Менеджер 21 тис. грн, бухгалтер 16 тис. — експерт про рекорд вакансій

Менеджер 21 тис. грн, бухгалтер 16 тис. — експерт про рекорд вакансій

Рекордну кількість вакансій від початку війни зафіксовано у лютому цього року на ринку праці України, констатував Українському Радіо піар-директор порталу Work.ua Максим Пилипенко. За його словами, до повномасштабного вторгнення на порталі було в середньому 100 тисяч вакансій. На другий місяць розв'язаної Росією війни їхнє число скоротилося у 15 разів — до 6 тисяч. А зараз воно сягає 65 тисяч. Найбільш затребувані нині професії — продавець-консультант, менеджер із продажу, водій, бухгалтер, кухар. Зарплата менеджера з продажу в середньому по Україні складає 21 000 грн, бухгалтера — 16 000 грн, водія — 21 500 грн, а зарплата водія з міжнародних перевезень сягнула 42 500 грн.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

 

Фото: Суспільне Рівне

 

"Західна Україна перевідновилась, роботодавці просуваються на Схід"

Рік тому в лютому на Work.ua було 100 тисяч вакансій, згадує Максим Пилипенко. "Після вторгнення, у березні їхня кількість впала у 15 разів — до 6-ти тисяч. Потім місяць за місяцем зростала, і у 2023 рік ми ввійшли з кількістю близько 60 тисяч вакансій, а в лютому їх стало 65 тисяч. Ми бачимо, що з 2 січня ринок праці оживився і продовжує зростати. Тобто є відновлення довоєнного рівня, бачимо позитивну тенденцію. Це відбувається за рахунок розуміння з боку українських бізнесів, що потрібно працювати заради економіки. У цих умовах ми повинні виживати у прямому сенсі, тож шукаємо способів працювати. Бізнеси відновлюються. Ми дивилися статистику відновлення ринку праці залежно від регіону. Там дуже чітко видно, що Західна Україна відновилась і навіть перевідновилась. Наприклад, у Закарпатській області зафіксовано 150% відновлення від довоєнного рівня, за рахунок релокованого бізнесу і переміщених осіб. Кількість вакансій на Заході більша. Але в лютому спостерігаємо, як підтягується Центр-Південь, зростає кількість вакансій. Тобто роботодавці поступово просуваються на Схід", — зауважує експерт.

П'ять топ-професій

Максим Пилипенко зазначив, що структурно ринок праці в Україні не змінився порівняно з попередніми роками. Є п'ять найбільш затребуваних професій:

  1. продавець-консультант
  2. менеджер із продажу
  3. водій
  4. бухгалтер
  5. кухар

За цими п’ятьма спеціальностями завжди можна знайти роботу, запевняє Максим Пилипенко.

На фото: п'ятірка категорій з найбільшим приростом вакансій у січні 2023 року, Work.ua

Зарплати

Зарплати по певних спеціальностях у середньому по Україні складають: 

1. менеджера з продажу — 21 000 грн 

2. кухаря — 14 300 грн 

3. бухгалтера — 16 000 грн 

4. водія — 21 500 грн

5. водія-"міжнародника" — до 42 500 грн

"Чи працюють ці люди офіційно, легально, це питання до роботодавців. Я можу говорити винятково про зарплати, зазначені у вакансіях", — уточнив експерт.

На фото: п’ятірка категорій з найбільшою зарплатою у січні 2023 року, Work.ua

Чи часто доводиться міняти фах? 

На думку Максима Пилипенка, це було актуальним навесні та влітку минулого року, коли вакансій стало небагато, а попит на роботу зріс у 5 разів. "І траплялися випадки, коли юристу, якого "оптимізували" в компанії, пропонували роботу в контакт-центрі, або маркетолог міг працювати офіціантом чи водієм. Але зараз, коли кількість вакансій зростає, конкуренція знижується — сьогодні вона на рівні 2021 року. Можливо, час на пошук збільшився — від двох тижнів до місяця-півтора, але знайти роботу за будь-якою спеціальністю цілком реально. Я можу говорити також про ті спеціальності, де зараз найменша конкуренція — це лікар УЗД, електрослюсар та гірник. Роботу тут знайти легше", — зауважує фахівець.

Дистанційка

Станом на 16 січня 2023 року за межами України залишаються 8 млн осіб, які виїхали з початком війни. Із них статус тимчасового захисту в ЄС отримали майже 5 млн. Близько мільйона українців на сьогодні захищають Україну, перебувають у лавах ЗСУ і Тероборони. Звісно через це роботодавці відчувають нестачу кваліфікованих кадрів за певними посадами. Тому працедавці починають шукати шляхи виходу, констатує Максим Пилипенко. Один із них — працювати з українцями, які перебувають за кордоном, дистанційно. І створювати для них можливості повернення. "Дуже важливою сьогодні є турбота про працівників, аби вони відчували підтримку, це закладає добрий фундамент на майбутнє, щоб люди поверталися", – наголошує піар-директор порталу Work.ua. 

Останні новини
Від тривалого кохання до спонтанного роману: The Curtly та Marcel Garson видали сингл "Тобі личить"
Від тривалого кохання до спонтанного роману: The Curtly та Marcel Garson видали сингл "Тобі личить"
Американська зброя почне надходити в Україну за тиждень-два — Мотиль
Американська зброя почне надходити в Україну за тиждень-два — Мотиль
ВР не розглядала законопроєкт про англійську в Україні через резонанс щодо норми про дубляж — Потураєв
ВР не розглядала законопроєкт про англійську в Україні через резонанс щодо норми про дубляж — Потураєв
Півострів завмер в очікуванні  — кримчани про настрої у тимчасово окупованому Криму
Півострів завмер в очікуванні — кримчани про настрої у тимчасово окупованому Криму
Промінь рекомендує: Мій Конфлікт з треком "Танцююча в дощі"
Промінь рекомендує: Мій Конфлікт з треком "Танцююча в дощі"
Новини по темі
Півострів завмер в очікуванні — кримчани про настрої у тимчасово окупованому Криму
У надзвичайній ситуації за кордоном до громадянина України консул приїде — адвокатка
Змушуватиме компанії вийти з Росії — Корженкова про законопроєкт щодо маркування
Половину загиблих воїнів можна було врятувати своєчасним переливанням крові — Медведєв
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів