GannaBaby: Не створюйте стін у голові — це шлях в нікуди

GannaBaby: Не створюйте стін у голові — це шлях в нікуди

Столичний гурт GannaBaby любить дивувати. Після амбітного синглу "День рубця" і кавера на панк-хіт "Ганьба", музиканти повернулись із треком "Раптом потні", який став частиною міні-альбому "Н". Що криється за цією грою слів (і літер), чи нормально булити своїх колег по сцені та про те, що змушує GannaBaby пітніти, учасники гурту Ганна Нелуп і Стас Жеребчук розповіли Ксенії Івась в ефірі шоу "Вікенд нової музики" на "Радіо Промінь".

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:


Фото: Сергій Галушка, Радіо Промінь 

Діяльність незалежного українського артиста — достатньо потна справа. Тому пітніємо ми ледь не щотижня

У нашій студії вокаліста і авторка текстів Ганна Нелуп і басист гурту Стас Жеребчук. Привіт, як ваші справи? 

Стас: Ми з Черкас щойно приїхали. Справи добре. 

Ганна: Вдома все чудово. Сьогодні Черкаси особливо красиві. Сонце, сніг, чудова лагідна погода. 

У вас вчора був сольний концерт. А сьогодні будемо говорити про вашу пісню та про ваш альбом. Хто вперше побачить назву пісні "Раптом потні​​, дуже здивується. Про що ви розповідаєте в ній? 

Ганна: Насправді ця пісня була написана достатньо давно — у 2018 році. Ми тоді як гурт вирішили, що починаємо наш екологічний активізм — починаємо сортувати сміття і підтримувати всю цю двіжуху. І захотілося про це написати пісню. А щодо того, як вона зародилася: на той момент здавалося, що це геніальна ідея — люди пітніють чому? Тому що глобальне потепління. Багато часу пішло на те, щоб цю пісню нормально записати. Майже 3 роки. 

Стас: Пояснити, чому вона називається неграмотно? Чому не спітнілі? В нас є трек "ЇЇ", якось Ганна випадково зациклила один фрагмент, в реальності там була фраза "раптом безтурботні", але щось там змішалося і ми стали чути "раптом потні". І ми вирішили так залишити. 

Інколи, щоби чогось досягти, треба добряче попотіти. Можете згадати, коли востаннє ви щось таке робили і заради чого? 

Ганна: Вчора на концерті довелося попітніти, щоб підняти публіку, перевести її з сидячого стану у танцюючий. А взагалі діяльність незалежного українського артиста достатньо потна справа. Тому пітніємо ми ледь не щотижня. 

Ви випустили міні-альбом, назва якого складається з однієї літери Н. Поясніть слухачам його назву і взагалі ваш концепт. 

Ганна: Це перша частина нашого лонгплею, який ми плануємо випустити восени. Повна назва цього альбому буде "НРА". Коли ми писали цей альбом, дуже популярною була реп-культура, з’являлося багато реперів, і ми хотіли назвати його "Найкращий Реп Альбом". Але так затягнули з його випуском, що тепер думаємо, може, назвати його "Наш Рідний Альбом"? Тому першу літеру Н кожен може інтерпретувати для себе. Можливо — найкрасивішій, найріднішій. В мене прізвище Нелуп — може, це Нелуп?

Так і англійською Ганна пишеться через Н. Ви можете і слухачам своїм запропонувати створити назву вашого міні-альбому.

Стас: О, я вже бачу. Варіантів нам накидають…  

Фото: Лілія Лилик, Радіо Промінь

Моя порада музикантам — треба створювати звичку випуску пісень. Щоб це стало звичайною справою. Не робити з того щось феєричне

Ви довго не випускали нової музики, а зараз у вас вийшло багато синглів. З чим пов’язана така продуктивність? 

Ганна: Ми 2 роки сиділи в студії, писали. А коли почалася повномасштабна війна, подумали, що треба випускати. Життя минає. Навіщо ми складаємо пісні і не показуємо їх людям? Моя порада музикантам — треба створювати звичку випуску пісень. Щоб випуск пісні став звичайною справою. Не робити з того щось феєричне. 

