"Кейс Лозинського"

"Кейс Лозинського"

"Йдеться про "відкат", на отриманні якого цих осіб і зловили". Таким чином в ефірі Українського радіо керівниця юридичного відділу Центру протидії корупції Олена Щербан прокоментувала резонансну справу, розслідувану НАБУ. Як стверджує Національне антикорупційне бюро, воно затримало першого заступника міністра розвитку громад і територій України Василя Лозинського під час отримання хабаря на 400 тис. доларів. Восени уряд призначав Лозинського в.о. міністра. Потім Кабмін об’єднав міністерства інфраструктури, а також розвитку громад і територій. Об’єднане відомство очолив Олександр Кубраков, а Лозинського призначили його заступником. Мінінфраструктури повідомило, що затриманого НАБУ заступника міністра звільнять з посади.

0:00 0:00
10
1x

Суть справи

"Про звинувачення знаємо поки що з коротких повідомлень антикорупційних органів, бо судового розгляду питання щодо обрання запобіжного заходу ще не було. Звинувачення стосуються саме спроб розкрадання коштів, виділених на закупівлю генераторів для нашої країни", – стверджує Олена Щербан. За її словами, на вихідних проводили великі обшуки та слідчі дії, повʼязані із затриманням фігурантів. Йдеться як про державних посадовців, так і про представників субʼєктів підприємницької діяльності, залучених у цей процес. Вже є певні політичні рішення, зокрема — звільнення міністра. "Очевидно, це означає, що підозри і виявлені факти є досить серйозними і тягнуть за собою відповідальність. Більше деталей цієї історії стане відомо днями", – додала керівниця юридичного відділу Центру протидії корупції.

На фото: Олена Щербан. Українське радіо

Чому не спрацювала система Prozorro та інші запобіжники?

"За великим рахунком, йдеться про "відкат", на отриманні якого цих осіб і зловили", – стверджує Олена Щербан. "Насправді було б наївним сподіватися, що під час війни в нашій країні не знайдуться охочі заробити на різних закупівлях. Війна навіть сприяє цьому. По-перше, журналісти та суспільство пильно стежать за подіями на фронті та трагічними історіями. По-друге, законодавче регулювання послаблено. Тобто сьогодні для закупівель у сфері оборони або критичної інфраструктури правила майже не діють, регулювання віддано на відкуп Кабміну, є дуже багато питань, коли не публікується інформація, і можна в позаконкурентний спосіб проводити закупівлі. Це все сприяє і закритості інформації, і появі кулуарних схем. Але, по-перше, треба спонукати більше деталей публікувати в системі Prozorro і проводити більше конкурентних закупівель. А по-друге, дуже важливо правильно реагувати на ці скандали, оскільки зараз надзвичайно чутливий час. Треба показувати і нашому суспільству, і західним партнерам, що ми спроможні на такі історії швидко реагувати, притягувати винних до політичної та юридичної відповідальності. Ці кейси мають бути прикладом того, як суворо в нашій країні реагують на такі факти. Тільки це буде гарантом, що надалі таких зловживань не буде або вони будуть меншими", – впевнена керівниця юридичного відділу Центру протидії корупції. Антикорупційний суд наближається до сотні перших вироків На її думку, раніше в Україні був типовий сценарій розвитку подій щодо корупційних розслідувань. Але зараз ситуація змінюється, бо ми маємо незалежні антикорупційні органи. "Ключова відмінність сьогодні —­ на підозрах справа не закінчується. Усі справи щодо підозр і звинувачень у корупції надходять до суду. Для цього навіть було спеціально створено антикорупційний суд в Україні, тому що коли НАБУ і САП почали притягувати топ-посадовців до відповідальності, то стало зрозуміло, що наші суди не готові були тоді цього робити. Антикорупційний суд працює третій рік і наближається до сотні перших вироків. Вперше в історії нашої країни ми маємо вироки суддям з реальною посадкою, також розглядається справа щодо енергетичних схем колишнього нардепа Миколи Мартиненка, наближається до вироку справа щодо керівника фіскальної служби Романа Насірова та його поплічника, екснардепа Онищенка. Усе це не забулося, суд завершує у цих справах розгляди. Отже, сьогодні в Україні ми маємо органи, які здатні довести ці справи до логічного завершення", — переконана Олена Щербан.

Про реакцію влади на затримання Лозинського

"На мій погляд, реакція досить правильна. Адже йдеться не про якусь історію, коли факти просто оприлюднили журналісти. Ми говоримо конкретно про підозру і затримання. Тому миттєва реакція і звільнення з посади ­— це правильно. Надалі має постати питання юридичної відповідальності, тобто найближчими днями буде обрано запобіжний захід. Переконана, що йтиметься про взяття під варту. Також буде встановлено великий розмір застави, слідство продовжиться, а потім справу буде передано до суду. На даний момент бачу досить непогані юридичні перспективи".

Хто супроводжуватиме справу в суді?

"На сьогодні всі слідчі дії здійснювало НАБУ, як засвідчують офіційні повідомлення. Цей орган відповідальний за слідство. Процесуальний супровід здійснює Спеціалізована антикорупційна прокуратура. Вже пів року, як призначено її нового керівника (Олександра Клименка — ред.), за якого суспільство і журналісти боролися понад рік, адже конкурс блокували з різних боків, влада не бажала призначати незалежного керівника. Але останнім часом бачимо багато хороших результатів, тож є великі сподівання, що затримані особи будуть притягнені до відповідальності".

Насамкінець Олена Щербан наголосила: "У воєнний час багато публічної інформації закрито, проте все одно є можливість виявляти випадки корупції та повідомляти відповідні органи. Корупція нижчого рівня – це відповідальність Державного бюро розслідувань або Національної поліції. Якщо йдеться про корупційні схеми вищого рівня, то це НАБУ, куди треба звертатися з відповіднимизаявами".

Фото: Суспільне. Василь Лозинський