Україна повинна мати найнижчі податки в Європі — експерт Крамаренко

Україна повинна мати найнижчі податки в Європі — експерт Крамаренко

За лютневим прогнозом Нацбанку, економічна активність в Україні цього року залишатиметься слабкою, а ВВП зросте тільки на 0,3%. Натомість у жовтні регулятор прогнозував збільшення ВВП у 2023 році на 4%. Чому НБУ погіршив прогноз? Коли може початися відновлення української економіки? І чи можливе воно взагалі, поки триває розв'язана Росією війна? Про це розповів в ефірі Українського радіо Олександр Крамаренко, головний редактор журналу "Деньги.ua".

0:00 0:00
10
1x

Причини погіршення прогнозу НБУ

На думку Олександра Крамаренка, одна з причин дуже формальна. Йдеться про попередні розрахунки щодо падіння ВВП торік. "Очікували, що воно буде більшим на кілька відсотків, ніж це реально відбулося. Але економічні прогнози у 2023 році не надто змінилися. Отже, це просто корекція, що ми не так сильно впали у 22 році. Тож відновлення буде не настільки потужним, яким могло б бути. Є ще одна велика реальна проблема. Маємо відчуття, що воєнні дії точитимуться до кінця року і довше. Можливо, це песимістичний прогноз. Але краще готуватися до гіршого і сподіватися на краще", — вважає економіст.

Фото: фейсбук-сторінка Олександра Крамаренка

Яка ситуація в українській економіці загалом?

"Ситуація дуже важка. З огляду на масштаби вторгнення та площу, яку зачіпають безпосередньо воєнні дії, — зазначив пан Крамаренко. — Маємо і мінування територій, і руйнування, і неможливість вести господарську діяльність поблизу фронту, і відтік споживачів продукції, які зараз поїхали або в західні області, або за межі країни. Торік майже на третину знизився експорт порівняно з 21-м роком, а виплавка сталі впала майже в 4 рази. Більш-менш тримаються галузі, які не дуже залежать від зовнішнього впливу, наприклад, сфера ІТ, яка навіть збільшила свої масштаби за минулий рік. Нас тримає на плаву в тому числі фінансова допомога ззовні. Дехто вважає, що це жахливо, але я хочу пояснити. Якщо дивитись на ситуацію з точки зору економіки, то Україна зараз є експортером послуг з безпеки для всієї Європи і навіть для всього цивілізованого світу. Тож цілком нормально, що вона за це отримує гроші. Потрібно себе поважати, попри те, що зараз приблизно кожна друга гривня у держбюджеті — це те, що країна отримує ззовні. До того ж ця допомога підтримує економічний баланс у світі. Наші партнери сплачують за те, що ми стримуємо масштаби російської навали. Вони сподіваються, що ми врешті-решт викинемо ворога за наші межі, а Росія отримає покарання і зовнішні впливи, які унеможливлять повторення кривавих сценаріїв".

Який вплив на економіку енергетичного терору?

Олександр Крамаренко вважає, що це дуже жорсткий негативний вплив через втрату важливих об’єктів та обладнання, а також через скорочення можливостей економіки виробляти щось надалі. "Звісно, уряд намагається якось підтримувати промисловість, не відключати її зовсім. А ми маємо розуміти, що відімкнення для побутового сектора — це на сьогодні необхідність. Дуже сподіваємось на нашу ППО, яка з кожним тижнем краще боронить і нас, й інфраструктуру", — зазначив експерт.

Про безробіття

"Безробіття — це наслідок руйнувань і згортання економіки. Але наша економіка дуже еластична, нас дуже рятує тіньовий сектор, тіньова зайнятість. Люди реально отримують якісь заробітки, що не оподатковуються. Але це менше зло, ніж коли б ці люди просто сиділи і нічого не робили. Щодо податків, то ми все одно їх сплачуємо, коли купуємо продукти харчування, або ж це акцизний збір з автомобільного пального, тютюну, алкоголю. Крім того, дуже потужним роботодавцем стала держава, Збройні сили, і багато родин зараз утримуються на зарплату наших військових. Моя особиста позиція — не повинно бути жодних скорочень виплат військовим, вони мають отримувати гідну плату, де б вони не служили". На думку Олександра Крамаренка, є лише одна причина для подальшого скорочення економіки — негативні процеси на фронті. Але експерт переконаний, що цього не може бути: "вважаю, що ми будемо триматись десь на тому рівні, на якому є зараз. А після того, як витіснимо ворога з території України, почнеться дуже швидке відновлення і за ним піде зростання".

Про відновлення знищених підприємств

"Це один із найважливіших чинників. Тому що будівництво, постачання, монтаж, запуск свіжого обладнання є запорукою оновлення і динамічного зростання економіки. На це треба дивитися прагматично і широко відкритими очима. Скільки часу знадобиться на відновлення — залежатиме від потужності грошового потоку. По-перше, це компенсації за зруйноване. По-друге, це інвестиції. Причому спочатку маємо вимагати отримання компенсацій, щоб ми не оновлювались за власний рахунок і щоб ці кошти використовувалися в тому числі приватним сектором для відновлення втраченого. А далі на ці майданчики можна запрошувати іноземних інвесторів, щоб вони платили за участь в українському бізнесі повну ціну. Важливий момент — спочатку відновити бізнес, а вже потім інвестувати".

Читати також: Як ЄС допомагає Україні виграти у війні?

Про ініціативу скасувати 47 ліцензій-дозволів у сфері відання Міністерства економіки

"Можу тільки аплодувати. Будь-яке спрощення — це класно, це підсилює бізнес, його зацікавлення створювати робочі місця. Потрібно скасовувати все, що прямо не впливає на безпеку людини. Тобто держава має опікуватися безпекою, а все інше має робити ринок. Потрібно скорочувати податки — як кількість, так і розміри. Ми зараз повинні вийти з найнижчими податками в Європі. Адже люди і так мають шалене навантаження через війну".

Насамкінець Олександр Крамаренко наголосив на найнеобхідніших кроках відновлення економіки: "По-перше, ми маємо припинити сваволю з податковими накладними. Щодо ПДВ, мусимо повернутись до здорового глузду, бо підприємства просто закриваються, а ціни шалено зростають. Ми це відчуваємо своїми гаманцями, коли ходимо в магазин. А по-друге, треба дивитись на податки з особистих доходів — прибутковий податок, єдиний соціальний внесок. Слід переносити утримання державного апарату, пенсійної системи на донорські кошти. Під час війни мають бути надзвичайні речі. Потрібно знижувати оподаткування особистих доходів, тоді буде простіше зберігати робочі місця та створювати нові", — вважає економіст.

Фото: Суспільне