Стас: Ми якось пішли в одну контору до піарника вже з готовим треком "Раптом потні" і чекали, коли ж він скаже — ого, клас! Але він нам 2 години розповідав про "будинок піару". І ми тоді подумали, що не можемо просто так випускати пісню — нам треба піар! І ми якось завмерли. То було 3 роки тому. 

Ганна: Друзі, не створюйте, будь ласка, стін у своїй голові. Це потяг в нікуди. 

І де тепер ваш "будинок піару"?

Ганна: Ми будуємо його самостійно. Ми максимально розвиваємо Інстаграм, у Стаса з’явився YouTube канал. 

А про що ви розповідатимете в інших частинах вашого альбому? 

Ганна: Буде кілька синглів до наступної частини. У квітні вийде наступна частина. Вона буде про токсичні відносини та їхні прояви. І остання частина вже буде восени. Ми дропнемо повноформатний альбом саме в тому вигляді, яким ми його задумали, щоб ті, кому подобається наша творчість, могли його зацінити. 

Стас: До нас, до речі, підходять на концертах і кажуть: ви ж в Інстаграмі взагалі інші. І на живих виступах ми просто і сильно граємо. 

Ви зараз активно працюєте над відео контентом, створили влог. Стасе, розкажи про що він? 

Стас: Основна ідея була така. Ми надягаємо випускні стрічки і називаємо шоу "Випуск". І це буде як подкаст, який я потім буду нарізати. Але по факту це переросло у токшоу. Ми неформально говоримо там про різні речі. Це гумористичне шоу з матюками, які запікуються. 

Конкурентне поле, де ти можеш говорити якісь і не дуже приємні речі — це добре. Це формує як мінімум інститут репутації

Цього тижня спалахнув скандал через некоректне висловлювання продюсера Івана Клименка на адресу Марії Бурмаки, який на онлайн-зустрічі з міністром культури назвав музику Марії та групи "Піккардійська Терція" неактуальною. Довелося Івану потім перепрошувати у Марії. Ви як контент-мейкери формуєте думку своїх підписників. У своїх влогах ви інколи критикуєте інших артистів. Чи замислювались ви над тим, що можете стати джерелом хейту? 

Ганна: Так. Те, що ми робимо, називається булінг. Але є тонка грань. Я завжди топила за те, що українська культура і медійний простір має бути максимально україномовним. Але до початку повномасштабної війни моя позиція сприймалася як суперрадикальна і неадекватна. Зараз ми всі все зрозуміли, маски спали, ура! Тепер ми маємо зробити так, щоб не повертатися в той довоєнний стан. Тому тут тонка грань — ти засуджуєш людей, які створювали на нашій території російськомовний культурний простір, або ти їх булиш. 

А у вас була комунікація з артистами, про яких ви говорили у своєму блозі? 

Ганна: Є такий гурт Tember Blanche. У мене з ними трапився невеличкий інцидент. Коли ми записуємо наш випуск — ми пишемо годину етеру, а потім Стас ріже. І Стас нарізав саме ту частину, де я на них скаржуся. 

Стас: Ну, це була найцікавіша частина, я не міг з цим нічого зробити. 

Ганна: Вони подивилися наш випуск, задонатили нам на картку Монобанку 10 гривень, тим самим показавши, що вони його подивилися. Але конкурентне поле, де ти можеш говорити якісь і не дуже приємні речі — це теж добре. Це формує як мінімум інститут репутації. 

Окрім мережі, де вас можна буде побачити найближчим часом? 

Біля "Київської перепічки".

Редакторки текстової версії — Світлана Берестовська і Міла Кравчук

Підписуйтеся на подкаст "Вікенд Нової Музики" на найбільших подкаст-платформах, щоб першими дізнаватися про найяскравіші музичні новинки від українських артистів.

Фото: Сергій Галушка, Радіо Промінь