Орбан не агент Кремля — експерт

Орбан не агент Кремля — експерт

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан залишається одним із небагатьох лідерів держав Євросоюзу, які не відвідали Київ після початку повномасштабної війни Росії проти України. Місяць тому речник Орбана Берталан Хаваші підтвердив, що під час зустрічі в рамках саміту ЄС у Брюсселі Президент України Володимир Зеленський запросив Орбана відвідати Україну. Візит прем’єра Угорщини до Києва готується та відбудеться "після виконання всіх передумов", повідомив напередодні угорський міністр закордонних справ Петер Сіярто хорватському телеканалу N1."Ми отримали запрошення і цінуємо його", — сказав Сіярто. Чи приїде до Києва Віктор Орбан? І що може змусити його змінити позицію стосовно західних санкцій проти Росії та щодо розв'язаної проти України війни? В ефірі Українського Радіо свою думку з цього приводу висловив Дмитро Тужанський, директор Інституту центральноєвропейської стратегії, засновник проєкту RE:OPEN UKRAINE.

0:00 0:00
10
1x

 

прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, фото flickr.com

 

Які передумови для візиту Орбана в Україну — це питання безпеки чи якихось давніх українсько-угорських проблем?

Дмитро Тужанський не думає, що йдеться про питання безпеки. "Особливо з огляду на те, яка кількість високопосадовців відвідували Київ від початку повномасштабного російського вторгнення. Тому йдеться більше про особливості українсько-угорських відносин, особливості угорської позиції щодо РФ та її агресії, щодо права України на опір, на справедливий мир. Це, звісно, спадок українсько-угорського політичного протистояння, яке триває з 2017 року. Йдеться про те, що після ухвалення Україною нового закону про освіту 5 вересня 2017 року Угорщина була не єдиною державою, критичною щодо цього закону. Тоді відреагувала і Польща, і Румунія, і Болгарія з вимогою внести зміни до закону. Але позиція Угорщини була найбільш гучна й радикальна, і ця позиція не обмежилася власне законом про освіту. Тобто з того моменту між Україною та Угорщиною є політичне й дипломатичне протистояння на різних рівнях. Воно торкається не лише мови, а й прав угорської нацменшини — як їх інтерпретувати і розширювати?. Дуже складне й багатошарове питання, але за останні шість років стало зрозуміло: річ не тільки в тому, що Угорщина стурбована долею і правами угорської нацменшини в Україні. Найбільш небезпечний компонент цього питання — російський вплив на українсько-угорські відносини, на прагнення росіян зіштовхнути українців та угорців лобами, спровокувати конфлікт, аж до силових сутичок. Нагадаю, у 2018 році саме росіяни стояли за організацією двох підпалів упродовж трьох тижнів Угорського центру в Ужгороді. Спочатку це було руками польських праворадикалів, а потім — руками ФСБ Росії, причому так цинічно, що співучасниками проходять атошники з Дніпра", — стверджує Дмитро Тужанський.

Запрошення з Банкової Орбан отримав. Чому він зволікає?

"Це дуже делікатна ситуація і для Орбана, і для української сторони. Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто говорить, що начебто немає нічого важливого на порядку денному. Але є дуже багато чутливих питань, які треба врахувати. Навіть найменша технічна деталь може все зіпсувати. Віктор Орбан не був Україні з 2014 року, вже майже 10 років, це дуже багато. А Петер Сіярто, який коментує цей візит, є особливою людиною в українсько-угорських відносинах. Це людина, мабуть, із найгіршою для України репутацією політика чи посадовця, після Лаврова та ін. Через усі ці візити в Москву та рукостискання. Але Віктор Орбан залишається чи не єдиним лідером серед країн ЄС і НАТО, який не відвідав Україну після вторгнення РФ. На нього це тисне — ти частина Заходу чи ні? Як би ексцентрично й антизахідно не поводився Орбан, для нього все-таки важливо бути частиною Заходу".

На фото: глави МЗС Угорщини та Росії Петер Сіярто і Сергій Лавров у Москві, Росія, 21 липня 2022 року. ФБ-сторінка Петера Сіярто

Чи може відвідання Бучі та інших зруйнованих російськими окупантами міст спрацювати у випадку з Орбаном?

"Думаю, що так. Думку Орбана ми змінити можемо, але тут питання його поведінки. Питання впливу на його поведінку росіян. І не тому, що Орбан є агентом Кремля чи Путіна, це дуже популярний наратив в Україні. А це питання залежності й обіцянок, тобто газ, нафта та інші домовленості. Хотів би звернути увагу на такий момент. Угорський уряд один із небагатьох останні кілька місяців втілює проєкт реконструкції в Україні — відбудовують у Бучі, Ірпені, Бородянці, наприклад, ЦНАП, ліцей. У мене таке враження, що Віктор Орбан вже тоді планував поїздку до Києва — показати, що він вірить у відбудову України, в її стійкість, незалежність і справедливий мир. Але ми не чуємо цього в його риториці. Тут питання ставлення самого Орбана до України, воно негативне. Він був у полоні російських наративів про громадянську війну в Україні, про Україну як щось субросійське. А другий момент — Орбан 12 років при владі, пережив багатьох наших президентів та урядовців і має негативний досвід. Мовляв, Україна багато давала обіцянок і не виконала їх. Велике питання, чи справді так було на практиці? Бо дуже часто все залежить від сприйняття. Одна з ключових проблем, що Київ і Будапешт майже не спілкуються, ні на середньому, ні на найвищому рівні. Так, як це відбувається, наприклад, з Варшавою, коли можна якісь некоректно сформульовані речі виправити і пояснити, що це не був випад проти вас", — підсумував Дмитро Тужанський.

Останні новини
Не лише чинному міністру пред’явлені ці обвинувачення — Щербан про підозру Сольському
Не лише чинному міністру пред’явлені ці обвинувачення — Щербан про підозру Сольському
"Спілкуватися наживо — хороша навичка". Ерінчак про Вечори Радіо Культура у книгарні "Сенс"
"Спілкуватися наживо — хороша навичка". Ерінчак про Вечори Радіо Культура у книгарні "Сенс"
Змушуватиме компанії вийти з Росії — Корженкова про законопроєкт щодо маркування
Змушуватиме компанії вийти з Росії — Корженкова про законопроєкт щодо маркування
Віталій Черноіваненко: Головний сенс свята Песах — боротися за свою свободу
Віталій Черноіваненко: Головний сенс свята Песах — боротися за свою свободу
"Бєда" олігарха Шора та електоральне болото. Герасимчук про ставку Москви у Молдові
"Бєда" олігарха Шора та електоральне болото. Герасимчук про ставку Москви у Молдові
Новини по темі
Змушуватиме компанії вийти з Росії — Корженкова про законопроєкт щодо маркування
Половину загиблих воїнів можна було врятувати своєчасним переливанням крові — Медведєв
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Крим стає островом" – Жирохов про удари по авіабазі в Джанкої