний: усі ці повідомлення свідчать про те, що немає жодної втоми західних союзників від України. Вони планують роботу на місяці наперед, і це дуже важливо.


На фото: міністри оборони США і України Ллойд Остін та Олексій Резніков на засіданні "Рамштайну-9", ФБ-сторінка Резніков Олексій

Чому "леопарди" ремонтують перед відправкою в Україну?

"Ці танки зазвичай знаходяться на зберіганні і щоб їх розконсервувати, треба здійснити певні технічні заходи. Але під час зберігання можливі технічні проблеми, і їх треба усувати. І саме це зараз відбувається", – пояснює експерт. І додає: це проблема не лише Німеччини. Іспанія та Португалія, які передають Україні бронетехніку, теж говорять, що їхні машини зараз не можуть йти в бій. Це свідчення того, як ставилися до можливої воєнної загрози на Заході. Тобто були танки, які постійно брали участь у навчаннях, але виявляється не було резерву бронетехніки, яку можна взяти і відразу кинути в бій", — коментує експерт.

Росія вишкрібає залишки своїх боєприпасів

Снарядів на цій війні бракує не лише ЗСУ. За деякою інформацією, росіяни внаслідок снарядного голоду використовують ті боєприпаси, які мали маркування як "небезпечні", розповідає Лєонов. Фактично росіяни вишкрібають свої залишки, які везуть зі Далекого Сходу. "І саме тому вони звертались до Північної Кореї, а зараз намагаються вмовити Китай надати їм боєприпаси, щоб зберігати інтенсивність бойових дій в Україні", — зазначає Лєонов.


На фото: лідери Китаю і США Сі Цзіньпін та Джо Байден, 14 листопада 2022 року, саміт G-20 на Балі, Індонезія (Official White House Photo by Adam Schultz)

Китай постачатиме зброю Росії?

З одного боку, останнім часом Китай веде дуже агресивну риторику проти Сполучених Штатів, звертає увагу експерт. Таким чином Пекін намагається грати у свою гру і захистити власні інтереси. Він використовує факт поставок зброї та військової техніки Заходом для України, щоб спробувати мінімізувати допомогу Сполучених Штатів Тайваню. З іншого боку, Китай доволі жорстко попередили про можливість застосування санкцій у разі постачання зброї для РФ. А Китай має з Європейським Союзом і Сполученими Штатами товарообіг більше трильйона доларів. А з Росією товарообіг КНР значно менший. Тож якщо запровадять санкції, Китай економічно дуже постраждає, переконаний Лєонов. "У Пекіна зараз найбільший зовнішній борг у світі — це 55 трильйонів доларів, що дорівнює кільком валовим внутрішнім продуктам Китаю. Відтак експерт вважає, що КНР буде дуже чітко враховувати всі ризики безпосередньо для китайської економіки і для китайського майбутнього, ухвалюючи рішення — чи постачати зброю Росії?