Навіщо Путін часто озвучує новини з фронту?

Навіщо Путін часто озвучує новини з фронту?

Як невійськовим під час розв'язаної Росією повномасштабної війни варто аналізувати ситуацію на фронті? Як інформація з передової потрапляє в інформаційний простір? Що можна, а чого не треба розповідати на загал? Навіщо президент держави-агресора Володимир Путін часто озвучує новини з фронту? Керівник Українського центру безпеки та співпраці Сергій Кузан розповів Українському радіо про ймовірності прогнозів, про фактори впливу на них і про те, які джерела використовувати, щоби цивільному сприймати військову канцелярську інформацію.

0:00 0:00
10
1x

Довіряти лише офіційним джерелам та союзникам 

У кожних прогнозів є автори, констатує Сергій Кузан. Існують цілі аналітичні центри, завданням яких є аналіз поточної ситуації, моніторинг і прогноз майбутнього. Від тих планів, які стануть несподіванкою для ворога, залежить перемога. За словами експерта, Генштаби як України, так і Росії складають свої плани, вище військово-політичне керівництво визначає стратегію – власне, порядок, початок та ймовірне припинення війни. А всі інші учасники є коментаторами подій на фронті. "Ми бачимо або інформацію від Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War; ISW – американський аналітичний центр, заснований 2007 року. ISW робить щоденні звіти стосовно ситуації на фронтах розв'язаної Росією війни проти України – ред). або аналітику від британської та американської розвідки, від топових посадовців, від офіцерів у відставці. Спираючись на досвід і авторитет яких і робляться певні висновки та припущення", – констатує Сергій Кузан. І додає: ми також живемо у час інформаційних воєн. І ці всі інформаційні прикриття теж є потужним засобом. "І важливо не піддатися на інформаційні маніпуляції, які ворог робив, робить і буде робити, щоби прикрити свої плани на фронті. Треба покладатися лише на офіційні джерела інформації та на дані наших союзників. Не можна покладатися на анонімні джерела, особливо що стосується російських або російськомовних. Джерела масової інформації не роблять прогнозів. Тому часто маніпулюють суспільною думкою". 

Військова канцелярська мова переозвучується доступно 

Аналітиками, каже Сергій Кузан, можуть бути відставні офіцери, які в силу свого досвіду можуть коментувати і робити прогнози. "Вони не поширюють внутрішню, закриту інформацію. Інсайди щодо планів нашого Генштабу не діють в умовах війни. Якщо певна інформація просочилася і стала публічною, це означає зрив планів Генштабу. Бо закрита інформація перестала бути такою". На погляд експерта, можна говорити лише про загальну динаміку розвитку подій на фронті. Можна аналізувати інформацію, яка стає публічною за військовими зведеннями, з координатами та місцями бойових дій (якщо їх навели офіційні джерела). Тому таку інформацію можна описати доступною мовою. "Тут є лише питання трактування фактажу. Наше трактування є дуже важливим. Якщо не буде доступного пояснення, тоді це буде полем для маніпуляції ворогом.".   

Фото: ФБ сторінка Сергій Кузан

Поєднання "трьох"

Є вдалим таке поєднання, коли військові подають точну інформацію, політики комунікують із суспільством і "громадське експертне середовище пояснює, прогнозує та може більш вільно трактувати і більше часу приділити поясненню людською мовою, а не військовими канцелярськими термінами. Подача інформації військовими є завжди точною та вивіреною. Бо для цивільної людини цей військовий канцеляризм є неприйнятним", – вважає Сергій Кузан. І наголошує: у кожному військовому терміні закладено певний зміст. І щоби його пояснювати, створюють стратегічні управління комунікації. "Громадянину потрібно загалом розуміти ситуацію на фронті. Ніхто не буде вникати в деталі, в технічні особливості. Але військові кажуть: якщо вони подають саме таку інформацію, то вони за неї і відповідають".

Читати також: Кому 100 000 грн, кому 50 000, а кому 30 000? Все про надбавки військовим

Для чого Путін часто озвучує новини з фронту?

Розвідувальна інформація використовується також, каже Сергій Кузан. "Є розуміння і у військових, і у політиків, що не можна тримати найбоєздатнішу армію без належного тилу. Це є своєрідною підтримкою наших ЗСУ. Інформаційне поле є таким самим фронтом боротьби, є фактором стабільності для будь-якої держави за правильне розуміння війни кожним учасником інформаційного процесу. Або таким чином здійснюється вплив на ворога", – констатує фахівець. Приклад – часто новини з фронту озвучує президент держави-агресора Володимир Путін. Для чого, питає Сергій Кузан? Весь світ після таких виступів цитує і розбирає його посилання. "А він (Путін) виконує замовлення військових, щоби здійснити той чи інший маневр на фронті." Але більшість військових дій залишаються закритими, бо "ворог не повинен знати про будь-який задум командування. Коментатори коментують ті факти, які вже відбулися. І можуть зробити загальний прогноз, який не видає оперативної таємниці. Це загальні речі, які є зрозумілими і для нас, і для ворога. Їх ми і сьогодні обговорюємо".

Фото: Володимир Путін (архівне фото)